Rustykalna tarta bez glutenu i jajek
Je艣li jest co艣 bardziej kruchego od bezglutenowej tarty, to jest to zdecydowanie rustykalna tarta bez glutenu i jajek 馃檪 Jak wida膰 na za艂膮czonych zdj臋ciach, ciasto to podczas pieczenia p臋ka i to nawet bardzo. Nie wp艂ywa to jednak na smak ciasta, nadal jest pyszne 馃檪 Mo偶e, gdybym ciasta tak mocno nie rozwa艂kowa艂a i brzegi by艂yby grubsze, tak by si臋 nie sta艂o. Sprawdz臋 nast臋pnym razem. Ciep艂a tarta jest bardzo ale to bardzo krucha, dlatego po pieczeniu odstawiamy j膮 do ca艂kowitego ostygni臋cia, najlepiej na kilka godzin. Je艣li jednak ochota wygra i skusicie si臋 na kawa艂ek, radz臋 bez 艂opatki cukierniczej si臋 nie zbli偶a膰.Wed艂ug mnie i mojego m臋偶a ciasto najlepsze jest nast臋pnego dnia. Po pierwsze jest zdecydowanie twardsze, mniej kruche, a po drugie aromat cytrynowy w nadzieniu jest mocniej wyczuwalny. 聽
Zrobi艂am to ciasto w dw贸ch wersjach. Tutaj, kruche ciasto przygotowa艂am bez jajka z nadzieniem rabarbar bor贸wka , natomiast w drugim po艣cie jest przepis z jajkiem i z innym nadzieniem Rustykalna tarta z rabarbarem bez glutenu.
Rustykalna tarta bez glutenu i jajek
Sk艂adniki na tart臋 o 艣rednicy oko艂o 24-25 cm
Ciasto
- 125 g zimnego mas艂a
- 180 g m膮ki bezglutenowej np
- 70 g m膮ki ry偶owej
- 40 g tapioki + do podsypania
- 50 m膮ki owsianej bez glutenu
- 20 g m膮ki kukurydzianej
- 3 艂y偶ki zimnej wody
- 50 g cukru
Dodatkowo
- 200 g rabarbaru
- 300 g bor贸wek
- 3-5 艂y偶ek聽 cukru
- 2 艂y偶ki soku z cytryny
- 1 艂y偶eczka sk贸rki z cytryny
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 1-2 艂y偶ki roztopionego mas艂a
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie sk艂adniki na ciasto umieszczamy w misce i dok艂adnie mieszamy. Mo偶na to zrobi膰 za pomoc膮 miksera lub d艂oni. Na koniec zagniatamy w kulk臋, przek艂adamy do woreczka i w艂adamy do lod贸wki na oko艂o godzin臋.
- W tym czasie myjemy i kroimy w paski rabarbar. Nast臋pnie dodajemy do niego cukier, mieszamy i odk艂adamy na godzin臋.
- Piekarnik ustawiamy na 180-190 stopni, grzanie g贸ra d贸艂. Z rabarbaru odlewamy sok. Dodajemy bor贸wki, sok z cytryny, sk贸rk臋, skrobi臋 i mieszamy.
- Papier do pieczenia obsypujemy spor膮 ilo艣ci膮 m膮ki np skrobi ziemniaczanej lub tapioki. M膮ki musi by膰 sporo, inaczej ciasto przyklei si臋 do spodu.
- Schodzone ciasto k艂adziemy na papierze do pieczenia, obsypujemy m膮k膮 i delikatnie rozwa艂kowujemy na kszta艂t ko艂a o 艣rednicy oko艂o 30 centymetr贸w. Podczas wa艂kowania co chwil臋 sprawdzamy, czy ciasto nie przykleja si臋 do spodu*. W razie konieczno艣ci podsypujemy m膮k膮.
- Pod rozwa艂kowane ciasto wk艂adamy sp贸d od tortownicy o 艣rednicy oko艂o 24-25 cm – blacha bardzo u艂atwia krojenie i przenoszenie tarty bez kruszenia jej – ciep艂e ciasto jest bardzo kruche.
- Rabarbar rozk艂adamy na 艣rodku ciasta, wyr贸wnujemy a nast臋pnie brzegi placka zawijamy na nadzienie.
- Zawini臋te brzegi smarujemy roztopionym mas艂em.
- Tart臋 pieczemy oko艂o 40 minut. Nast臋pnie wyci膮gamy i odstawiamy do ca艂kowitego ostygni臋cia.
Smacznego 馃檪
*Co zrobi膰 je艣li ciasto przyklei si臋 do papieru?
Przede wszystkim nie panikowa膰. Rozwi膮zanie 1 – delikatnie, za pomoc膮 no偶a odklejamy oko艂o 5 cm brzegu, a nast臋pnie m膮k膮 obsypujemy sp贸d ciasta. Rozwi膮zanie 2 – to si臋 uda, je艣li rozwa艂kowane ciasto jest nadal zimne. Wierzch ciasta odsypujemy m膮k膮. Drugi, taki sam kawa艂ek papieru do pieczenia przyk艂adamy do wierzchu ciasta i obracamy tak, 偶e nowy papier znajduje si臋 na dole. Teraz delikatnie, kawa艂ek po kawa艂ku odrywamy ciasto.