DRUKUJ DRUKUJ

Tarta z frużeliną malinowo jagodową

Sylwia

Tarta z frużeliną malinowo jagodową

Kruche ciasto przełożone owocami i masą śmietanową. U mnie frużelina jagodowo malinowa, ale można zrobić ją również z innych owoców, np wiśni, porzeczek. Polecam przygotować ją lekko kwaśną – nie przesadzajcie z cukrem na początku, lepiej dosłodzić później. Kwaśna bardziej pasuje do ciasta i masy śmietanowej. Tarta z frużeliną malinowo jagodową powinna być przechowywana w lodówce. Polecam 15 minut przed krojeniem i podaniem wyciągnąć, aby było bardziej miękkie.

WAŻNE – upieczcie tartę w blaszce z otwieranym rantem, łatwiej będzie ją pokroić i wyciągnąć kawałek. Ponieważ ciasto jest delikatne i kruche (zwłaszcza z mąką kukurydzianą), po upieczeniu nie wyciągajcie z blachy. Jeśli bardzo chcecie je przełożyć, to gotowe po porządnym schłodzeniu w lodówce – a i w tedy mega ostrożnie, nie podnosząc tylko zsuwając z papieru.

 

Tarta z frużeliną malinowo jagodową 

Składniki na blachę o średnicy 24-25 cm

Ciasto

  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła
  • 180 g mąki bezglutenowej np:
    • 90 g ryżowej
    • 50 g kukurydzianej lub owsianej (z kukurydzianą ciasto będzie bardziej kruche, delikatne)
    • 40 g skrobi ziemniaczanej lub tapioki
  • 30-40 g cukru pudru

Frużelina

  • 150 g malin
  • 100 g jagód
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10-30 g cukru (polecam mniej, aby frużelina była kwaśna, przy słodkich owocach cukier można pominąć)
  • 4 g żelatyny + 10 g zimnej wody (1 łyżka)
  • 6 g skrobi ziemniaczanej (1 łyżeczka) + 10 g zimnej wody (1 łyżka)

Masa

  • 250 g zimnej kremówki 30%
  • 100-120 g zimnego serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru (15 g)
  • 1 śmietan fix (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • świeże maliny i jagody na wierzch

 

Tarta z frużeliną malinowo jagodową – przygotowanie

Ciasto

  • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Nie polecam zagniatać rękami, gdyż ciasto po wymieszaniu jest klejące. Wymieszane ciasto zgarniamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lokówki na minimum godzinę.
  • Schłodzone ciasto rozkładamy na dnie i bokach (ok 1 cm) blachy wyłożonej papierem do pieczenia (nie polecam wykładać ciasta bezpośrednio na blachę, ponieważ się przykleja). Piekarnik ustawiamy na 190 stopni, grzanie góra dół. Ciasto z blachą wkładamy do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika. Kiedy piekarnik się nagrzeje, ciasto przykrywamy folią aluminiową i odciążamy np suchą fasolą.

  • Pieczemy 15 minut a następnie delikatnie ściągamy folię z obciążeniem, zmniejszamy temperaturę na 180 stopni grzanie góra dół i pieczemy jeszcze 15-20 minut, do uzyskania złotego koloru.
  • Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na kilka godzin, gdyż ciepłe jest bardzo kruche. Nie wyciągamy ciasta z blachy, gdyż może popękać.

Frużelina

  • Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia.
  • W rondelku umieszczamy owoce, sok z cytryny, cukier i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu 2 minuty. Po tym czasie zmniejszamy gaz i wlewamy skrobię rozrobioną w wodzie. Szybko mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Ciągle mieszając aby się nie przypiekło, chwilkę gotujemy.
  • Wyłączamy gaz i do gorących owoców dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny – nie gotujemy.
  • Gotową frużelinę odstawiamy do ostygnięcia i stężenia – chłodną można włożyć do lodówki. Końcowa konsystencja ma przypominać gęsty dżem.
  • Na przestudzone ciasto wykładamy zimną frużelinę, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy.

Masa

  • Do misy miksera wlewamy kremówkę i zaczynamy ubijać. Po chwili dodajemy śmietanfix, cukier puder i ubijamy do momentu uzyskania bitej śmietany (uwaga, żeby nie zważyć kremówki). Następnie dodajemy serek mascarpone i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników.
  • Gotowy krem rozkładamy na owocach. Polecam przekładać go na tartę łyżeczka po łyżeczce a następnie delikatnie rozsmarowywać, żeby śmietanka nie wymieszała się z frużeliną.

  • Wierzch dekorujemy owocami i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Jeśli tartę robicie wieczorem, świeże owoce na wierzchu ułóżcie następnego dnia, może być przed samym podaniem.

Smacznego 🙂

Tarta z frużeliną malinowo jagodową

Tarta z frużeliną malinowo jagodową

Tarta z frużeliną malinowo jagodową

 

 

 

 

 

 

Zobacz również

Skomentuj