- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Szarlotka z masłem orzechowym (bez glutenu)

Szarlotka z masłem orzechowym (bez glutenu)

Szarlotka to ciasto, które zdecydowanie króluje na moim blogu 🙂 Była szarlotka z migdałami, szarlotka z orzechami włoskimi, czas na szarlotkę z masłem orzechowym. Ciasto powstało specjalnie dla mojej córki, która wręcz kocha masło orzechowe.

Spód szarlotki to kruche ciasto, które zrobiłam z trzech mąk – kukurydzianej, ryżowej oraz skrobi. Następnie jest gruba warstwa prażonych jabłek i pianka z białek, ponieważ szkoda było mi je wyrzucać (zostały z ciasta). Wierzch to musli/granola z płatków owsianych i masła orzechowego. Smak orzechów jest raczej delikatny, nie dominuje w cieście. Jeśli chcecie, aby był bardziej wyrazisty możecie dodać trochę więcej masła orzechowego.  

 

Szarlotka z masłem orzechowym (bez glutenu) – składniki i przygotowanie

Składniki na blachę 24×24 cm

Ciasto

Kruszonka

Dodatkowo

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Następnie  zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 50-60 minut.
  2. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Myjemy, obieramy ze skórki a następnie albo kroimy w drobną kostkę albo ścieramy na grubych oczkach. Przekładamy na wysoką patelnię lub do dużego rondla, wlewamy około 50 ml wody i prażymy do momentu, aż jabłka będą miękkie a sok wyparuje – zbyt rzadka masa spowoduje, że ciasto będzie wilgotne i bardziej kruche. Pod koniec prażenia jabłka próbujemy i jeśli jest taka potrzeba to słodzimy.
  3. Piekarnik ustawiamy na 175 stopni, grzanie góra dół.
  4. Schłodzone ciasto rozkładamy na dnie i bokach blachy (boki ok 2 cm). Następnie widelcem nakłuwamy w kilkunastu miejscach, przykrywamy folią aluminiową, obciążamy np suchą fasolą  i wkładamy do piekarnika. U mnie blacha zawsze wyłożona jest papierem do pieczenia, gdyż ciasto bezglutenowe jest bardziej kruche niż pszenne i z papierem łatwiej jest mi je później kroić i wyciągnąć. Nie jest to jednak wymóg konieczny.
  5. Ciasto podpiekamy przez  10-15 minut.
  6. W tym czasie robimy kruszonkę. Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy masło orzechowe, masło i opcjonalnie cukier. Mieszamy, najlepiej rękami do momentu, aż wszystkie składniki ładnie się połączą a kruszonka nie będzie miała większych grudek.
  7. Na 5 minut przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika, schłodzone białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijanie na maksymalnych obrotach. Po około 1-2 minutach dodajemy stopniowo cukier. Pianę ubijamy do momentu, aż będzie sztywna i błyszcząca. U mnie, po dodaniu całego cukru zajmuje to około 3-4 minuty.
  8. Z podpieczonego ciasta ściągamy delikatnie folię. W przypadku bardzo soczystych jabłek spód ciasta można obsypać płatkami lub mąką owsianą. Następnie wykładamy jabłka a na jabłka ubitą pianę. Wierzch obsypujemy orzechową kruszonką.
  9. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut.
    Uwaga – po około 20-35 minutach zajrzyjcie do szarlotki i sprawdźcie, czy wierzch się nie przypieka. Ja, po 35 minutach musiałam wierzch delikatnie przykryć folią aluminiową, gdyż ciasto szybko się przypiekało. Folię ściągnęłam około 5 minut przed końcem pieczenia.
  10. Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

 

Polub i zasubskrybuj: