Szybkie gofry twarogowe
Ekspresowe gofry dosłownie z kilku składników. Nie wymagają użycia miksera, blendera czy innego sprzętu. Ciasto można wymieszać widelcem. W cieśnie nie ma cukru ani innego słodzika, ponieważ ja takie gofry często jadam w wersji wytrawnej np z awokado i łososiem lub jajkiem. Jeśli zdecydujecie się na wersję słodką, polecam dodać cukier – osobiście mam złe doświadczenia z różnymi słodzikami dodanymi do gofrów.
Jeśli nie możecie nabiału, zamiast twarogu można dodać naturalne tofu. Wypróbowałam taką wersję osobiście. Gofry wyszły bardzo dobre, ale zdecydowanie jaśniejsze niż te z nabiałem. Poniżej zamieszczam zdjęcie gofrów i użyłam.
Budyń. Testowałam przepis na dwóch różnych budyniach – Celiko śmietankowy oraz Winiary śmietankowy. Celiko ma delikatniejszy posmak śmietanki, więc nie było problemu, żeby gofry zjeść w wersji wytrawnej. Aromat śmietankowy w budyniu Winiary był o wiele mocniejszy, dlatego gofry z nim zjadłam tylko w wersji na słodko.
Szybkie gofry twarogowe – składniki i przygotowanie
Składniki na 4-6 gofrów
- 160 g twarogu półtłustego (u mnie Pilos trójkąt) lub tofu naturalne
- 2 jajka
- 20 g oleju lub masła roztopionego
- 1 budyń bez cukru śmietankowy lub waniliowy (u mnie Celiko 40 g)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
- Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, olej i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy suche składniki, mieszamy.
- Na rozgrzaną płytę gofrownicy nakładamy porcję ciasta i smażymy kilka minut.
- Studzimy na kratce.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami słodkimi lub wytrawnymi.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Gofry zrobione i od razu zjedzone ponieważ były pyszne. Zamiast proszku do pieczenia dodałam 2 łyżeczki kefiru – taka alternatywa zamiast proszku z glutenem. Zatem uznaję, że przepis się sprawdził i mogę polecić. W związku z niedawną diagnozą celiakii zanosi się, że będę stałym bywalcem strony, Zaczynam rewolucję w kuchni.
Ogromnie się cieszę, że gofry smakowały. Dziękuję za komentarz.
Co do kefiru to nie wiedziałam, że można go użyć jako zamiennika proszku do pieczenia. Wypróbuje kiedyś. Dziękuje za podpowiedz.