Piernik z niskim indeksem glikemicznym
Podjęłam się zadania upieczenia świątecznego ciasta lub ciast – zobaczymy co moich eksperymentów wyniknie. Ciast, można powiedzieć dosyć wymagających, gdyż z wieloma obostrzeniami : bez glutenu, bez nabiału (jajka mogą być), bez cukru, bez kaszy i mąki jaglanej (tutaj to akurat super, bo ich nie lubię) bez orzechów arachidowych (nic straconego, gdyż jeść nie mogę) i o niskim indeksie glikemicznym. Na pierwszy ogień poszedł piernik z niskim indeksem glikemicznym.
Nieskromnie muszę przyznać, że wyszedł mega dobry. Wilgotny, puszysty, lekko słodki. Gdybym nie wiedziała, to nigdy bym nie przypuszczała, że ciasto ma niski indeks glikemiczny. W składzie są tylko dwa rodzaje mąk, gryczana i owsiana, ponieważ te mąki mają niski IG. Wilgotności dodaje jabłko, polecam dodać miękką odmianę. Zamiast mleka jest napój roślinny – u mnie napój migdałowy, gdyż ma niski IG a poza tym był łatwo dostępny.
Poniżej napisałam dwa przepisy, które różnią się praktycznie tylko słodzikiem, ale żeby nie robić zamieszania wolałam je rozdzielić. W pierwszym do posłodzenia ciasta wykorzystałam tylko erytrytol. Ogólnie ciasto wyszło super, bardzo dobre, ale niestety miało taki chłodny, drapiący w gardło posmak, spowodowany słodzikiem. Za drugim razem oprócz erytrytolu dodałam również syrop z agawy, i takie połączenie według mnie sprawdziło się o wiele lepiej.
Wierzch. Za pierwszym razem zrobiłam polewę, na margarynie i z erytrytolem. Zastanawiam się, czy przepis w ogóle podawać, gdyż polewa nie wyszła super. Erytrytol zdecydowanie nie nadaje się do słodzenia takich produktów. Posmak chłodu i drapanie w gardło są o wiele, wiele bardziej wyczuwalne niż w cieście. Napisałam poniżej przepis, ale według mnie o wiele bardziej sprawdzi się odrobina cukru pudru, słodzik w pudrze lub ewentualnie jakieś powidła niskosłodzone.
Indeks glikemiczny
Obliczałam go według instrukcji umieszczonej na stronie Hiperinsulinki w artykule Wyliczanie indeksu i ładunku glikemicznego całego posiłku, krok po kroku. Według moich obliczeń indeks glikemiczny ciasta z erytrytolem wynosi ok 40, natomiast z mieszanką słodzików około 35 – w przypadku syropu z agawy założyłam, że indeks glikemiczny ma najwyższą wartość, czyli 30. Są to wyliczenia nieuwzględniające polewy ani innej posypki na wierzch.
Piernik z niskim indeksem glikemicznym
Składniki na formę 20×10
TYLKO ERYTRYTOL
- 1 jajko
- 50 g masła roślinnego
- 50 g napoju midałowego
- 100 g erytrytolu lub ksylitolu
- 40 g mąki gryczanej
- 50 g mąki owsianej bez glutenu
- 10 g zmielonych migdałów
- 100 g startego jabłka
- 1 – 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3/4 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 6 g gorzkiego kakao
ERYTRYTOL I SYROP Z AGAWY – WEDŁUG MNIE LEPSZE POŁĄCZENIE
- 1 jajko
- 50 g masła roślinnego
- 50 g napoju migdałowego
- 70 g syropu z agawy (u mnie jasny)
- 50 g erytrytolu lub ksylitolu
- 40 g mąki gryczanej
- 50 g mąki owsianej bez glutenu
- 20 g mielonych migdałów
- 70 g startego jabłka
- 1 – 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 3/4 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 6 g gorzkiego kakao
POLEWA
- 30 g margaryny
- 10 g kakao
- słodzik wg uznania
- 1 niepełna łyżka napoju migdałowego
Piernik z niskim indeksem glikemicznym – przygotowanie
Dla przepisu 1 i 2
- Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na drobnych oczkach lub na tarce do owoców, żeby powstał z niego mus.
- Piekarnik ustawiamy na 175 stopni grzanie góra dół.
- Napój migdałowy łączymy w misce z jajkiem.
- Masło/margarynę roztapiamy w rondelku – nie gotujemy. Dodajemy słodzik lub słodziki, kakao, przyprawę do piernika, cynamon oraz mus jabłkowy i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 3-5 minut, albo do momentu aż mieszanka będzie lekko ciepła – nie może być gorąca.
- Ciepłą mieszankę łączmy z jajkiem i mlekiem. Następnie dodajemy mąki, migdały, sodę i dokładnie mieszamy tylko do połączenia się składników. Przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy 40-45 minut. Po 30 minutach polecam włączyć tylko grzanie dolne, albo przykryć wierzch ciasta folią aluminiową, żeby się nie przypiekło. Ja przykrywałam, gdyż górnej grzałki wyłączyć nie mogę. Przed wyciągnięciem ciasta sprawdźcie patyczkiem, czy nie jest surowe.
- POLEWA – margarynę roztapiamy, dodajemy kakao, słodzik, napój migdałowy i dokładnie mieszamy. Jeśli zdecydujecie się na syrop z agawy nie dodawajcie już napoju. Gotową polewę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Smacznego 🙂
13 komentarzy
Witam. Czy jak upiekę ten piernik dzis, tj 21 grudnia, to nie będzie za wcześnie? Jest taki jak większość pierników, że im dłużej leży tym lepszy? Czy lepiej na świeżo go upiec tak dzień przed Wigilią?
Witam. To nie jest piernik dojrzewający. Polecam upiec go dzień przed świętami, żeby w wigilię był świeży.
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedz. Wesołych Świąt😊🎅
Czy mąkę owsianą i gryczaną można zastąpić mąką orkiszową? Jeśli tak, to dać jej tyle samo (lącznie 90 g) czy więcej/mniej? Miałoby to wpływ na konsystencję i smak ciasta? Pozdrawiam 🙂
Przerabiając przepis z glutenowego na bezglutenowy przeważnie dodaje się porównywalną lub trochę mniejszą ilość mąki bg. Kierując się tą zasadą należałoby dodać mąki orkiszowej podobną ilość, ewentualnie ciut mniej. ALE nie jestem w stanie określić jak taki piernik zachowa się z mąką orkiszową, gdyż nigdy takiego nie piekłam. W smaku na pewno będzie inny, według mnie powinien być nawet lepszy, gdyż gryka jest specyficzną mąką, dosyć mocno wyczuwalną. W konsystencji ciasto również będzie inne, gdyż będzie zawierało gluten, który doda elastyczności. Jeśli zależy Pani na pierniku z niskim IG ale nie koniecznie bezglutenowym, może lepiej poszukać sprawdzonego przepisu na takie ciasto.
Jeśli zdecyduje się Pani upiec ten piernik z mąką orkiszową, byłaby wdzięczna za informację czy się udał, smakował i jaki był w konsystencji.
Pozdrawiam 🙂
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź 🙂 jeśli zdecyduję się upiec ten piernik z mąką orkiszową, to dam znać 🙂 pozdrawiam!
Pyszny. Wczoraj wieczorem piekłam, dzisiaj jest jeszcze wilgotny. Zamiast kakao – karob.
Super, mega się cieszę 🙂 dziękuje za komentarz i informacje odnośnie zamiennika kakao 🙂
Czy można użyć tylko mąki owsianej – bez zmielonych migdałów i mąki gryczanej?
Można, ale po pierwsze piernik nie będzie miał już tak niskiego IG a po drugie jego konsystencja może być inna. Mąka owsiana jest mąką ciężką, więc piernik może wyjść bardziej zbity.
Pozdrawiam
A co z mielonymi migdałami? W przepisie są podane a w instrukcji już nie.
Potraktować jako mąkę, czyli dodać wraz z innymi suchymi składnikami. Już poprawiam w przepisie 🙂
Pyszny wyszedl! Tylko bez polewy, bo nie chcialo mi sie robic:)