- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Pierniczki alpejskie bezglutenowe

Pierniczki alpejskie bezglutenowe

 

Miękkie, delikatne, puszyste a do tego przepyszne pierniczki alpejskie bezglutenowe. Proste do przygotowania ale ciasto potrzebuje czasu, gdyż musi leżakować w lodówce przynajmniej całą noc. Nie da się ich zrobić od razu po wyrobieniu, ponieważ ciasto jest klejące. Ale warto poświęcić trochę czasu, gdyż pierniczki są pyszne. Po wystudzeniu można je udekorować lukrem, oblać czekoladą lub zjeść jak u nas bez niczego.

Najlepiej przechowywać w zamkniętej puszce. U mnie dnia czwartego pierniczki nadal są pyszne i miękkie.

Konsystencja ciasta. Na początku luźna, bardzo klejąca. Po 15 minutach ciasto powinno trochę zgęstnieć. Na tyle, że oderwane szpatułką od boków miski powinno dać się uformować w kulę. Natomiast po schłodzeniu w lodowce konsystencją powinno przypominać plastelinę. Dokładnie opisałam krok po kroku w przygotowaniach, mam nadzieję, że wystarczająco dobrze.

W nawiasach podane są produkty, z których korzystałam do przygotowania tego przepisu. Pamiętajcie, że mąka mące nie jest równa i przy innych możecie uzyskać inną konsystencję. Mąka owsiana niektórych firm mocno chłonie płyny. Jeśli Wasze ciasto wyjdzie zbyt suche/zbite dodajcie więcej śmietany.

 

Pierniczki alpejskie bezglutenowe – składniki i przygotowanie

Składniki na 50-70 pierniczków

PRZYGOTOWANIE

Ciasto po 15 minutach

Schłodzone ciasto

 

Smacznego 🙂