Piernik z powidłami bez glutenu i nabiału
Kolejny przepis na piernik, tym razem przełożony powidłami śliwkowymi. Ciasto jest wilgotne, puszyste, ale do lekkich raczej nie należy. Na blogu znajdziecie również przepis na piernik z niskim indeksem glikemicznym oraz tradycyjny piernik z miodek i powidłami w środku.
Jabłka. Najlepiej sprawdzą się miękkie i soczyste, ale te twardsze również dadzą radę. Należy je albo zetrzeć na drobnych oczkach albo zblendować na papkę/mus.
Cukier. Z podanych składników ciasto wychodzi mało słodkie. Taki był mój zamysł, ponieważ moja polewa była wykonana z przewagą czekolady mlecznej. Dodatkowo powidła śliwkowe również dodają słodkości, więc dla nas końcowe ciasto miało idealną słodkość.
Piernik z powidłami bez glutenu i nabiału
Składniki na formę 20×10 cm
- 2 jajka
- 80 g oleju np rzepakowego
- 200 g startego na drobno jabłka (waga po obraniu)
- 80 g mleka lub napoju roślinnego
- 60 g cukru (można więcej)
- 160 g mąki bezglutenowej np
- 40 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
- 80 g ryżowej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 15 g gorzkiego kakao
- 2-3 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu (polecam cejloński)
- 1,5 łyżeczki sody lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka octu np jabłkowego
Dodatkowo
- kilka łyżek powideł
- 80 g czekolady (u mnie 25 g deserowej i 55 g mlecznej)
- 40-50 g kremówki
PRZYGOTOWANIE
- Formę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół.
- Jabłko myjemy, obieramy i albo ścieramy na bardzo drobnych oczkach albo blendujemy na mus. Przekładamy do miski wraz z sokiem z jabłka, nie odlewamy go. Dodajemy jajka, olej i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko i ponownie mieszamy tylko do połączenia się składników.
- Suche składniki umieszczamy w drugiej misce i po wymieszaniu wsypujemy partiami do składników mokrych. Wszystko dokładnie mieszamy i pod koniec mieszania dodajemy ocet.
- Wymieszane ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45-50 minut lub do suchego patyczka. Przed wyciągnięciem piernika polecam sprawdzić patyczkiem bambusowym czy ciasto jest dobrze wypieczone – patyczek wbity w środek po wyciągnięciu powinien być suchy.
- Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia na kilka godzin.
- Zimne ciasto przecinamy na pół i przekładamy powidłami. U mnie były to 4-5 pełnych łyżek gęstych powideł.
- Przełożone ciasto polewamy polewą – kremówkę gotujemy w rondelku, ściągamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Jeśli polewa będzie za gęsta można dodać odrobinę więcej kremówki.
Smacznego 🙂
4 komentarze
W jakiej temperaturze pięć ten piernik?
170 stopni grzanie góra-dół. Napisane jest w pierwszym punkcie przygotowań.
Przepisy z tej strony są jedynymi bezgkutenowymi które zawsze mi wychodzą i do tego są mega smaczne! Dziękuję ❤️
Bardzo dziękuje za miłe słowa 🙂 i ogromnie się cieszę, że wypieki smakują 🙂