DRUKUJ DRUKUJ

Serowe oponki bez glutenu

Sylwia

Serowe oponki bez glutenu

Proste i szybkie w przygotowaniu. Serowe oponki bez glutenu są puszyste, mało tłuste i delikatnie słodkie, dlatego po ostygnięciu polecam obsypać je cukrem pudrem.

Wchłanialność oleju – żeby ją zminimalizować, należy:

  • porządnie rozgrzać olej – najlepiej na średniej mocy (u mnie 5-6 z 9). Ja litr oleju rozgrzewam około 10-15 minut. Po tym czasie wrzucam małego pączusia – jeśli od razu zaczyna skwierczeć, rumieni się i wypływa na wierzch, oznacza to, że tłuszcz jest odpowiednio nagrzany. Pamiętajcie, żeby nie przesadzić w drugą stronę, inaczej oponki Wam się spalą.
  • ciasto musi mieć odpowiednią konsystencję – nie może być zbyt luźne. Ciasto nie może kleić się do rąk, mu mieć taką konsystencję, żebyście mogli bez problemu wyciąć oponki i przenieść je do garnka w całości.
  • dodać około łyżkę spirytusu

Jeśli chodzi o świeżość, to oponki z tego przepisu wytrzymują kilka/kilkanaście godzin. Do następnego dnia nigdy nie doczekały, więc nie wiem czy są zjadliwe po 24 godzinach.

 

Serowe oponki bez glutenu

Składniki na 2 talerze oponek

  • 270 g twarogu (u mnie półtłusty, niezmielony)
  • 2 jajka
  • 30 g roztopionego masła
  • 40 g cukru
  • 250 g mąki bezglutenowej np
    • 80 g skrobi ziemniaczanej + do podsypania
    • 90 g mąki ryżowej
    • 80 g mąki owsianej
  • 10 g łusek babki jajowatej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżka spirytusu

Dodatkowo

  • ok 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

PRZYGOTOWANIE – wszystko wymieszałam ręcznie, za pomocą widelca, łyżki i rąk 😉

  • W misce umieszczamy twaróg i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.

 

  • Dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy łyżką lub rękami. Gotowe ciasto będzie zwarte ale klejące, dlatego przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na około 20 minut, żeby łuski babki jajowatej i mąka owsiana mogły wchłonąć płyny. Ciasto po odleżeniu powinni być delikatne, ale nieklejące się do rąk.
  • Po 20 minutach możemy zacząć rozgrzewać olej – u mnie trwa to 10-15 minut na średniej mocy.

Serowe oponki bez glutenu

 

Serowe oponki bez glutenu

  • Ciasto ponownie, delikatnie zagniatamy. Jeśli ciasto nadal się klei dodajemy odrobinę skrobi. Następnie dzielimy na 2-3 części, stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 0,5-1 cm (grubość zależy od Waszych preferencji). Wycinamy oponki oraz pączusie.

Serowe oponki bez glutenu

  • Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony do momentu zarumienienia się. Ja smażyłam na mocy 5 z 9 dosyć krótko, gdyż miałam cienkie oponki.
  • Usmażone wyciągamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiary tłuszczu. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Chłodne obsypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

Serowe oponki bez glutenu

 

Serowe oponki bez glutenu

Zobacz również

6 komentarzy

Hanna 23/02/2022 - 20:02

Hej! Czy można masło zastąpić olejem kokosowym? I jeśli tak to w proporcji 1:1 czy raczej mniej go dać lub więcej?

Odpowiedz
Sylwia 23/02/2022 - 20:16

Hej. Tak można, tylko oleju kokosowego daj mniej, 20 a nie 30 gramów.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Anna 23/01/2021 - 14:38

Czy można dodać inną skrobię?

Odpowiedz
Sylwia 23/01/2021 - 14:44

Tak, zamiast ziemniaczanej można dodać skrobię kukurydzianą, tapiokę lub inną. Przy tapioce radzę zacząć od mniejszej ilości np 20 gramów mnie i dodać resztę w razie potrzeby – tapioka bardziej zagęszcza ciasto i przy większej ilości, może okazać się, że oponki będą gumowate. Pozdrawiam

Odpowiedz
Aneta 23/01/2021 - 14:37

Zrobiłam wczoraj, są genialne. Bardzo dziękuję za przepis!

Odpowiedz
Sylwia 23/01/2021 - 14:42

Super, że przepis przypadł do smaku 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj