Szybkie ciasto jogurtowe bez glutenu – jeśli macie wszystkie składniki to przygotowanie i upieczenie tego ciasta zajmie Wam godzinę. Ciasto jest bardzo dobre, lekko słodkie i wilgotne. Kiedy je upiekłam za pierwszym razem nie wytrzymało do dnia następnego 🙂 Za drugim razem już tak, dlatego mogę napisać, iż następnego dnia ciasto nadal jest wilgotne. Do środka dodałam groszki czekoladowe, ale można również dodać owoce np borówki, lub upiec bez żadnych dodatków. Jeśli chodzi o groszki to polecam kupić jak najmniejsze i nie sypać ich bardzo dużo. Do drugiego ciasta użyłam dużych groszków, dałam ich też więcej, co niestety nie wpłynęło dobrze na ciasto. Szybkie ciasto jogurtowe bez glutenu można przechowywać przez kilka dni, aczkolwiek należy liczyć się z tym iż z dnia na dzień ciasto będzie coraz bardziej kruche.
Przepisy na inne ciasta z dodatkiem jogurtu lub maślanki
Bezglutenowe ciasto jogurtowe z morelami
Bezglutenowe ciasto z owocami na maślance
***Większość składników, które podaje w przepisach są mierzone w gramach. Nawet woda czy mleko. Dlaczego? Ponieważ każda miarka, którą mam w domu pokazuje coś innego. Rozbieżności są na tyle duże, iż zdecydowałam, że będę używała wyłącznie wagi***
Składniki na formę 20×10 cm
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 duże jajka
- 60 g miękkiego masła
- 70 g mąki ryżowej
- 20 g mąki owsianej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 10-15 g mąki kokosowej*
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 70 g erytrytolu lub innego słodzika
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- groszki czekoladowe (opcjonalnie)
*bez mąki kokosowej ciasto jest również bardzo dobre – taką informację dziś otrzymałam 🙂 Jeśli chcecie do ciasta dodać owoce, polecam jednak nie rezygnować z tej mąki, gdyż bez niej surowe ciasto będzie bardzo płynne i owoce zlecą na dół.
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik ustawić na 175 stopni funkcja góra dół. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W jednej misce wymieszać wszystkie mąki z proszkiem do pieczenia i sodą.
- W drugiej połączyć jajka z jogurtem, słodzikiem i miękkim masłem. Następnie do mokrych składników wsypać suche i mieszać tylko do momentu połączania się składników. Na koniec dodać groszki lub owoce i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy i piec 40-50 minut. Sprawdzać patyczkiem, u mnie za pierwszym razem ciasto piekło się 40 a za drugim 50 minut.
- Po upieczeniu przykryć delikatnie szmatką i odstawić do ostygnięcia.
Smacznego 🙂
14 komentarzy
A mnie wyszedł zakalec! Po upieczeniu ciasto wyglądało pięknie, wyrośnięte i rumiane. Po wyjęciu opadło. Co mogłam zrobić nie tak. Musiałam użyć miksera, żeby połączyć mokre składniki, bo robiły się kluchy, potem tylko chwilę miksowałam.
Przykro mi 🙁
Dodałaś takie same mąki jak w przepisie?
Przy cieście jogurtowym przyczyn zakalca może być kilka. Ciasto mogło mieć inną konsystencję, bo np mąki inaczej chłonęły płyny lub użyty jogurt był mniej/bardziej gęsty. Możliwe, że za długo było miksowane. U mnie kiedyś przyczyną takich zakalców (bułek na proszku) okazał się proszek do pieczenia.
Nie miałam mąki kokosowej i dałam zamiast tyle samo jaglanej. Nie wiedziałam, czy pominąć zupełnie mąkę kokosową czy zamienić inną. Ja w ogóle mam problem z ciastami tak zwanymi ucieranymi, bardzo często mi się nie udają, może dlatego, że tak bardzo je lubię i boję się, że mi nie wyjdą. I masz babo placek!!
Jeju przepraszam, że nie odpisałam od razu. Miałam trochę problemów osobistych przez co zapomniałam.
Co do mąki kokosowej to ona w porównaniu z mąką jaglaną o wiele mocniej zagęszcza ciasto. Mąki kokosowej używa się mało, bo jest bardzo chłonna. Ale ktoś mi kiedyś pisał, że pominął w tym cieście mąkę kokosową i tez wyszło. Tak więc nie wydaje mi się, że ta zmiana miała aż takie znaczenie.
hmm…może problem jest z miksowaniem, bo ogólnie ciasta ucierane nie lubią się za bardzo z mikserem.
Nie wiem co jeszcze mogę podpowiedzieć, bo ja rzadko mam z tymi ciasta problem. Ale ja najcześciej wszystko wrzucam do miski, mieszam szpatułką raz dwa i tyle.
A jeszcze dopytam, na jakiej blaszce było pieczone to ciasto? Keksówka czy inna forma? I czy forma była jasna czy ciemna? Pytam, bo ja na jasnych – takich najtańszych, srebrnych mam problem z pieczeniem i wychodzą mi zakalce. To przez to, że spód kiepsko się nagrzewa i chleb czy ciasto jest niedopieczone. Miałam tak kilka razy przy chlebie i cieście bananowym. Zastanawiałam się co się stało, aż w końcu odkryłam, że to wina keksówki. Zmieniłam na inną, czarną i wszystko znowu było ok.
Przepraszam. Szukałam 3 razy – znalazłam za czwartym – ale nie da się wycofać komentarza – wszystko jest w przepisie
Ależ nic się nie stało 🙂 Zawsze lepiej zapytać, niż użyć za małej czy za dużej.
Dzień dobry. Na jaką formę to jest porcja ciasta?
Dzień dobry,
Keksowka 20×10 cm. Wymiary blachy zawsze podane są w moich przepisach nad listą składników
Dzięki, wyszło pyszne!
Super 🙂
Pozdrawiam
Czym mogę zastąpić skrobię kukurydzianą? Tapioca będzie OK?
Witam,
Tak, skrobię kukurydzianą można zastąpić tapioką.
Robiłam z ziemniaczaną i wyszło pyszne 😉
Super, mega się ciesz 🙂