- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Tarta sernikowa a’la mazurek

Tarta sernikowa a’la mazurek

Kruche ciasto przełożone kwaśnym dżemem i twarogiem z białą czekolada. Jeśli nie jesteście fanami klasycznych mazurków, ociekających kajmakiem z mnóstwem bakalii, ta tarta sernikowa a’la mazurek idealnie sprawdzi się jako świąteczny mazurek. Masa serowa jest dosyć słodka, to przez białą czekoladę, ale dzięki kwaśnemu dżemowi smaki idealnie się wyrównują. 

Zamienniki. Mąkę z sorgo można zamienić na mąkę owsianą np Pięć Przemian, albo na mąkę kukurydzianą. Z mąką kukurydzianą ciasto wyjdzie bardziej kruche, delikatniejsze.

Dżem. U mnie wiśniowy, domowy, kwaśny, gładki. Najlepiej sprawdzi się kwaśny, gdyż przełamie słodycz masy serowej. Słodki może sprawić, że ciasto będzie mdłe, bardzo słodkie. Wiśnia, porzeczka, kwaśna morela, jeżyna, malina…według mnie sprawdzą się super. Dżem z całymi owocami możecie przed nałożeniem zblendować, żeby był gładki, ale nie jest to wymóg konieczny.

Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam danie widoczne na zdjęciach. 

Tarta sernikowa a’la mazurek – składniki i przygotowanie

Składniki na tortownicę 25 cm

Ciasto

Dodatkowo

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂