Placuszki mocno twarogowe
Przepyszne i ekspresowe placuszki idealne na śniadanie czy przekąskę. U mnie wersja bez cukru, ale możecie je zrobić na słodko, z cukrem lub słodzikiem, jak lubicie. Do ich przygotowania użyłam twarogu półtłustego trójkątnego. Mielony twaróg raczej tutaj się nie sprawdzi. Placuszki mocno twarogowe możecie przygotować bez mąki owsianej. Wystarczy zastąpić ją np mąką z sorgo, ryżową.
A tutaj przepis na placuszki również twarogowe ale trochę inne i z owocami – Twarogowe placuszki z owocami bez glutenu.
Zachęcam do zajrzenia również na mój Instagram – kuchnia.bez.glutenu. Oprócz przepisów staram się dodawać filmiki z przygotowywania dań/wypieków.
Placuszki mocno twarogowe – składniki i przygotowanie
Składniki na ok 12-15 placuszków
- 3 jajka
- 250 g twarogu (u mnie półtłusty)
- 30 g mąki owsianej (Pięć Przemian)
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g mąki ryżowej (Incola)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (Celiko)
- 2 łyżki roztopionego masła
- opcjonalnie cukier (u mnie brak)
- 1-2 łyżeczki jogurtu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Twaróg rozdrabniamy widelcem na osobym talerzu lub w miseczce. Jajka ubijamy na puszystą pianę (z cukrem jeśli go dodajecie). Następnie dodajemy twaróg, mąki, proszek do pieczenia, masło i wszystko delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki.
- Smażymy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Smażyć polecam na średniej mocy, aby placuszki się nie przypiekły. U mnie bez dodatku oleju, ale możecie usmażyć je na maśle klarowanym czy innym oleju.
- Jeśli będziecie mieli problemy z nałożeniem ciasta na patelnię, ponieważ ciasto okaże się zbyt suche/gęste, dodajcie 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego.
- Podajemy z owocami, jogurtem, skyrem, syropem klonowym, nutellą lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂