Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
Dania główneMięsoTarty na słono

Tarta bezglutenowa z kiełbasą

Sylwia 07/05/2023
Sylwia 07/05/2023
Tarta bezglutenowa z kiełbasą

Tarta bezglutenowa z kiełbasą

 

Uwielbiam tarty w wersji wytrawnej, bo można je zrobić na wiele, wiele sposobów. Z mięsem, z warzywami, serem…co kto lubi. U mnie tym razem tarta bezglutenowa z kiełbasą, ale możecie ją zrobić jak chcecie. Aczkolwiek bardzo polecam Wam tą z przepisu, ponieważ wyszła pyszna. 

Zamienniki. Zamiast mąki z sorgo możecie dodać np mąkę owsianą lub kukurydziana, aczkolwiek z tą drugą tarta wyjdzie zdecydowanie bardziej krucha.

Tutaj krótki film na Instagramie jak ją robię – nie wiem czy, żeby go zobaczyć trzeba mieć konto na Insta. 

 

Tarta bezglutenowa z kiełbasą – składniki i przygotowanie

 

Składniki na formę o średnicy 24-25 cm

Ciasto

  • 110 g zimnego masła
  • 50 g skrobi tapiokowej (BioPlanet)
  • 90 g mąki ryżowej (Bezgluten)
  • 70 g mąki z sorgo (ProBio) 
  • 1 jajko

Nadzienie

  • 10 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 200 g kiełbasy
  • 70 g boczku
  • 1 łyżka oliwy

Zalewa

  • 200 g mleka
  • 90 g kremówki 30%
  • 3 jajka
  • 140 g sera żółtego ( u mnie mieszanka gouda, mozarella, cheddar)
  • sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

  • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło polecam pokroić na mniejsze kawałki) i zagniatamy. Następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 60-90 minut. Po tym czasie ciasto rozkładamy na dnie i bokach blachy wyłożonej papierem do pieczenia – nie polecam piec bez papieru. 
  • Dziurawimy spód w kilkunastu miejscach widelcem, kładziemy obciążenie np folię aluminiowa z suchą fasolą. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół przez 10 minut w obciążeniem i 5 minut bez obciążenia. 
  • Grzyby zalewamy wrzątkiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę – polecam zrobić to kiedy ciasto chłodzi się w lodówce. Namoczone grzyby gotujemy przez 5 minut (w świeżej wodzie oczywiście) lub smażymy. 
  • Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Ściągamy z patelni i smażymy kiełbasę z boczkiem. 
  • Grzyby, kiełbasę z boczkiem oraz cebulę układamy na spodzie podpieczonego ciasta. 
  • Zalewa – jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy. Dodajemy mleko, kremówkę, mieszamy. Dodajemy ser, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Następnie delikatnie wlewamy na tartę. Nie martwcie się, jeśli zalewa wyleci poza ciasto. I tak się zetnie 🙂
  • Gotową tartę wkładamy do piekarnika. Pieczmy ok 30 minut w temperaturze 180 st grzanie góra dół. Pod koniec można ustawić funkcję grill na 1-2 minuty, aby górą bardziej się przypiekła. 
  • Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut, kroimy. Nakładamy łopatką do tortów, bo ciasto jest trochę kruche. 

Smacznego 🙂

 

 

boczekgrzybykiełbasakremówkamlekoser żółtytarta na słono
0 komentarzy 0
Poprzedni post
Sałatka z tuńczykiem i awokado
następny post
Chrupiące gofry na śmietanie

Zobacz również

Pampuchy bezglutenowe na parze

28/04/2023

Zakwas bezglutenowy na żurek

21/03/2023

Knedle bezglutenowe z owocami

18/11/2022

Bezglutenowe bułki jogurtowe z mięsem mielonym

19/11/2021

Tortille wrapy bez glutenu

20/01/2021

Pierogi kakaowe bez glutenu

24/11/2020

Focaccia z czosnkiem bez glutenu

08/11/2020

Bezglutenowe naleśniki pieczone na patelni Woll

19/03/2020

Bezglutenowe naleśniki kakaowe

04/02/2020

Kluski na parze bez glutenu

20/01/2020

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca