- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Rustykalna tarta z rabarbarem bez glutenu

Rustykalna tarta z rabarbarem bez glutenu

To moje pierwsze tego typu ciasto, więc na lekkie niedoskonałości (zewnętrzne pęknięcia) proszę przymknąć oko 🙂 A tak na prawdę, to te pęknięcia powstały, ponieważ kruche ciasto bezglutenowe jest bardzo ale to bardzo delikatne. Jeśli zaczniecie kroić je za szybko, zamiast kawałka ciasta będziecie mieli rabarbarowe crumble 😉 Tak więc, po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia i dopiero wtedy kroimy. Nakładamy natomiast łopatką cukierniczą. Brzegi polecam zrobić mniejsze niż u mnie, ja swoje ciasto trochę za mocno rozwałkowałam, przez co miałam duże, cienkie brzegi.

Zrobiłam to ciasto w dwóch wersjach. Tutaj, kruche ciasto przygotowałam z jajkiem, natomiast w drugim poście jest przepis bez jajka i z innym nadzieniem Rustykalna tarta bez glutenu i jajek.

 

Rustykalna tarta z rabarbarem bez glutenu

Składniki na tartę o średnicy około 24-25 cm

Ciasto

Dodatkowo

PRZYGOTOWANIE – w drugim przepisie, tym bez jajek, dodane są zdjęcia krok po kroku jak robię ciasto Rustykalna tarta bez glutenu i jajek.

Smacznego 🙂

*Co zrobić jeśli ciasto przyklei się do papieru?

Przede wszystkim nie panikować. Rozwiązanie 1 – delikatnie, za pomocą noża odklejamy około 5 cm brzegu, a następnie mąką obsypujemy spód ciasta. Rozwiązanie 2 – to się uda, jeśli rozwałkowane ciasto jest nadal zimne. Wierzch ciasta odsypujemy mąką. Drugi, taki sam kawałek papieru do pieczenia przykładamy do wierzchu ciasta i obracamy tak, że nowy papier znajduje się na dole. Teraz delikatnie, kawałek po kawałku odrywamy ciasto.