- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Rustykalna tarta bez glutenu i jajek

Rustykalna tarta bez glutenu i jajek

Je艣li jest co艣 bardziej kruchego od bezglutenowej tarty, to jest to zdecydowanie rustykalna tarta bez glutenu i jajek 馃檪 Jak wida膰 na za艂膮czonych zdj臋ciach, ciasto to podczas pieczenia p臋ka i to nawet bardzo. Nie wp艂ywa to jednak na smak ciasta, nadal jest pyszne 馃檪 Mo偶e, gdybym ciasta tak mocno nie rozwa艂kowa艂a i brzegi by艂yby grubsze, tak by si臋 nie sta艂o. Sprawdz臋 nast臋pnym razem. Ciep艂a tarta jest bardzo ale to bardzo krucha, dlatego po pieczeniu odstawiamy j膮 do ca艂kowitego ostygni臋cia, najlepiej na kilka godzin. Je艣li jednak ochota wygra i skusicie si臋 na kawa艂ek, radz臋 bez 艂opatki cukierniczej si臋 nie zbli偶a膰.Wed艂ug mnie i mojego m臋偶a ciasto najlepsze jest nast臋pnego dnia. Po pierwsze jest zdecydowanie twardsze, mniej kruche, a po drugie aromat cytrynowy w nadzieniu jest mocniej wyczuwalny. 聽

Zrobi艂am to ciasto w dw贸ch wersjach. Tutaj, kruche ciasto przygotowa艂am bez jajka z nadzieniem rabarbar bor贸wka , natomiast w drugim po艣cie jest przepis z jajkiem i z innym nadzieniem Rustykalna tarta z rabarbarem bez glutenu.

 

Rustykalna tarta bez glutenu i jajek

Sk艂adniki na tart臋 o 艣rednicy oko艂o 24-25 cm

Ciasto

Dodatkowo

 

PRZYGOTOWANIE

 

 

M膮ki mo偶e by膰 zdecydowanie wi臋cej ni偶 u mnie.

 

 

 

 

Nie panikujemy. I tak p臋knie podczas pieczenia.

 

 

Smacznego 馃檪

*Co zrobi膰 je艣li ciasto przyklei si臋 do papieru?

Przede wszystkim nie panikowa膰. Rozwi膮zanie 1 – delikatnie, za pomoc膮 no偶a odklejamy oko艂o 5 cm brzegu, a nast臋pnie m膮k膮 obsypujemy sp贸d ciasta. Rozwi膮zanie 2 – to si臋 uda, je艣li rozwa艂kowane ciasto jest nadal zimne. Wierzch ciasta odsypujemy m膮k膮. Drugi, taki sam kawa艂ek papieru do pieczenia przyk艂adamy do wierzchu ciasta i obracamy tak, 偶e nowy papier znajduje si臋 na dole. Teraz delikatnie, kawa艂ek po kawa艂ku odrywamy ciasto.