- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Tarta bezglutenowa banoffee

Tarta bezglutenowa banoffee

Mega pyszne i w miarę proste ciasto. U mnie wersja mniej słodka, gdyż nie dodałam do tarty całej puszki kajmaku a jedynie jej część. Według mnie taka ilośc w zupełności wystarczyła, słodkość była idealna.  Jeśli jednak preferujecie słodsze wypieki, kajmaku możecie dodać więcej, według gustu. Tarta bezglutenowa banoffee tym razem bez mąki ryżowej – zamiast niej użyłam mąki z sorgo. Jeśli chodzi o pozostałe mąki to dodałam również mąkę owsianą oraz tapiokę. Ciasto wyszło idealne, nie za kruche ale też nie twarde, w smaku natomiast bardzo neutralne.

Jeśli nie możecie jeść owsa, możecie zastąpić go inną mąką np kukurydzianą, jaglaną, z sorgo.  Pamiętajcie tylko, że ciasto będzie wtedy bardziej kruche, zwłaszcza z mąką kukurydzianą.

 

Tarta bezglutenowa banoffee – składniki i przygotowanie 

Składniki na tortownicę 25 cm

Środek

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂