- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Tarta z frużeliną malinowo jagodową

Tarta z frużeliną malinowo jagodową

Kruche ciasto przełożone owocami i masą śmietanową. U mnie frużelina jagodowo malinowa, ale można zrobić ją również z innych owoców, np wiśni, porzeczek. Polecam przygotować ją lekko kwaśną – nie przesadzajcie z cukrem na początku, lepiej dosłodzić później. Kwaśna bardziej pasuje do ciasta i masy śmietanowej. Tarta z frużeliną malinowo jagodową powinna być przechowywana w lodówce. Polecam 15 minut przed krojeniem i podaniem wyciągnąć, aby było bardziej miękkie.

WAŻNE – upieczcie tartę w blaszce z otwieranym rantem, łatwiej będzie ją pokroić i wyciągnąć kawałek. Ponieważ ciasto jest delikatne i kruche (zwłaszcza z mąką kukurydzianą), po upieczeniu nie wyciągajcie z blachy. Jeśli bardzo chcecie je przełożyć, to gotowe po porządnym schłodzeniu w lodówce – a i w tedy mega ostrożnie, nie podnosząc tylko zsuwając z papieru.

 

Tarta z frużeliną malinowo jagodową 

Składniki na blachę o średnicy 24-25 cm

Ciasto

Frużelina

Masa

Dodatkowo

 

Tarta z frużeliną malinowo jagodową – przygotowanie

Ciasto

Frużelina

Masa

Smacznego 🙂