Sernik bezglutenowy z rabarbarem
Sernik na kruchym cieście z dodatkiem sporej ilości rabarbaru. Masa serowa tym razem ze śmietaną, wyszła super, aczkolwiek delikatnie słodka. Dodatkowo rabarbar był bez cukru, co spowodowało, że sernik bezglutenowy z rabarbarem był lekko kwaśny. Jeśli lubicie słodsze wypieki, dodajcie do masy serowej więcej cukru pudru. Możecie też po wystudzeniu wierzch obsypać cukrem pudrem – ja tak zrobiłam i było super. Kruche ciasto według mnie wyszło super. W smaku bardzo dobre, w konsystencji również – najmniej kruszące się ciasto jakie zrobiłam do tej pory. A to dzięki sporej ilości mąki owsianej, dlatego nie polecam zamieniać jej na inną. To znaczy można, np na mąkę ryżową, ale ciasto będzie zdecydowanie bardziej kruche.
Przechowywanie. Do dwóch dni sernik możecie przechowywać na zewnątrz, czyli na blacie w kuchni, w szafce… Po tym czasie ciasto należy włożyć do lodówki, gdyż istnieje duże prawdopodobieństwo, że rabarbar zacznie pleśnieć. Oczywiście do lodówki możecie je włożyć zaraz po wystudzeniu, nie ma problemu.
Sernik bezglutenowy z rabarbarem
Składniki na blachę o średnicy 24-25 cm
CIASTO
- 150 g zimnego masła
- 210 g mąki bezglutenowej np:
- 120 g owsianej bez glutenu
- 50 g mąki kukurydzianej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- 50 g cukru (polecam drobny do wypieków)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ŚRODEK
- 750 g zmielonego twarogu, u mnie serek śmietankowy
- 180-200 g śmietany 18%
- 1 budyń bez cukru śmietankowy/waniliowy lub 40 g skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- 100 g cukru pudru (można więcej)
- ok 400 g rabarbaru
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Masło polecam pokroić na mniejsze kawałki, gdyż łatwiej dzięki temu zagniata ciasto. Wymieszane ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- Po tym czasie piekarnik ustawiamy na 180 stopni grzanie góra dół, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Większą część ciasta rozkładamy na spodzie blachy. W kilkunastu miejscach za pomocą widelca robimy dziurki i wkładamy do piekarnika. Podpiekamy przez 15 minut.
- W tym czasie rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w 1 centymetrowe paski. Odkładamy na chwilę na bok.
- W jednej misce umieszczamy ser, śmietanę, żółtka, budyń lub skrobię oraz cukier puder, a w drugiej białka. Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie tymi samymi widełkami mieszamy masę serową – krótko, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy ubitą pianę i mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką.
- Gotową masę przekładamy na podpieczony spód. Delikatnymi ruchami wyrównujemy.
- Na wierzchu masy rozkładamy rabarbar a następnie pozostałą część ciasta.
- Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół.
- Upieczone pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Zimne obsypujemy opcjonalnie cukrem pudrem.
Smacznego 🙂