1,8K
Tarta z rabarbarem i truskawkami
To kolejna propozycja na kruche ciasto. Była bezglutenowa szarlotka, czas teraz na coś sezonowego. A ponieważ od niedawna dostępne są już u nas lokalne truskawki, postanowiłam właśnie je wykorzystać.
Tarta z rabarbarem i truskawkami to idealna propozycja na szybki i bardzo prosty deser. A jeśli nie możecie lub nie lubicie któregoś z tych owoców, dodajcie Wasze ulubione.
Tarta z rabarbarem i truskawkami
Składniki na formę 26cm
Ciasto
- 280g mąki bezglutenowej np:
- 110g mąki owsianej bez glutenu
- 90g mąki ryżowej
- 50g mąki kukurydzianej
- 30g skrobi np ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 150g miękkiego masła
- 50g słodzika np erytrytol lub cukier
Dodatkowo
- 400g rabarbaru
- 300g truskawek
- ok 70g słodzika np erytrytolu
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić w proporcji 1/3 i 2/3, przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki lub zamrażalnika na 30-60 minut.
- W tym czasie umyć i pokroić owoce. Dodać słodzik, wymieszać. Odstawić na bok.
- Piekarnik ustawić na 190 stopni, grzanie góra dół.
- Kiedy ciasto będzie chłodne, większą część rozłożyć na spodzie i brzegach formy. Przykryć folią aluminiową, obciążyć np suchą fasolą i podpiec przez 10 minut.
- Po tym czasie wyciągnąć, ściągnąć folię i obciążenie.
- Z owoców odlać sok, dodać mąkę, sok z cytryny, wymieszać i rozłożyć na podpieczonym cieście.
- Z pozostałego ciasta zrobić paseczki i udekorować nimi wierzch tarty.
- Piec 35-40 minut.
Smacznego 🙂