- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Tarta bez jajek i nabiału

Tarta bez jajek i nabiału

Obiecałam kilku osobom, że kolejna tarta jaką zrobię będzie bez nabiału i jajek. Tak więc oto i ona – tarta bez jajek i nabiału. Kruche ciasto przełożone kwaśnym dżemem i masą na bazie mleczka kokosowego. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu a przy tym mega dobre. Według mnie najlepsze jest dnia drugiego i trzeciego, kiedy spód dzięki dżemowi jest  trochę mniej kruchy/bardziej miękki.

Dżem. Nie polecam do tej tarty dżemu słodkiego. Do mleczka kokosowego, które już samo w sobie jest dosyć słodkie najlepiej pasuje dżem kwaśny, czyli np z czarnej porzeczki, wiśni, kwaśny morelowy… U mnie był to dżem z czarnej porzeczki, który dodatkowo zmiksowałam na gładki mus. Dzięki temu nakładanie masy kokosowej było o wiele łatwiejsze. Możecie zamiast dżemu zrobić domową kwaśna frużelinę z owoców i skrobi ziemniaczanej.

Mleczko kokosowe. Do przygotowania masy użyłam kremu kokosowego do ubijania firmy Amaizin – link do mleczka. Ma on bardzo prosty skład – tylko kokos i woda, a zawartość tłuszczu to 30%. Krem porządnie schłodziłam w lodówce przez kilka dni i do masy zabrałam tylko twardą część. Nie słodziłam, ponieważ dla mnie samo w sobie było wystarczająco słodkie. Ponieważ nigdy nie ubijałam mniej tłustego mleczka kokosowego, nie jestem w stanie zagwarantować, że masa na mleczku 18-20% też się uda. Jeśli wypróbujecie, będę wdzięczna za informacje w komentarzu. Ważne, do masy nie nadaje się mleczko light. Nie ubije się, ponieważ jest za chude.

Podawanie. Przed krojeniem wyciągam ciasto 15-20 minut wcześniej. Osobiście nie lubię takiego prosto z lodówki, wolę jak masa jest cieplejsza. 

 

Tarta bez jajek i nabiału – składniki i przygotowanie

Składniki na tortownicę 21 cm 

Ciasto

Dodatkowo 

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂