- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Pierogi kakaowe bez glutenu

Pierogi kakaowe bez glutenu

Hit ostatnich tygodniu u mnie w domu. Córka, która nie lubi pierogów, za tymi wręcz przepada i co chwila dopytuje, kiedy zrobię następne. Pierogi kakaowe bez glutenu najlepiej smakują ze słodkim lub owocowym nadzieniem. 

Ciasto na pierogi robi się w bardzo prosty sposób, na zimno (nie zalewamy mąki wrzątkiem) co dla mnie jest ogromną zaletą. Nie jest to ciasto parzone, dlatego z wałkowaniem i lepieniem nie musicie się spieszyć i martwić, że ciasto wyschnie i zacznie się kruszyć. Jak dla mnie to ciasto to bardzo przypomina pszenne. Jest elastyczne, łatwo się wałkuje i z lepieniem pierogów też nie ma problemu. Zawinięte w folię lub woreczek może być przechowywane w lodówce do dwóch dni. Ja pierwszego dnia wykorzystałam połowę ciasta a resztę włożyłam do woreczka i do lodówki. Następnego dnia z pozostałej części zrobiłam kolejną turę pierogów (ciasto należy godzinę wcześniej wyciągnąć, żeby się ogrzało), które były świeże i według mnie lepsze niż odgrzewane.

Przepis powstał na podstawie bazowego przepisu, czyli Bezglutenowe pierogi gryczano ryżowe, który również bardzo Wam polecam.

 

Pierogi kakaowe bez glutenu

Składniki na 40-50 pierogów

Nadzienie 1

Nadzienie 2

 

Pierogi kakaowe bez glutenu – przygotowanie

Smacznego 🙂