DRUKUJ DRUKUJ

Piernik z powidłami bez glutenu i nabiału

Sylwia

Piernik z powidłami bez glutenu i nabiału

Kolejny przepis na piernik, tym razem przełożony powidłami śliwkowymi. Ciasto jest wilgotne, puszyste, ale do lekkich raczej nie należy. Na blogu znajdziecie również przepis na piernik z niskim indeksem glikemicznym oraz tradycyjny piernik z miodek i powidłami w środku.

Jabłka. Najlepiej sprawdzą się miękkie i soczyste, ale te twardsze również dadzą radę. Należy je albo zetrzeć na drobnych oczkach albo zblendować na papkę/mus.

Cukier. Z podanych składników ciasto wychodzi mało słodkie. Taki był mój zamysł, ponieważ moja polewa była wykonana z przewagą czekolady mlecznej. Dodatkowo powidła śliwkowe również dodają słodkości, więc dla nas końcowe ciasto miało idealną słodkość.

 

Piernik z powidłami bez glutenu i nabiału

Składniki na formę 20×10 cm

  • 2 jajka
  • 80 g oleju np rzepakowego
  • 200 g startego na drobno jabłka (waga po obraniu)
  • 80 g mleka lub napoju roślinnego
  • 60 g cukru (można więcej)
  • 160 g mąki bezglutenowej np
    • 40 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
    • 80 g ryżowej
    • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 15 g gorzkiego kakao
  • 2-3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu (polecam cejloński)
  • 1,5 łyżeczki sody lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka octu np jabłkowego

Dodatkowo

  • kilka łyżek powideł
  • 80 g czekolady (u mnie 25 g deserowej i 55 g mlecznej)
  • 40-50 g kremówki

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Formę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół.
  2. Jabłko myjemy, obieramy i albo ścieramy na bardzo drobnych oczkach albo blendujemy na mus. Przekładamy do miski wraz z sokiem z jabłka, nie odlewamy go. Dodajemy jajka, olej i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko i ponownie mieszamy tylko do połączenia się składników.
  3. Suche składniki umieszczamy w drugiej misce i po wymieszaniu wsypujemy partiami do składników mokrych. Wszystko dokładnie mieszamy i pod koniec mieszania dodajemy ocet.
  4. Wymieszane ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45-50 minut lub do suchego patyczka. Przed wyciągnięciem piernika polecam sprawdzić patyczkiem bambusowym czy ciasto jest dobrze wypieczone – patyczek wbity w środek po wyciągnięciu powinien być suchy.
  5. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia na kilka godzin.
  6. Zimne ciasto przecinamy na pół i przekładamy powidłami. U mnie były to 4-5 pełnych łyżek gęstych powideł.
  7. Przełożone ciasto polewamy polewą – kremówkę gotujemy w rondelku, ściągamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Jeśli polewa będzie za gęsta można dodać odrobinę więcej kremówki.

Smacznego 🙂

 

Piernik z powidłami bez glutenu i nabiału

Zobacz również

Skomentuj