- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Tarta z rabarbarem i truskawkami

Tarta z rabarbarem i truskawkami

To kolejna propozycja na kruche ciasto. Była bezglutenowa szarlotka, czas teraz na coś sezonowego.  A ponieważ od niedawna dostępne są już u nas lokalne truskawki, postanowiłam właśnie je wykorzystać.

Tarta z rabarbarem i truskawkami to idealna propozycja na szybki i bardzo prosty deser. A jeśli nie możecie lub nie lubicie któregoś z tych owoców, dodajcie Wasze ulubione.

 

Tarta z rabarbarem i truskawkami

Składniki na formę 26cm

Ciasto

Dodatkowo

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić w proporcji 1/3 i 2/3, przełożyć do woreczka i włożyć do lodówki lub zamrażalnika na 30-60 minut.
  2. W tym czasie umyć i pokroić owoce.  Dodać słodzik, wymieszać. Odstawić na bok.
  3. Piekarnik ustawić na 190 stopni, grzanie góra dół.
  4. Kiedy ciasto będzie chłodne, większą część rozłożyć na spodzie i brzegach formy. Przykryć folią aluminiową, obciążyć np suchą fasolą i podpiec przez 10 minut.
  5. Po tym czasie wyciągnąć, ściągnąć folię i obciążenie.
  6. Z owoców odlać sok, dodać mąkę, sok z cytryny,  wymieszać i rozłożyć na podpieczonym cieście.
  7. Z pozostałego ciasta zrobić paseczki i udekorować nimi wierzch tarty.
  8. Piec 35-40 minut.

Smacznego 🙂