Mega prosta i szybka sałatka z truskawkami i fetą. Idealna na drugie śniadanie, przekąskę, kolację czy nawet do grilla. Jak dla mnie połączenie truskawek i sera feta jest wręcz idealne. Wrzucając spontanicznie wszystkie składniki do miski, nie spodziewałam się, że sałatka tak mi posmakuje. Posmakowała tak bardzo, iż jadłam ją przez kilka dni z rzędu a przepisem postanowiłam podzielić się z Wami.
Sałatka z truskawkami i fetą to sałatka bardzo lekka. Zrobiłam ją na bazie sałaty roszponki, ponieważ taką akurat miałam w lodówce, ale można również użyć sałatę rzymską, lodową czy szpinak (najlepiej baby). Co do miodu, to najlepiej sprawdzi się miód łagodny np rzepakowy. Jeśli chcecie zabrać ją w box’ie (np do pracy, szkoły) radzę sos spakować do osobnego pojemniczka.
A jeśli preferujecie sałatki bardziej pożywne np z mięsem i majonezem, tutaj znajdziecie przepis na sałatkę gyros.
Przepis na 1 porcję sałatki
- duża garść sałaty np roszponki
- 5-6 truskawek
- garść borówek
- 40g sera feta (u mnie z mleka krowiego)
Sos
- 10g oleju rzepakowego
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- pół łyżeczki miodu np rzepakowego
PRZYGOTOWANIE
- Sałatę myjemy, suszymy i wrzucamy do miski. Owoce myjemy, truskawki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do roszponki. Na koniec dodajemy ser.
- Sos – wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Próbujemy i jeśli trzeba dodajemy więcej miodu lub soku z cytryny.
Smacznego 🙂