3,8K
Tarta bezglutenowa z kiełbasą
Uwielbiam tarty w wersji wytrawnej, bo można je zrobić na wiele, wiele sposobów. Z mięsem, z warzywami, serem…co kto lubi. U mnie tym razem tarta bezglutenowa z kiełbasą, ale możecie ją zrobić jak chcecie. Aczkolwiek bardzo polecam Wam tą z przepisu, ponieważ wyszła pyszna.
Zamienniki. Zamiast mąki z sorgo możecie dodać np mąkę owsianą lub kukurydziana, aczkolwiek z tą drugą tarta wyjdzie zdecydowanie bardziej krucha.
Tutaj krótki film na Instagramie jak ją robię – nie wiem czy, żeby go zobaczyć trzeba mieć konto na Insta.
Tarta bezglutenowa z kiełbasą – składniki i przygotowanie
Składniki na formę o średnicy 24-25 cm
Ciasto
- 110 g zimnego masła
- 50 g skrobi tapiokowej (BioPlanet)
- 90 g mąki ryżowej (Bezgluten)
- 70 g mąki z sorgo (ProBio)
- 1 jajko
Nadzienie
- 10 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 200 g kiełbasy
- 70 g boczku
- 1 łyżka oliwy
Zalewa
- 200 g mleka
- 90 g kremówki 30%
- 3 jajka
- 140 g sera żółtego ( u mnie mieszanka gouda, mozarella, cheddar)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło polecam pokroić na mniejsze kawałki) i zagniatamy. Następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 60-90 minut. Po tym czasie ciasto rozkładamy na dnie i bokach blachy wyłożonej papierem do pieczenia – nie polecam piec bez papieru.
- Dziurawimy spód w kilkunastu miejscach widelcem, kładziemy obciążenie np folię aluminiowa z suchą fasolą. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół przez 10 minut w obciążeniem i 5 minut bez obciążenia.
- Grzyby zalewamy wrzątkiem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę – polecam zrobić to kiedy ciasto chłodzi się w lodówce. Namoczone grzyby gotujemy przez 5 minut (w świeżej wodzie oczywiście) lub smażymy.
- Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Ściągamy z patelni i smażymy kiełbasę z boczkiem.
- Grzyby, kiełbasę z boczkiem oraz cebulę układamy na spodzie podpieczonego ciasta.
- Zalewa – jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy. Dodajemy mleko, kremówkę, mieszamy. Dodajemy ser, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Następnie delikatnie wlewamy na tartę. Nie martwcie się, jeśli zalewa wyleci poza ciasto. I tak się zetnie 🙂
- Gotową tartę wkładamy do piekarnika. Pieczmy ok 30 minut w temperaturze 180 st grzanie góra dół. Pod koniec można ustawić funkcję grill na 1-2 minuty, aby górą bardziej się przypiekła.
- Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut, kroimy. Nakładamy łopatką do tortów, bo ciasto jest trochę kruche.
Smacznego 🙂