DRUKUJ DRUKUJ

Sernik bezglutenowy ze śliwkami

Sylwia

Sernik bezglutenowy ze śliwkami

Kruche mocno kakaowe ciasto z delikatną masą serową i śliwkami. Ciasto bez maki owsianej, ponieważ często pytacie się o zamienniki tej mąki. Jest bardziej delikatne i kruche niż to z mąką owsianą, ale nie miałam większych problemów z krojeniem i nakładaniem. Pamiętajcie tylko, aby poczekać do całkowitego ostygnięcia. Masa serowa jest delikatna, kremowa,  ponieważ do jej przygotowania użyłam serka wieluńskiego, który jest tłustym twarogiem. Jeśli dodacie twaróg sernikowy z wiaderka masa może być twardsza.

Sernik bezglutenowy ze śliwkami

Składniki na tortownicę 26 cm

Ciasto

  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 80 g cukru, polecam drobny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  • 850 g twarogu sernikowego, u mnie Mój ulubiony wieluński
  • 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 2 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru lub 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 400-500 g śliwek (waga po obraniu)

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Masło polecam pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszane ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  2. Po tym czasie piekarnik ustawiamy na 175 stopni grzanie góra dół, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Większą część ciasta rozkładamy na spodzie i bokach (u mnie na 2 cm) blachy. W kilkunastu miejscach za pomocą widelca robimy dziurki i wkładamy do piekarnika. Podpiekamy przez 10-15 minut.
  4. W tym czasie myjemy i obieramy śliwki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i odkładamy na bok.
  5. W jednej misce umieszczamy ser, jogurt, żółtka, budyń lub skrobię oraz cukier puder,  a w drugiej białka. Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie tymi samymi widełkami mieszamy masę serową – krótko, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy ubitą pianę i mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką.
  6. Gotową masę przekładamy na podpieczony spód. Delikatnymi ruchami wyrównujemy.
  7. Na wierzchu masy rozkładamy śliwki a następnie pozostałą część ciasta.
  8. Ciasto pieczemy około 50-60  minut w temperaturze 175 stopni grzanie góra dół.
  9. Upieczone pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  10. Zimne obsypujemy opcjonalnie cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

 

Sernik bezglutenowy ze śliwkami

 

Zobacz również

Skomentuj