Prosta szarlotka bezglutenowa
Szybka i prosta szarlotka bezglutenowa bez dodatku mąki owsianej, aczkolwiek jeśli ktoś chce zamienić mąkę kukurydzianą na owsianą to jak najbardziej może. U mnie z minimalną ilością cukru, ponieważ jabłka, które miałam były bardzo słodkie. Przy kwaśnych owocach dodajecie więcej cukru, można też posłodzić jabłka podczas prażenia. Z krojeniem wstrzymajcie się aż ciasto choć trochę ostygnie, gdyż gorące jest bardzo kruche.
Jabłka. U mnie jabłek przed uprażeniem było około 2 kg (waga po obraniu). Owoce musiałam prażyć długo, ponieważ były bardzo soczyste. Z tego też powodu zostało ich mniej niżbym chciałam – według mnie warstwa owocowa w moim cieście była zbyt cienka, ale ja lubię dużo owoców w szarlotce. Przy jabłkach np szara reneta 1,5 kg zdecydowanie wystarczy, gdyż takie jabłka albo praży się bardzo krótko albo w ogóle.
Zamienniki mąk. Możecie zamieniać mąki, nie musicie używać tych co są w przepisie. Nie zmieniajcie tylko gramatury – całkowita ilość to ok 270 g. Robiłam to ciasto również bez mąki owsianej, dałam wtedy: 100 g maki z sorgo, 80 g maki ryżowej, 50 g maki kukurydzianej i 40 g skrobi tapiokowej. Szarlotka wyszła również bardzo dobra.
A jeśli macie ochotę na inną szarlotkę, np z dodatkiem orzechów zapraszam
Prosta szarlotka bezglutenowa – składniki i przygotowanie
Składniki na blachę 24×24 lub tortownicę 26 cm
- 180 g ziemnego masła
- 1 jajko
- 20 g cukru (można więcej)
- 270 g mąki bezglutenowej np:
- 70 g tapioki (skrobi)
- 130 g ryżowej (Incola)
- 70 g kukurydzianej (BioPlanet) lub owsianej (Pięć Przemian)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie, jeśli ciasto jest zbyt suche)
Dodatkowo
- ok 1,5-2 kg jabłek
- cynamon (opcjonalnie)
- cukier do jabłek (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- W misce umieszczamy wszystkie suche składniki, mieszamy. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, jajko i zaczynamy zagniatać. Pod koniec zagniatania dodajemy wodę.
- Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy, kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na grubych oczkach i prażymy z cynamonem na patelni lub w rondelku, tak długo aż pozbędziemy się nadmiaru soku.
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół.
- Większą część ciasta (około 2/3) rozkładamy na spodzie i opcjonalnie na bokach blachy- u mnie tylko spód. Następnie widelcem robimy dziury w kilkunastu miejscach i wkładamy do piekarnika. Podpiekamy przez 15 minut.
- Na podpieczony spód wykładamy jabłka a na nie pozostałą część ciasta.
- Ciasto pieczmy 40-45 minut, 180 stopni grzanie góra dół. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego 🙂
18 komentarzy
Zrobilam z mąką teff zamiast kukurydzianej. Wyszla przepyszna!!! Dzieki!
Super 🙂 Dziękuje za komentarz z podpowiedzią zamiany mąki 🙂
Hej dziś robiłam Szarlotkę oczywiście nie była bym soba nie modyfikując 😅 więc wychodzi taka sama jak glutenowa z tą mieszanką mąk którą zastosowałaś ja dodałam 200g masła oraz 3 zoltka do ciasta oraz 2 łyżki śmietany 18%:)
Polecam 🙂
Super, bardzo Ci dziękuję za podpowiedzi. Muszę spróbować zrobić ciasto ze śmietaną. Już od kilku osób słyszałam, że pomaga i ciasto nie jest wtedy takie kruche.
Czy ktoś próbował robić na dużą blachę? Zastanawiam się czy zrobić dwie porcje czy półtorej 🤔
Jakie wymiary ma blacha?
23x39cm
Twoja blaszka jest dokładnie 1,55 razy większa od mojej, więc wydaje mi się, że 1,5 porcji wystarczy. Chyba, że wolisz szarlotki z większą ilością ciasta kruchego wtedy możesz zrobić podwójną porcję.
Czy potrzeba papier do pieczenia na spód blachy?
Ogólnie nie, ale wg mnie z papierem łatwiej wyciąga się ciasto, dlatego ja zawsze daje papier.
Dla mnie najlepszy jabłecznik bezglutenowy jaki robiłam ☺dziękuję za przepis
Ależ mi miło, dziękuje 🙂 Mega się cieszę, że jabłecznik smakował 🙂
Smakuje jak nie szarlotka bezglutenowa ale piaskowa 🙂 wydaje mi się że mąka ryżowa psuje smak.
Niestety wiele ciast kruchych właśnie tak smakuje – są o wiele bardziej kruche niż pszenne. Temat na grupie „celiakia” znany i ostatnio podpatrzyłam, że podobno dodanie śmietany lub gęstego jogurtu do surowego ciasta pomaga. Sama jednak jeszcze nie próbowałam.
My to właściwie lubimy takie ciasto, bo jest bardziej kruche 🙂
Co do mąk to zgodzę się, po części może być to wina mąki ryżowej, ale jeśli dodała Pani mąkę kukurydzianą, to wina leży też po jej stronie, bo mąka kukurydziana dodaje suchości i kruchości.
Druga sprawa – im mąka bardziej zmielona, drobna tym ciasta smakują jak piaskowe – wiem, bo sama nie raz sie o tym przekonałam 🙁
Dodałam śmietany tak od siebie ale myślę że nie wiele pomogło. Następnym razem skorzystam z przepisu i spróbuję pomieszać mąkę kokosowa z owsianą dam znać jak wyjdzie 🙂
Będę bardzo wdzięczna. A próbowała Pani ze zmielonym siemieniem lnianym lub łuskami babki jajowatej? Do drożdżowych wypieków dodaje się, żeby uelastyczniły ciasto, więc może i tutaj pomoże.
Z kokosową proszę uważać, bo ona mocno chłonie płyny i jest bardzo krucha.
Witam, czy można użyć mąki bezglutenowej zamiast tych trzech,
Witam.
Chodzi o gotową mieszankę? Jeśli tak, to można ją użyć. Tylko ja się na nich nie znam, więc niestety nie doradzę, która będzie najlepsza.