- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Prosta szarlotka bezglutenowa

Prosta szarlotka bezglutenowa

Szybka i prosta szarlotka bezglutenowa bez dodatku mąki owsianej, aczkolwiek jeśli ktoś chce zamienić mąkę kukurydzianą na owsianą to jak najbardziej może.  U mnie z minimalną ilością cukru, ponieważ jabłka, które miałam były bardzo słodkie. Przy kwaśnych owocach dodajecie więcej cukru, można też posłodzić jabłka podczas prażenia. Z krojeniem wstrzymajcie się aż ciasto choć trochę ostygnie, gdyż gorące jest bardzo kruche.

Jabłka. U mnie jabłek przed uprażeniem było około 2 kg (waga po obraniu). Owoce musiałam prażyć długo, ponieważ były bardzo soczyste. Z tego też powodu zostało ich mniej niżbym chciałam – według mnie warstwa owocowa w moim cieście była zbyt cienka, ale ja lubię dużo owoców w szarlotce. Przy jabłkach np szara reneta 1,5  kg zdecydowanie wystarczy, gdyż takie jabłka albo praży się bardzo krótko albo w ogóle. 

Zamienniki mąk. Możecie zamieniać mąki, nie musicie używać tych co są w przepisie. Nie zmieniajcie tylko gramatury – całkowita ilość to ok 270 g. Robiłam to ciasto również bez mąki owsianej, dałam wtedy: 100 g maki z sorgo, 80 g maki ryżowej, 50 g maki kukurydzianej i 40 g skrobi tapiokowej. Szarlotka wyszła również bardzo dobra. 

A jeśli macie ochotę na inną szarlotkę, np z dodatkiem orzechów zapraszam

 

Prosta szarlotka bezglutenowa – składniki i przygotowanie 

Składniki na blachę 24×24 lub tortownicę 26 cm

Dodatkowo

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂