6,6K
Sernik bezglutenowy ze śliwkami
Kruche mocno kakaowe ciasto z delikatną masą serową i śliwkami. Ciasto bez maki owsianej, ponieważ często pytacie się o zamienniki tej mąki. Jest bardziej delikatne i kruche niż to z mąką owsianą, ale nie miałam większych problemów z krojeniem i nakładaniem. Pamiętajcie tylko, aby poczekać do całkowitego ostygnięcia. Masa serowa jest delikatna, kremowa, ponieważ do jej przygotowania użyłam serka wieluńskiego, który jest tłustym twarogiem. Jeśli dodacie twaróg sernikowy z wiaderka masa może być twardsza.
Sernik bezglutenowy ze śliwkami
Składniki na tortownicę 26 cm
Ciasto
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 80 g mąki kukurydzianej
- 20 g gorzkiego kakao
- 80 g cukru, polecam drobny
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 850 g twarogu sernikowego, u mnie Mój ulubiony wieluński
- 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- 100 g cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru lub 40 g skrobi ziemniaczanej
- 400-500 g śliwek (waga bez pestek)
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Masło polecam pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszane ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- Po tym czasie piekarnik ustawiamy na 175 stopni grzanie góra dół, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Większą część ciasta rozkładamy na spodzie i bokach (u mnie na 2 cm) blachy. W kilkunastu miejscach za pomocą widelca robimy dziurki i wkładamy do piekarnika. Podpiekamy przez 10-15 minut.
- W tym czasie myjemy śliwki i pozbywamy się pestek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i odkładamy na bok.
- W jednej misce umieszczamy ser, jogurt, żółtka, budyń lub skrobię oraz cukier puder, a w drugiej białka. Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie tymi samymi widełkami mieszamy masę serową – krótko, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy ubitą pianę i mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką.
- Gotową masę przekładamy na podpieczony spód. Delikatnymi ruchami wyrównujemy.
- Na wierzchu masy rozkładamy śliwki a następnie pozostałą część ciasta.
- Ciasto pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 175 stopni grzanie góra dół.
- Upieczone pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Zimne obsypujemy opcjonalnie cukrem pudrem.
Smacznego 🙂