- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Puree z pieczonej dyni

Pytacie jak przygotować takie puree, więc poniżej opisuje co i jak 🙂 Ja, gotowe puree przechowuje w lodówce w zamkniętym pojemniku maksymalnie 7-10 dni. Można je również mrozić. Jeśli po zmiksowaniu przeszkadzają Wam kawałki dyni, można puree przetrzeć przez większe sitko i po problemie.

 

Składnik

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawiamy na 160-180 stopni.
  2. Dynię myjemy, lekko osuszamy a następnie kroimy na mniejsze kawałki, środek z pestkami usuwamy.
  3. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
  4. Pieczemy 30-60 minut lub do miękkości – czas zależy od wielkości kawałków. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  5. Z zimnej obieramy skórkę a następnie dynię miksujemy, blendujemy lub tłuczemy jak ziemniaki.

 

Polub i zasubskrybuj: