• Czego używam w mojej kuchni
  • Kontakt
  • O mnie i o blogu
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasta
    • Babki
    • Bez jajek
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Serniki
    • Tłusty czwartek
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
  • Śniadanie
    • Pancakes
    • Pasta kanapkowa
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Curry
    • Pizza
    • Kasze i ryż
    • Na słodko
    • Makarony
    • Mięso
    • Tarty na słono
    • Zupy kremy
  • Przekąska
  • Dodatki
  • Sałatki
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
DRUKUJ DRUKUJ
Babka, Ciasto, Ucierane  /  09/10/2019

Szybkie ciasto jogurtowe bez glutenu

by Sylwia
Szybkie ciasto jogurtowe bez glutenu

Szybkie ciasto jogurtowe bez glutenu – jeśli macie wszystkie składniki to przygotowanie i upieczenie tego ciasta zajmie Wam godzinę. Ciasto jest bardzo dobre, lekko słodkie i wilgotne. Kiedy je upiekłam za pierwszym razem nie wytrzymało do dnia następnego 🙂 Za drugim razem już tak, dlatego mogę napisać, iż następnego dnia ciasto nadal jest wilgotne. Do środka dodałam groszki czekoladowe, ale można również dodać owoce np borówki, lub upiec bez żadnych dodatków. Jeśli chodzi o groszki to polecam kupić jak najmniejsze i nie sypać ich bardzo dużo. Do drugiego ciasta użyłam dużych groszków, dałam ich też więcej, co niestety nie wpłynęło dobrze na ciasto. Szybkie ciasto jogurtowe bez glutenu można przechowywać przez kilka dni, aczkolwiek należy liczyć się z tym iż z dnia na dzień ciasto będzie coraz bardziej kruche.

 

Przepisy na inne ciasta z dodatkiem jogurtu lub maślanki

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z morelami

Bezglutenowe ciasto z owocami na maślance

 

***Większość składników, które podaje w przepisach są mierzone w gramach. Nawet woda czy mleko. Dlaczego? Ponieważ każda miarka, którą mam w domu pokazuje coś innego. Rozbieżności są na tyle duże, iż zdecydowałam, że będę używała wyłącznie wagi***

 

Składniki na formę 20×10 cm

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 60 g miękkiego masła
  • 70 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki owsianej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 10-15 g mąki kokosowej*
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 70 g erytrytolu lub innego słodzika
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • groszki czekoladowe (opcjonalnie)

*bez mąki kokosowej ciasto jest również bardzo dobre – taką informację dziś otrzymałam 🙂 Jeśli chcecie do ciasta dodać owoce, polecam jednak nie rezygnować z tej mąki, gdyż bez niej surowe ciasto będzie bardzo płynne i owoce zlecą na dół. 

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawić na 175 stopni funkcja góra dół. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W jednej misce wymieszać wszystkie mąki z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. W drugiej połączyć jajka z jogurtem, słodzikiem i miękkim masłem. Następnie do mokrych składników wsypać suche i mieszać tylko do momentu połączania się składników. Na koniec dodać groszki lub owoce i delikatnie wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do formy i piec 40-50 minut. Sprawdzać patyczkiem, u mnie za pierwszym razem ciasto piekło się 40 a za drugim 50 minut.
  5. Po upieczeniu przykryć delikatnie szmatką i odstawić do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

Szybkie ciasto jogurtowe bez glutenu

 

Szybkie ciasto jogurtowe bez glutenu

 

 

Polub i zasubskrybuj:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • bez drożdży
  • deser
  • jogurt naturalny
  • szybkie ciasto

Nawigacja wpisu

Bezglutenowe wrapy tortille z ziołami
Bezglutenowe curry z warzywami i kurczakiem

4 komentarze

  • Sylvia
    28/12/2019

    Dzięki, wyszło pyszne!

    Reply
    • Sylwia
      28/12/2019

      Super 🙂
      Pozdrawiam

      Reply
  • Sylvia
    27/12/2019

    Czym mogę zastąpić skrobię kukurydzianą? Tapioca będzie OK?

    Reply
    • Sylwia
      27/12/2019

      Witam,

      Tak, skrobię kukurydzianą można zastąpić tapioką.

      Reply

Podziel się swoim komentarzem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć.

Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce.

Mam nadzieję, że moje przepisy  przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Czytaj więcej…

szukaj na blogu

Instagram

View on Instagram

Tagi

  • bez drożdży
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez laktozy
  • bez nabiału
  • bez owsa
  • biszkopt
  • borówki
  • budyń
  • chleb
  • ciasto
  • cukinia
  • curry
  • cynamon
  • czekolada
  • deser
  • drożdżowe
  • dynia
  • gofry
  • jabłka
  • jogurt
  • jogurt naturalny
  • kakao
  • kremówka
  • kruche ciasto
  • kruszonka
  • kurczak
  • marchew
  • mascarpone
  • miód
  • mleczko kokosowe
  • orzechy włoskie
  • owoce
  • pieczywo
  • rabarbar
  • ricotta
  • serek homogenizowany
  • szybkie ciasto
  • szybki obiad
  • truskawki
  • twaróg
  • tłusty czwartek
  • zakwas
  • śniadanie
  • święta

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tutaj jestem

Przepisy kulinarne
przepisy kulinarne
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram