Szybkie ciasto jogurtowe bez glutenu – jeśli macie wszystkie składniki to przygotowanie i upieczenie tego ciasta zajmie Wam godzinę. Ciasto jest bardzo dobre, lekko słodkie i wilgotne. Kiedy je upiekłam za pierwszym razem nie wytrzymało do dnia następnego 🙂 Za drugim razem już tak, dlatego mogę napisać, iż następnego dnia ciasto nadal jest wilgotne. Do środka dodałam groszki czekoladowe, ale można również dodać owoce np borówki, lub upiec bez żadnych dodatków. Jeśli chodzi o groszki to polecam kupić jak najmniejsze i nie sypać ich bardzo dużo. Do drugiego ciasta użyłam dużych groszków, dałam ich też więcej, co niestety nie wpłynęło dobrze na ciasto. Szybkie ciasto jogurtowe bez glutenu można przechowywać przez kilka dni, aczkolwiek należy liczyć się z tym iż z dnia na dzień ciasto będzie coraz bardziej kruche.
Przepisy na inne ciasta z dodatkiem jogurtu lub maślanki
Bezglutenowe ciasto jogurtowe z morelami
Bezglutenowe ciasto z owocami na maślance
***Większość składników, które podaje w przepisach są mierzone w gramach. Nawet woda czy mleko. Dlaczego? Ponieważ każda miarka, którą mam w domu pokazuje coś innego. Rozbieżności są na tyle duże, iż zdecydowałam, że będę używała wyłącznie wagi***
Składniki na formę 20×10 cm
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 duże jajka
- 60 g miękkiego masła
- 70 g mąki ryżowej
- 20 g mąki owsianej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 10-15 g mąki kokosowej*
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 70 g erytrytolu lub innego słodzika
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- groszki czekoladowe (opcjonalnie)
*bez mąki kokosowej ciasto jest również bardzo dobre – taką informację dziś otrzymałam 🙂 Jeśli chcecie do ciasta dodać owoce, polecam jednak nie rezygnować z tej mąki, gdyż bez niej surowe ciasto będzie bardzo płynne i owoce zlecą na dół.
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik ustawić na 175 stopni funkcja góra dół. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W jednej misce wymieszać wszystkie mąki z proszkiem do pieczenia i sodą.
- W drugiej połączyć jajka z jogurtem, słodzikiem i miękkim masłem. Następnie do mokrych składników wsypać suche i mieszać tylko do momentu połączania się składników. Na koniec dodać groszki lub owoce i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy i piec 40-50 minut. Sprawdzać patyczkiem, u mnie za pierwszym razem ciasto piekło się 40 a za drugim 50 minut.
- Po upieczeniu przykryć delikatnie szmatką i odstawić do ostygnięcia.
Smacznego 🙂
10 komentarzy
Przepraszam. Szukałam 3 razy – znalazłam za czwartym – ale nie da się wycofać komentarza – wszystko jest w przepisie
Ależ nic się nie stało 🙂 Zawsze lepiej zapytać, niż użyć za małej czy za dużej.
Dzień dobry. Na jaką formę to jest porcja ciasta?
Dzień dobry,
Keksowka 20×10 cm. Wymiary blachy zawsze podane są w moich przepisach nad listą składników
Dzięki, wyszło pyszne!
Super 🙂
Pozdrawiam
Czym mogę zastąpić skrobię kukurydzianą? Tapioca będzie OK?
Witam,
Tak, skrobię kukurydzianą można zastąpić tapioką.
Robiłam z ziemniaczaną i wyszło pyszne 😉
Super, mega się ciesz 🙂