• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Ciasta z owocami, Ciasto, Kruche i tarty  /  22/06/2020

Szarlotka z masłem orzechowym (bez glutenu)

by Sylwia
Szarlotka z masłem orzechowym (bez glutenu)

Szarlotka z masłem orzechowym (bez glutenu)

Szarlotka to ciasto, które zdecydowanie króluje na moim blogu 🙂 Była szarlotka z migdałami, szarlotka z orzechami włoskimi, czas na szarlotkę z masłem orzechowym. Ciasto powstało specjalnie dla mojej córki, która wręcz kocha masło orzechowe.

Spód szarlotki to kruche ciasto, które zrobiłam z trzech mąk – kukurydzianej, ryżowej oraz skrobi. Następnie jest gruba warstwa prażonych jabłek i pianka z białek, ponieważ szkoda było mi je wyrzucać (zostały z ciasta). Wierzch to musli/granola z płatków owsianych i masła orzechowego. Smak orzechów jest raczej delikatny, nie dominuje w cieście. Jeśli chcecie, aby był bardziej wyrazisty możecie dodać trochę więcej masła orzechowego.  

 

Szarlotka z masłem orzechowym (bez glutenu) – składniki i przygotowanie

Składniki na blachę 24×24 cm

Ciasto

  • 120 g zimnego masła
  • 2 żółtka (z jajka rozmiar M)
  • 180 g mąki bezglutenowej np
    • 90 g mąki ryżowej
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • 40 g tapioki
  • 50 g erytrytolu/cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka

  • 100 g płatków owsianych bez glutenu
  • 40 g miękkiego masła
  • 90 g masła orzechowego
  • 20 -30 g cukru (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • 2 białka (które zostały z ciasta)
  • 40-80 g cukru do piany (u mnie 40 g bo miałam bardzo słodkie jabłka)
  • 2 – 2,5 kg jabłek
  • 1-2 łyżki płatków owsianych lub maki owsianej bezglutenowej

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Następnie  zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 50-60 minut.
  2. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Myjemy, obieramy ze skórki a następnie albo kroimy w drobną kostkę albo ścieramy na grubych oczkach. Przekładamy na wysoką patelnię lub do dużego rondla, wlewamy około 50 ml wody i prażymy do momentu, aż jabłka będą miękkie a sok wyparuje – zbyt rzadka masa spowoduje, że ciasto będzie wilgotne i bardziej kruche. Pod koniec prażenia jabłka próbujemy i jeśli jest taka potrzeba to słodzimy.
  3. Piekarnik ustawiamy na 175 stopni, grzanie góra dół.
  4. Schłodzone ciasto rozkładamy na dnie i bokach blachy (boki ok 2 cm). Następnie widelcem nakłuwamy w kilkunastu miejscach, przykrywamy folią aluminiową, obciążamy np suchą fasolą  i wkładamy do piekarnika. U mnie blacha zawsze wyłożona jest papierem do pieczenia, gdyż ciasto bezglutenowe jest bardziej kruche niż pszenne i z papierem łatwiej jest mi je później kroić i wyciągnąć. Nie jest to jednak wymóg konieczny.
  5. Ciasto podpiekamy przez  10-15 minut.
  6. W tym czasie robimy kruszonkę. Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy masło orzechowe, masło i opcjonalnie cukier. Mieszamy, najlepiej rękami do momentu, aż wszystkie składniki ładnie się połączą a kruszonka nie będzie miała większych grudek.
  7. Na 5 minut przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika, schłodzone białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijanie na maksymalnych obrotach. Po około 1-2 minutach dodajemy stopniowo cukier. Pianę ubijamy do momentu, aż będzie sztywna i błyszcząca. U mnie, po dodaniu całego cukru zajmuje to około 3-4 minuty.
  8. Z podpieczonego ciasta ściągamy delikatnie folię. W przypadku bardzo soczystych jabłek spód ciasta można obsypać płatkami lub mąką owsianą. Następnie wykładamy jabłka a na jabłka ubitą pianę. Wierzch obsypujemy orzechową kruszonką.
  9. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut.
    Uwaga – po około 20-35 minutach zajrzyjcie do szarlotki i sprawdźcie, czy wierzch się nie przypieka. Ja, po 35 minutach musiałam wierzch delikatnie przykryć folią aluminiową, gdyż ciasto szybko się przypiekało. Folię ściągnęłam około 5 minut przed końcem pieczenia.
  10. Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

 

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez glutenu
  • jabłka
  • masło orzechowe
  • szarlotka

Nawigacja wpisu

Ucierane ciasto z truskawkami (bez glutenu)
Kluski na parze bez jajek (bezglutenowe)

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

Tagi

  • bez drożdży
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • bez nabiału
  • bez owsa
  • biszkopt
  • borówki
  • budyń
  • chleb
  • ciasto
  • cukinia
  • curry
  • cynamon
  • czekolada
  • deser
  • drożdżowe
  • dynia
  • gofry
  • jabłka
  • jogurt
  • jogurt naturalny
  • kakao
  • kremówka
  • kruche ciasto
  • kruszonka
  • kurczak
  • marchew
  • mascarpone
  • miód
  • mleczko kokosowe
  • orzechy włoskie
  • owoce
  • pieczywo
  • rabarbar
  • ricotta
  • serek homogenizowany
  • szybkie ciasto
  • szybki obiad
  • truskawki
  • twaróg
  • tłusty czwartek
  • zakwas
  • śniadanie
  • święta

MÓJ INSTAGRAM

kuchnia.bez.glutenu

Sernik z rabarbarem Wersja oczywiście bez glute Sernik z rabarbarem 

Wersja oczywiście bez glutenu 🙂 
Ciasto kruche według mnie wyszło super. W smaku pycha a w konsystencji mega fajne, bo najmniej kruszące się ze wszystkich ciast, które robiłam do tej pory 🙂 

Sernik jest lekko słodki, wręcz przez rabarbar kwaskowaty. Jeśli lubicie słodkie, możecie dodać więcej cukru pudru. 

🔹🔸Składniki na blachę o średnicy 24-25 cm

CIASTO

-150 g zimnego masła
-210 g mąki bezglutenowej np:
—120 g owsianej bez glutenu
—50 g mąki kukurydzianej
—40 g skrobi ziemniaczanej
-1 jajko
-50 g cukru (polecam drobny do wypieków)
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

ŚRODEK

-750 g zmielonego twarogu, u mnie serek śmietankowy
-180-200 g śmietany 18%
-1 budyń bez cukru śmietankowy/waniliowy lub 40 g skrobi ziemniaczanej
-2 jajka (białka i żółtka osobno)
-100 g cukru pudru (można więcej)
-ok 400 g rabarbaru

🔸🔹Przepis znajdziecie również na blogu - link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 

📷 Czekam na foty i opinie 🥰 

#rabarbar #glutenfreerecipes #glutenfreibacken #bezglutenu #sernik #sernikbezglutenu #zdroweprzepisy #ciasto #ciastobezglutenowe #dietabezglutenowa #blogkulinarny #instafood #domowewypieki #kuchniabezglutenu #przepisy #zdrowesłodycze #ciastodomowe #celiakia #hashimoto #niedoczynnośćtarczycy #glutenfreeblogger #bezlepku
Izabela Adamek "Gotuj bez glutenu z Izabel" Moja r Izabela Adamek "Gotuj bez glutenu z Izabel"
Moja recenzja książki będzie trochę inna niż standardowa. Jak na prawdziwego analityka przystało podam Wam trochę liczb dotyczących tej książki. Oprócz tego na kolejnych zdjęciach dodałam spis treści, żebyście mogli zobaczyć jakich dań możecie się w książce spodziewać. 
🔹W książce znajdziecie 103 przepisy
🔸Do zrobienia 61  potrzebujecie mąki 
🔹Z powyższego wynika, że ponad 40 to przepisy bezmączne. Są to np zupy, dania obiadowe czy pasty kanapkowe. 
🔸W 21 przepisach wykorzystana jest mąka uniwersalna. Nie jest podana, która konkretnie, gdyż Izabela na początku książki piszę, iż "warto wypróbować różne mieszanki i znaleźć swoją ulubioną". 
🔹Do przygotowania pozostałych (40)  mącznych dań wykorzystane są mąki jednorodne. Dużym plusem jest to, iż w większości są to mąki łatwo dostępne jak np skrobia ziemniaczana, mąka kukurydziana, mąka jaglana. Występują też mąki np amarantusowa, z ciecierzycy czy migdałowa ale rzadko. 
🔸Kolejnym plusem jest to, że Izabela nie miesza wielu mąk w jednym przepisie. Max są to 4 rodzaje i to tylko w kilku przepisach na pieczywo. W pozostałych przepisach jest jedna lub dwie mąki. 
🔹W książce znajdziecie dania na każdą porę dnia. Na śniadanie, obiad, kolację oraz deser. 
🔸Bardzo fajnym dodatkiem jest rozdział "Przegląd produktów dozwolonych i zakazanych" gdzie w formie tabelki jasno i czytelnie macie przedstawione co można a czego nie można jeść na diecie bg. Myślę, że dla początkujących osób to super sprawa. 
🔹Minus pierwszy. W kilku przepisach nie ma podanego rodzaju mąki. Jest napisane np 120 g mąki. Nie wiem czy to przez przeoczenie czy tak miało być, ale według mnie powinno być to sprecyzowane, bo w wypiekach bg rodzaj mąki ma ogromne znaczenie. 
🔸Minus drugi. Brak podania wielkości porcji. Przy robieniu pierogów, gofrów, ciasteczek czy innych dań dobrze jest wiedzieć ile przygotujemy z podanych składników. Zdaję sobię sprawę, że czasami ciężko to dokładnie określić, ale dla mnie nawet taka uśredniona liczba, byłaby bardzo przydatna. 

Cena regularna to 59,90 zł. ale obecnie w księgarniach internetowych możecie kupić ją w promocji np TANTIS 35 zł czy MEGAKSIĄŻKI 32 zł.
Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem i trusk Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami

Szybkie, proste a do tego pyszne. Długo utrzymuje świeżość a to dzięki dużej ilości owoców. Nawet po 48h jest zjadliwe a to przy ciastach bg ogromny plus 🙂 

Przepis tutaj plus oczywiście na blogu, link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 

Składniki na tortownicę 24-25 cm.

Jogurt wyciągnęłam 30 minut wcześniej z lodówki, pozostałe składniki były w temperaturze pokojowej.

-200 g jogurtu naturalnego (u mnie 3,5%)
-100 g oleju np rzepakowego
-3 jajka M
-70 g cukru
-60 g mąki owsianej bez glutenu
-100 g mąki ryżowej (u mnie z białego ryżu)
-2 budynie bez cukru np śmietankowe lub 60 g skrobi ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody
-2 łyżeczki octu np jabłkowego
-300 g rabarbaru
-100-150 g truskawek

PRZYGOTOWANIE

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, u mnie paski max 1 cm. Tak samo postępujemy z truskawkami, większe kroimy a mniejsze zostawiamy w całości.
Piekarnik ustawiamy na 175 stopni grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
W misce umieszczamy jogurt, olej, jajka i mieszamy. Dodajemy suche suche składniki i mieszamy krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy ocet.
Około 200 gramów rabarbaru dodajemy do ciasta i mieszamy. Wymieszane ciasto przekładamy na blachę. Pozostałe owoce - rabarbar i truskawki układamy na wierzchu ciasta.
Ciasto pieczemy 40-45 minut. Przed wyciągnięciem blachy z piekarnika polecam sprawdzić patyczkiem np bambusowym czy ciasto jest upieczone w środku.
Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Chłodne opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.

#glutenfreefood #rabarbar #glutenfreerecipes #glutenfreibacken #ciasto #szybkieprzepisy #szybkieciasto #celiakia #instacake #strawberry #ciastojogurtowe #ciastobezglutenowe #dietabezglutenowa #bezglutenu #bezglutenowe #domowewypieki #glutenfree #freefromgluten #bezglutenoweprzepisy #bezglutenoweciasto
Zestawienie produktów bezglutenowych nr 12. 

🔹🔸🔹Płatki owsiane firmy Amarello również mają certyfikat bg. Przez to, że w wykazie firma ta była pod inną nazwą, umieściłam je w złym miejscu. Przepraszam 🙂 

🔹W zestawieniu znajdują się płatki owsiane tylko w wersji bez glutenu. 

🔸Ogólnie owies sam z siebie glutenu nie zawiera, ale często jest silnie zanieczyszczony przez inne glutenowe zboża. Dlatego jeśli chorujecie na celiakie albo macie alergię na gluten, wybierajcie owies w wersji bezglutenowej. 

🔹Powiem Wam szczerze, że byłam pozytywnie zaskoczona efektami wyszukiwania. Nie spodziewałam się, że obecnie jest tak wielki wybór tych płatków 🙂 Pamietam, że jeszcze 5-6 lat temu zdecydowanie było ich mniej. 

🔸W zestawieniu oprócz producenta uwzględniłam jeszcze cenę produktu, wielkość opakowania, w której występuje oraz czy ma certyfikat bg. Jeśli chodzi o cenę to czasami podane są widełki, gdyż w różnych sklepach ceny są różne, a czasami jest to średnia cena. 

🔹Jeśli macie swoje ulubione płatki, warto czasami sprawdzić ich cenę w różnych sklepach, bo różnice potrafią być spore. 

🔸Macie swoje ulubione płatki? U mnie są to płatki owsiane firmy @elovena_polska ❤️ 

#bezglutenu #glutenfree #glutenfrei #zestawienie #platki #owies #płatkiowsiane #dietabezglutenowa #alergiepokarmowe #celiakia
Ciasto kakaowe z bananami i masą jogurtową Wiec Ciasto kakaowe z bananami i masą jogurtową

Wiecie, że to pierwszy przepis po ponad miesiącu przerwy 😊  Nie z braku chęci, bo tej u mnie sporo 😉 Najzwyczajniej brak mi ostatnio czasu 🤷‍♀️ 

Mam nadzieję, że ciacho przypadnie Wam do smaku 🙂 

Składniki na blachę 24×24 cm

BISZKOPT
🔹4 jajka (M lub małe L) – białka i żółtka osobno
🔹85 g mąki bezglutenowej np
🔸25 g skrobia ziemniaczana
🔸35 g owsiana bez glutenu
🔸25 g ryżowa
🔹20 g gorzkiego kakao
🔹80g cukru
🔹1 łyżeczka proszku do pieczenia

ŚRODEK
🔹3-4 dojrzałe banany
🔹kilka łyżeczek soku z cytryny
🔹250 g serka mascarpone
🔹100 g kremówki 30%
🔹300 g jogurtu naturalnego
🔹50 g cukru pudru
🔹12 g żelatyny
🔹40 g zimnej wody

POLEWA
🔹150 g czekolady, u mnie miks gorzkiej 85% i mlecznej
🔹kilka łyżek kremówki

NASĄCZENIE
🔹120-150 g chłodnej przegotowanej wody
🔹kilka łyżek soku z cytryny

Przepis znajdziecie również na blogu, link na profilu w BIO @kuchnia.bez.glutenu 

#bezglutenu #glutenfrei #glutenfree #wiemcojem #banan #ciastobiszkoptowe #ciastobezglutenowe #bezglutenowe #celiakia #dokawy #domowewypieki #ciastobezglutenu #przepisy #ciasto #dietabezdiety #dietabezglutenowa #zdroweprzepisy
Zestawienie nr 11 🔸Dodaje ten post drugi raz. Zestawienie nr 11

🔸Dodaje ten post drugi raz. Strona tytułowa zmieniona - wśród zdjęć nie ma już knoppersa. Dlaczego go wcześniej umieściłam na pierwszej stronie? Gdyż strona ta zawiera produkty omawianej firmy. Jeśli jest to zestawienie produktów (bez)glutenowych to są to zarówno produkty z glutenem jak i bez glutenu. To tylko foto streszczenie czego możecie spodziewać się na kolejnych fotkach - a tam już jest wyraźnie zaznaczone co ma gluten a co nie. 
Niestety zostało to źle zrozumiane, dlatego też, żeby nie wprowadzać Was w błąd od teraz na pierwszej stronie będą tylko produkty bezglutenowe 🙂 
Hihi a wiecie, że wcześniej nie zwróciliście na na uwagi 😁

🔹Produkty firmy Storck, czyli Mamba, Merci, Nimm2, Knoppers, Ice fresh oraz Werther’s Original. 

🔸Informacje na temat produktów zaczerpnęłam ze strony www.storck.pl

🔹I jak? Wiedzieliście, że tyle produktów tej firmy jest bez glutenu? Ja jestem trochę zaskoczona ilością bg 😊 

🔸I jeszcze cytat ze strony firmy Storck, który sama lubię często przypominać 😉 „Podane informacje dotyczą aktualnych receptur i mogą ulec zmianie. Prosimy o sprawdzenie aktualnej listy składników na opakowaniu”

#bezglutenu #glutenfrei #bezglutenowe #produkty #zestawienie #produktybezglutenu #wiemcojem #słodycze #mamba #toffifee #cukierki #słodyczebezglutenu #celiakia #hashimoto
Mazurek bez glutenu 🐰 🔹Moja wersja mazurka Mazurek bez glutenu 🐰

🔹Moja wersja mazurka wielkanocnego - dużo dżemu i mało kajmaku. 

🔸Jest kwaśny i to nawet bardzo 😉 Nam smakuje 😊 Wy zróbcie jak lubicie. Możecie dodać mało dżemu i duuuużo kajmaku. Możecie udekorować orzechami czy orzechami. 

🔹 Składniki na blachę 24×24 cm:

Ciasto
-100 g zimnego masła
-1 jajko
-10g cukru pudru (można więcej, jeśli ciasto ma być słodkie)
-170 g mąki bezglutenowej np:
—90 g ryżowej
—50 g tapioki lub innej skrobi
—30 g mąki kukurydzianej lub owsianej bez glutenu

Warstwa owocowa
-350 g czarnej porzeczki
-80 g cukru (ilość należy dopasować do owoców i Waszych preferencji smakowych, może być więcej, może być mniej)

Z podanych składników powstanie około 250 gramów masy porzeczkowej. Można też użyć gotowego dżemu – w takiej samej lub mniejszej ilości.

Dodatkowo
120 g kajmaku (jeśli lubicie można więcej)

🔸Przepis znajduje się również na blogu, link na profilu w bio @kuchnia.bez.glutenu 

#glutenfree #bezglutenu #bezglutenowe #ciastobezglutenowe #wielkanoc #wielkanocbezglutenu #celiakia #mazurek #ciasto #przepisybezglutenowe #dietabezglutenowa #alergiapokarmowa #blogkulinarny
Zestawienie numer 10. 🔸Wszystkie informacje n Zestawienie numer 10. 

🔸Wszystkie informacje na temat produktów, ich składów, alergenów zaczerpnęłam ze strony Dr.Oetkera. 

🔹W zestawieniu znajdują się tylko produkty bez glutenu. Cześć z nich ma certyfikat, ale zdecydowana większość go nie posiada. Producent jednak zapewnia, że produkty te są wolne nawet od śladowych ilości glutenu 🙂 

#bezglutenu #bezglutenowe #bezglutenoweprodukty #zestawienie #glutenfree #celiakia #bezglutena #dietabezglutenowa #alergiepokarmowe
Cytrynowa babka bez glutenu i nabiału 🍋 🐥B Cytrynowa babka bez glutenu i nabiału 🍋

🐥Babka zrobiona jest na bazie mleczka kokosowego, dzięki któremu zawdzięcza delikatny posmak kokosa. Ale nie martwcie się, ten posmak jest bardzo bardzo delikatny. A z cytryną tworzą mega duet. Smak babki według mnie sztos, lepszy niż marmurkowej, ale to moja opinia. 

🐰Od ilości soku i skórki cytryny zależy jak mocno będziecie ją wyczuwali. Ja dałam 3,5 łyżki soku i około pół łyżeczki skórki - posmak był delikatny. Następnym razem dam trochę więcej skórki. 

🐥Polecam ją wszystkim, nie tylko osobą które nie mogą jeść nabiału 🙂 

🐰Świeżość super. Nawet trzeciego dnia nie jest mega sucha - da się zjeść bez popijania 😁 

🐥Trzymałam ją w woreczku strunowym, aby dłużej zachowała świeżość. 

🐰Składniki na babkową formę 21-22 cm:

🔹4 jajka (rozmiar M)
🔹150 g mleczka kokosowego 19-22% w temperaturze pokojowej 
🔹80 g oleju np słonecznikowego
🔹70 g cukru
🔹200 g mąki bezglutenowej np:
-90 g ryżowej
-40 g skrobi ziemniaczanej
-30 g kukurydzianej
-40 g owsianej bez glutenu
🔹1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
🔹1/3 łyżeczki sody
🔹1 cytryna - sok i skórka

🐥Przepis znajdziecie również na blogu, link do niego na profilu w bio @kuchnia.bez.glutenu 

Czekam na opinie 🙂 

#bezglutenu #beznabiału #bezlaktozy #babkawielkanocna #babkacytrynowa #babkabezglutenowa #dietabezglutenowa #wielkanoc #ciastobeznabiału #ciastobezglutenowe #dokawy #fotografiakulinarna #celiakia #wzjg #hashimoto
Babka marmurkowa bez glutenu i mąki owsianej. 

🐰U mnie to bardziej babka kakaowa, gdyż źle oszacowałam połowę ciasta 😉 
🐥Babka ma podobny skład do zeszłorocznego hitu, czyli babki marmurkowej, ale pieczonej w keksówce. Kiedy już upiekłam i zrobiłam fotkę, stwierdziłam, że przypomnę się z przepisem 😉 

🐰Babka wyszła niska, tak na ok 8 cm. Dla mnie git, ale jeśli chcecie wyższą, musicie dodać więcej składników i piec dłużej. 

🐥Tak, jest wilgotna i następnego dnia nadal zjadliwa 🙂 

🐰Delikatnie słodka, więc jeśli lubicie to cukru można sypnąć więcej. Albo polać polewą lub lukrem, co kto lubi. 

🐥Składniki na formę o średnicy 21-22 cm:

-3 jajka (rozmiar M)
-100 g oleju (u mnie słonecznikowy)
-60 g cukru (można więcej, jeśli lubicie słodkie)
-100 g śmietany 12% lub jogurtu greckiego lub śmietankowego
-130 g maki bezglutenowej
—80 g ryżowej
—50 g kukurydzianej
-1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/3 łyżeczki sody
-1 łyżeczka octu np jabłkowego
-6 g gorzkiego kakao + 10 g śmietany

🐰Przepis znajdziecie również na blogu. Link w bio na profilu @kuchnia.bez.glutenu 

🐥🐥Czekam na foty i opinie 🐥🐥

#bezglutenu #bezglutenowe #ciasto #ciastobezglutenowe #wielkanoc #wielkanocbezglutenu #glutenfree #wzjg #celiakia #hashimoto #babka #babkamarmurkowa #babkabezglutenowa #wiemcojem #dokawy #blogkulinarny #dietabezglutenu
Zestawienie numer 9. 🐥Z okazji zbliżających Zestawienie numer 9. 

🐥Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych pod lupę poszły produkty, które są chętnie kupowane z tym okresie. 

🐰Zestawienie zawiera produkty z certyfikatem - tutaj głównie opierałam się na zestawieniu opublikowanym na stronie @celiakia_pl. 

🐥Bez certyfikatu to produkty polecane na różnych stronach dla celiaków czy osób będących na diecie bezglutenowej. 

🐰Nie wiem czy wiecie, ale firma Roleski nie ma już certyfikatu bg. Nadal są bezglutenowi, nie zmienili składu, ale ze względu na wysyłkę produktów za granicę, zrezygnowali z loga przekreślony kłos. 

🐥Produkty bez certyfikatu to jedynie propozycje. W rzeczywistości jest ich o wiele wiele więcej, np warzyw konserwowych. Mam tutaj ograniczoną ilość miejsca, więc umieściłam tylko kilka przykładów. 

🐰Pamiętajcie, skład każdego produktu może ulec zmianie w każdej chwili, dlatego mimo wszystko przed wrzuceniem go do koszyka polecam rzucić na niego okiem 👀. 

🐥Jeśli macie jakieś sprawdzone produkty, które kupujecie na Wielkanoc, będzie mi bardzo miało, jeśli podzielicie się nimi w komentarzu 🙂 

#bezglutenu #bezglutenowe #sklep #zakupybezglutenu #zestawienie #glutenfree #wielknoc #wielkanocbezglutenu #swietawielkanocne #produktybezglutenowe #celiakia #dietabezglutenu
KAKAOWE CIASTO Z WIŚNIAMI Na bazie serka ricott KAKAOWE CIASTO Z WIŚNIAMI 

Na bazie serka ricotta. To dzięki niemu ciasto jest wilgotne i długo świeże. U mnie nawet trzeciego dnia było zjadliwe. Potem trafiło do lodówki i przed zjedzeniem „odświeżałam” je w mikrofalówce. 

Składniki na blachę 18x18 

🔹250 g ricotty
🔹2 jajka
🔹75 g oleju – u mnie słonecznikowy
🔹80 g cukru
🔹100 g mąki ryżowej
🔹1 budyń bez cukru czekoladowy – u mnie Winiary
🔹10 g gorzkiego kakao
🔹1 łyżeczka proszku do pieczenia
🔹3/4 łyżeczki sody
🔹1 łyżeczka octu np jabłkowego
🔹200 g wiśni świeżych lub 250 g mrożonych

Po upieczeniu możecie je obsypać cukrem pudrem, zostawić bez niczego lub podać z dżemem. Z jakimiś kwaskowatym, pycha 🙂 To moja ulubiona forma podania 🙂 

Dokładny przepis na blogu, link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 

#domoweciasto #bezglutenowe #bezglutenoweciasto #ciastobezglutenu #freefromgluten #kakao #kakaowe #wiśnie #ciastozwiśniami #dokawy #hashimoto #glutenfree #celiakiafood #instacake
Load More... Follow on Instagram

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram