- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Szarlotka bez glutenu

Według mnie najlepsza szarlotka bez glutenu jaką jadłam do tej pory. Krucha, lekko słodka, z dużą ilością jabłek. Mi najbardziej smakuje jeszcze ciepła, niestety krojenie wtedy ciasta nie należy do najłatwiejszych. U mnie wersja z małą ilością cukru, ponieważ jabłka z których robię szarlotkę są wystarczająco słodkie.

Składniki na tortownicę 26cm

PRZYGOTOWANIE

  1. W misie miksera umieścić mąki, proszek do pieczenia, słodzik, 4 żółtka i masło (najlepiej pokroić je na mniejsze kawałki). Wszystko dokładnie wymieszać. Nie ugniatać zbyt długo. Podzielić w proporcji 2/3 i 1/3. Przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki na minimum godzinę lub do zamrażalki na ok 30 minut. Białka umieścić w lodówce.
  2. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach (lub pokroić na drobną kostkę). Przełożyć do garnka lub dużej, głębokiej patelni. Dodać trochę wody (30ml), sok z cytryny, wanilię i wymieszać. Jeśli jabłka są kwaśne dodać cukier lub inny słodzik. Prażyć pod przykryciem 20-30 minut (do miękkości). Jeśli owoce puściły dużo soku, ostatnie 5 minut prażyć bez przykrycia. Jeśli jabłka będą zbyt wilgotne, ciasto za bardzo nasiąknie i nie będzie kruche.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i boki wyłożyć większą częścią zimnego ciasta. Podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  4. W tym czasie ubić na sztywną pianę białka z cukrem.
  5. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach pozostałe zimne ciasto. 
  6. Piec ok 55-60 minut w temperaturze 180 stopni, opcja grzania góra-dół.  Po 30 minutach można ciasto delikatnie przykryć folią aluminiową (nie owijać ciasta, tylko ją na nie położyć) lub wyłączyć górną grzałkę.

Smacznego 🙂

Polub i zasubskrybuj: