- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Sernik bezglutenowy z rabarbarem

Sernik bezglutenowy z rabarbarem

Sernik na kruchym cieście z dodatkiem sporej ilości rabarbaru. Masa serowa tym razem ze śmietaną, wyszła super, aczkolwiek delikatnie słodka. Dodatkowo rabarbar był bez cukru, co spowodowało, że sernik bezglutenowy z rabarbarem był lekko kwaśny. Jeśli lubicie słodsze wypieki, dodajcie do masy serowej więcej cukru pudru. Możecie też po wystudzeniu wierzch obsypać cukrem pudrem – ja tak zrobiłam i było super.  Kruche ciasto według mnie wyszło super. W smaku bardzo dobre, w konsystencji również – najmniej kruszące się ciasto jakie zrobiłam do tej pory. A to dzięki sporej ilości mąki owsianej, dlatego nie polecam zamieniać jej na inną. To znaczy można, np na mąkę ryżową, ale ciasto będzie zdecydowanie bardziej kruche.

Przechowywanie. Do dwóch dni sernik możecie przechowywać na zewnątrz, czyli na blacie w kuchni, w szafce… Po tym czasie ciasto należy włożyć do lodówki, gdyż istnieje duże prawdopodobieństwo, że rabarbar zacznie pleśnieć. Oczywiście do lodówki możecie je włożyć zaraz po wystudzeniu, nie ma problemu.

 

Sernik bezglutenowy z rabarbarem

Składniki na blachę o średnicy 24-25 cm

CIASTO

ŚRODEK

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂