2,2K
Sernik truskawkowy z limonką
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu – nie wymaga pieczenia. Dzięki limonce, która jest mocno wyczuwalna, ciasto jest bardzo orzeźwiające. Idealnie nadaje się na ciepłe dni. Sernik truskawkowy z limonką to ciasto delikatnie słodkie oraz bardzo lekkie. Zamiast herbatników można wykorzystać ciasteczka owsiane np z tego przepisu – pominąć należy jednak suszone owoce. Jeśli chcecie, żeby było mniej kaloryczne jako spód możecie użyć samych herbatników lub innych ciasteczek.
Sernik truskawkowy z limonką
Składniki na formę 24x24cm
Spód
- 170g herbatników bezglutenowych np Schar
- 90g masła
Masa
- 600g truskawek
- 50g miodu
- 50g cukru pudru
- 150g serka kanapkowego np Philadelphia
- 200g jogurtu naturalnego
- 250g serka homogenizowanego naturalnego
- 15g żelatyny
- 90ml wody
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 1-2 limonki
PRZYGOTOWANIE
- Herbatniki dokładnie pokruszyć (najlepiej w malakserze) a następnie wymieszać z roztopionym masłem. Rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Mocno docisnąć dłonią lub łyżką i włożyć do lodówki na 20-30 minut. W przypadku wersji fit, można rozłożyć same ciasteczka.
- Żelatynę zalać wodą i odstawić na bok, żeby napęczniała.
- Z truskawek wybrać ok 15 sztuk podobnej wielkości i przekroić na pół. Pozostałe owoce zblendować z miodem.
- Limonki sparzyć wrzątkiem.
- W drugiej misce wymieszać serki z jogurtem. Następnie dodać cukier puder, wanilię, skórkę oraz sok z 1 limonki. Na koniec wlać truskawki, dokładnie wymieszać i spróbować. W razie konieczności dodać więcej soku z limonki lub cukru pudru.
- Żelatynę podgrzać (nie gotować) i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się. Kiedy trochę ostygnie dodać do niej 3-4 łyżki masy truskawkowej i wymieszać. Cały czas miksując wlewać żelatynę do masy.
- Delikatnie przelać masę na blachę i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. Po około 30 minutach, kiedy masą trochę stężeje ciasto udekorować polówkami truskawek.
Smacznego 🙂