DRUKUJ DRUKUJ

Prosta szarlotka bezglutenowa

Sylwia

Prosta szarlotka bezglutenowa

Szybka i prosta szarlotka bezglutenowa bez dodatku mąki owsianej, aczkolwiek jeśli ktoś chce zamienić mąkę kukurydzianą na owsianą to jak najbardziej może.  U mnie z minimalną ilością cukru, ponieważ jabłka, które miałam były bardzo słodkie. Przy kwaśnych owocach dodajecie więcej cukru, można też posłodzić jabłka podczas prażenia. Z krojeniem wstrzymajcie się aż ciasto choć trochę ostygnie, gdyż gorące jest bardzo kruche.

Jabłka. U mnie jabłek przed uprażeniem było około 2 kg (waga po obraniu). Owoce musiałam prażyć długo, ponieważ były bardzo soczyste. Z tego też powodu zostało ich mniej niżbym chciałam – według mnie warstwa owocowa w moim cieście była zbyt cienka, ale ja lubię dużo owoców w szarlotce. Przy jabłkach np szara reneta 1,5  kg zdecydowanie wystarczy, gdyż takie jabłka albo praży się bardzo krótko albo w ogóle. 

Zamienniki mąk. Możecie zamieniać mąki, nie musicie używać tych co są w przepisie. Nie zmieniajcie tylko gramatury – całkowita ilość to ok 270 g. Robiłam to ciasto również bez mąki owsianej, dałam wtedy: 100 g maki z sorgo, 80 g maki ryżowej, 50 g maki kukurydzianej i 40 g skrobi tapiokowej. Szarlotka wyszła również bardzo dobra. 

A jeśli macie ochotę na inną szarlotkę, np z dodatkiem orzechów zapraszam

 

Prosta szarlotka bezglutenowa – składniki i przygotowanie 

Składniki na blachę 24×24 lub tortownicę 26 cm

  • 180 g ziemnego masła
  • 1 jajko
  • 20 g cukru (można więcej)
  • 270 g mąki bezglutenowej np:
    • 70 g tapioki (skrobi)
    • 130 g ryżowej
    • 70 g kukurydzianej lub owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie, jeśli ciasto jest zbyt suche)

Dodatkowo

  • ok 1,5-2 kg jabłek
  • cynamon (opcjonalnie)
  • cukier do jabłek (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE

  • W misce umieszczamy wszystkie suche składniki, mieszamy. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, jajko i zaczynamy zagniatać. Pod koniec zagniatania dodajemy wodę.
  • Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  • W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy, kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na grubych oczkach i prażymy z cynamonem na patelni lub w rondelku, tak długo aż pozbędziemy się nadmiaru soku.
  • Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół.
  • Większą część ciasta (około 2/3) rozkładamy na spodzie i opcjonalnie na bokach blachy- u mnie tylko spód.  Następnie widelcem robimy dziury w kilkunastu miejscach i wkładamy do piekarnika. Podpiekamy przez 15 minut.
  • Na podpieczony spód wykładamy jabłka a na nie pozostałą część ciasta.
  • Ciasto pieczmy 40-45 minut, 180 stopni grzanie góra dół. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

Prosta szarlotka bezglutenowa

Zobacz również

2 komentarze

Katarzyna 17/03/2023 - 23:33

Witam, czy można użyć mąki bezglutenowej zamiast tych trzech,

Odpowiedz
Sylwia 17/03/2023 - 23:48

Witam.
Chodzi o gotową mieszankę? Jeśli tak, to można ją użyć. Tylko ja się na nich nie znam, więc niestety nie doradzę, która będzie najlepsza.

Odpowiedz

Skomentuj