- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Słodkie bułki z owocami i kruszonką na zakwasie

Słodkie bułki z owocami i kruszonką na zakwasie

Od razu ostrzegam, bułeczki robi się długo. A to dlatego, że ciasto na zakwasie nie rośnie tak szybko jak na drożdżach. Jeśli nastawicie zaczyn wieczorem, to bułeczki będziecie mieli albo na deser albo na kolacje dnia następnego. Ale uwierzcie warto 🙂 Bułeczki są pyszne. Lekki posmak zakwasu jest wyczuwalny, ale jeśli dodacie więcej cukru (ja dałam 3 łyżki, co według mnie było zdecydowanie za mało) nie będzie on mocno wyczuwalny. Moja sześcioletnia córka zajadała się tymi bułeczkami i nic nie wspominała o kwaśnym posmaku 🙂

Nie jestem w stanie stwierdzić, jak długo bułki można przechowywać, gdyż my zjedliśmy je w ciągu 5 godzin. Jeśli u kogoś wytrzymają dłużej, może zostawić komentarz z informacją.

Słodkie bułki z owocami i kruszonką na zakwasie- składniki i przygotowanie

Składniki na 6 bułek

Zaczyn

Ciasto

Dodatkowo

Kruszonka

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotowanie zaczynu najlepiej zacząć wieczorem, żeby przez noc mógł pracować. Do zakwasu dodajemy mąki oraz wodę a następnie dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na około 10 godzin do wyrośnięcia.
  2. Do gotowego zaczynu dodajemy sól, jogurt, cukier, jajko i mieszamy. Następnie dodajemy mąki, siemię lniane, łuski babki jajowatej, proszek do pieczenia a na koniec mleko i masło. Dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Nie martwcie się rzadkim ciastem, zgęstnieje po kilkunastu minutach. UWAGA – kolejność dodawania składników może być inna, ale pamiętajcie, aby łuski i siemię lniane nie leżały długo na płynnych produktach. Zaczną pęcznieć, sklejać się i mogą powstać grudki, które będzie ciężko zlikwidować.
  3. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2-5 godzin. Długość wyrastania zależy od temperatury w jakiej znajduje się ciasto. U mnie wyrastało 3 godziny, z czego 2 godziny na płycie grzewczej a następnie 1 godzinę w piekarniku ustawionym na 45 stopni. Ciasto powinno urosnąć o jakieś 50%.
  4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy “gniazdo” – spłaszczone koło z dołeczkiem w środku. Następnie każdą bułkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na 1-2 godziny. U mnie drugie wyrastanie trwało 1 godzinę, po takim czasie zauważyłam, że bułeczki zdecydowanie zwiększyły swoją objętość. Jeśli będziecie mieli problem z wyrastaniem, włóżcie blachę z bułkami do piekarnika nagrzanego do 45-50 stopni.
  5. Kruszonka – wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy tak długo, aż powstanie grudkowata kruszonka.
  6. Na wyrośniętych bułeczkach układamy sporą ilość owoców a następnie posypujemy je kruszonką.
  7. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół.
  8. Studzimy na kratce. Ciepłe mogą być gumiaste, dlatego z jedzeniem radzę poczekać.

Smacznego 🙂

 

 

 

Polub i zasubskrybuj: