Puree z dyni hokkaido
Do wszystkich dyniowych przepisów na blogu, używam tylko jednego rodzaju dyni, hokkaido. Puree z dyni hokkaido wychodzi gęste, czasami jak budyń a czasem jak puree ziemniaczane. Nigdy nie stosowałam dyni zwyczajnej, której miąższ jest bardziej wodnisty a puree wychodzi lejące, więc niestety nie wiem jak wypieki będą wyglądały, jeśli użyjecie innego niż ja puree. Prawdopodobnie będzie trzeba go dodać mniej, aby zachować odpowiednia konsystencje ciasta, ale pewności nie mam.
Pytacie jak przygotować takie puree, więc poniżej opisuje co i jak 🙂 Ja, gotowe puree przechowuje w lodówce w zamkniętym pojemniku maksymalnie 7-10 dni. Można je również mrozić. Jeśli po zmiksowaniu przeszkadzają Wam kawałki dyni, można puree przetrzeć przez większe sitko i po problemie.
Przepisy na wypieki z wykorzystaniem dyni hokkaido
Puree z dyni hokkaido
Składnik
- dynia Hokkaido
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik ustawiamy na 160-180 stopni.
- Dynię myjemy, lekko osuszamy a następnie kroimy na mniejsze kawałki, środek z pestkami usuwamy.
- Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy 10-40 minut lub do miękkości – czas zależy od wielkości kawałków. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Z zimnej obieramy skórkę a następnie dynię miksujemy, blendujemy lub tłuczemy jak ziemniaki.