Placuszki z twarogiem i jabłkiem
Ekspresowe placuszki mocno twarogowe. Podobne są już na blogu – przepis tutaj, ale w tych pominęłam mąkę ryżową i dodałam starte jabłko. Wyszło pysznie, więc dzielę się przepisem. Zamiast mąki owsianej możecie spróbować dodać np mąkę z sorgo, kukurydzianą lub ryżową. Pamiętajcie tylko, że zmieniając mąkę konsystencja ciasta może być inna. Placuszki możecie usmażyć jako mniejsze pancakes lub ciasto podzielić na dwie porcje i usmażyć jako większe omlety.
Producent podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam wypiek/danie widoczne na zdjęciach
Placuszki z twarogiem i jabłkiem – składniki i przygotowanie
Składniki na 2 porcje
- 2 duże jajka
- 160 g twarogu ( u mnie półtłusty)
- 20 g mąki owsianej (Moncana)
- 20 g skrobi ziemniaczanej/ kukurydzianej lub
- 20 g budyniu bez cukru śmietankowego lub waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (Balviten)
- pół jabłka (opcjonalnie)
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Twaróg mieszamy z jajkiem, rozdrabniamy go widelcem.
- Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy jabłko.
- Smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut z każdej strony. U mnie z odrobiną oleju, ale można również na suchej.
- Podajemy z jogurtem, serkiem, owocami, dżemem lub z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂