- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Pierogi z niskim indeksem glikemicznym

Pierogi z niskim indeksem glikemicznym

Kolejny przepis z niskim IG, który powstał na prośbę bardzo wielu osób. Wyszło pysznie, więc dzielę się przepisem. Ciasto nie jest trudne do przygotowania. Jest elastyczne, nie wymaga parzenia, nie pęka, nie kruszy się. Postępujecie dokładnie wg przepisu, przeczytajcie moje rady a gwarantuje, że i Wam to danie wyjdzie idealnie. Pierogi z niskim indeksem glikemicznym zrobiłam na dwóch mąkach – gryczanej oraz skrobi tapiokowej. Gryka według mnie jest delikatnie wyczuwalna,  dlatego osobiście uważam, że nadzienie do tych pierogów bardziej pasuje słone a nie słodkie, np mięsne, z kapusta, grzybami, ruskie – jeśli nie patrzycie na indeks. Za jakich czas pojawi się drugi przepis na pierogi z niskim IG, bardziej neutralny w smaku, który będzie pasował zarówno do słodkich jak i słonych wersji. Ale będzie zawierał mąkę owsianą, którą nie każdy akceptuje.

Indeks glikemiczny ciasta na pierogi to ok 54 a ładunek 51.

Przepis dotyczy tylko ciasta na pierogi. To co dacie do środka zależy tylko i wyłącznie od Was. Ja dałam nadzienie ziemniaczano twarogowe, ponieważ innego nie miałam, ale do niskiego indeksu nie za bardzo ono pasuje 😉

Mąka gryczana. W zależności od firmy posmak gryki może być słabszy lub mocniejszy. Ja użyłam firmy Sano Gluten Free (współpraca). Mąka tej firmy ma średni posmak, który mi osobiście nic a nic nie przeszkadzał, ale wydaje mi się, że jeśli ktoś bardzo nie lubi gryki to i najsłabszy posmak będzie takiej osobie przeszkadzał. Pierogi w takim przypadku zdecydowanie nie nadają się dla takiej osoby. Będą kolejne bez gryki 😉

Skrobia. Wybrałam do przepisu skrobię tapiokową, ponieważ ze wszystkich mi znanych ta ma najniższy indeks glikemiczny. Sprawdzałam informacje zarówno na stronach polskich jak i anglojęzycznych.

Moje rady

 

Pierogi z niskim indeksem glikemicznym – składniki i przygotowanie

 

Składniki na ok 16-17 pierogów

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂

Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Sano Gluten Free, której produkty możecie kupić np w sklepie jedzbezglutenu.pl