DRUKUJ DRUKUJ

Tarta bezglutenowa banoffee

Sylwia

Tarta bezglutenowa banoffee

Mega pyszne i w miarę proste ciasto. U mnie wersja mniej słodka, gdyż nie dodałam do tarty całej puszki kajmaku a jedynie jej część. Według mnie taka ilośc w zupełności wystarczyła, słodkość była idealna.  Jeśli jednak preferujecie słodsze wypieki, kajmaku możecie dodać więcej, według gustu. Tarta bezglutenowa banoffee tym razem bez mąki ryżowej – zamiast niej użyłam mąki z sorgo. Jeśli chodzi o pozostałe mąki to dodałam również mąkę owsianą oraz tapiokę. Ciasto wyszło idealne, nie za kruche ale też nie twarde, w smaku natomiast bardzo neutralne.

Jeśli nie możecie jeść owsa, możecie zastąpić go inną mąką np kukurydzianą, jaglaną, z sorgo.  Pamiętajcie tylko, że ciasto będzie wtedy bardziej kruche, zwłaszcza z mąką kukurydzianą.

 

Tarta bezglutenowa banoffee – składniki i przygotowanie 

Składniki na tortownicę 25 cm

  • 110 g zimnego masła
  • 50 g mąki owsianej lub kukurydzianej (z kukurydzianą będzie bardziej kruche, delikatne)
  • 50 g tapioki
  • 90 g maki z sorgo lub ryżowej
  • 1 jajko M
  • 15 g cukru pudru

Środek

  • 150 g kajmaku (lub więcej)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 dojrzałe banany
  • 120 g zimnego mascarpone
  • 280 g zimnej kremówki 30%
  • 10 g cukru pudru
  • kakao lub gorzka czekolada do posypania (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE

  • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Masło polecam pokroić na mniejsze kawałki. Po wymieszaniu ciasto powinno być zwarte ale może kleić się do rąk. Następnie formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 40-60 minut.
  • Po tym czasie ciasto rozkładamy na dnie i bokach (u mnie na wysokość 1-2 cm) blachy wyłożonej papierem do pieczenia – nie polecam piec tej tarty bez papieru do pieczenia.  Ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach i wkładamy z blachą do lodówki na 30 minut.

  • Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni grzanie góra dół. Ciasto pieczemy 25-30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. RADA – ciepłego ciasta nie ruszamy, nie wyciągamy z blachy, nie przekładamy nigdzie, gdyż jest bardzo kruche. U mnie stygło na blaszce i tam je trzymałam przez cały czas.
  • Na przestudzony spód wykładamy masę kajmakową. Odpowiednią ilość przełożyłam na miseczki i delikatnie podgrzałam w kuchence mikrofalowej, gdyż cieplejszą lepiej się rozprowadza.

  • Banany obieramy i kroimy na ok 1 cm paski. Następnie obtaczamy je w soku z cytryny i układamy na masie kajmakowej. RADA – nie przesadzajcie z sokiem z cytryny, obtaczajcie banany delikatnie, inaczej kwaśny sok będzie wyczuwalny podczas jedzenia.

  • Kremówkę, mascarpone oraz cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno, uważając żeby nie przebić masy. Gotową masę wykładamy na banany, wyrównujemy.

  • Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minumum 2 godziny a najlepiej na całą noc. Jeśli chcecie je przełożyć np na ozdobny talerz czy paterę, polecam zrobić to gdy ciasto jest zimne. Nie podnosicie tarty do góry, tylko delikatnie zsuwacie z papieru.
  • Przed podaniem wierzch obsypujemy gorzkim kakao lub startą czekoladą.

Smacznego 🙂

Tarta bezglutenowa banoffee

Zobacz również

4 komentarze

Sylwia 15/03/2023 - 11:20

w jakich proporcjach ?

Odpowiedz
Sylwia 15/03/2023 - 11:45

To zależy ile będzie płynów, jogurtu, mascarpone. Ogólnie na 500 ml płynu należy dodać 9 g żelatyny. Wcześniej należy ją namoczyć w minimalnej ilości wody, podgrzać, żeby się rozpuściła. W tym przepisie jest masa jogurtowa – kremówkę może zastąpić jogurtem. Tylko nie wiem czy nie będzie jej za dużo d tej tarty.https://kuchniabezglutenu.pl/bezglutenowe-ciasto-z-bananami-i-masa-jogurtowa/

Odpowiedz
Sylwia 14/03/2023 - 12:05

czy kremówkę można czymś zamienić ?

Odpowiedz
Sylwia 14/03/2023 - 16:37

Można zrobić masę na bazie jogurtu ale w tym przypadku potrzebna będzie żelatyna, inaczej masa będzie płynna.

Odpowiedz

Skomentuj