- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Torcik porzeczkowy z mascarpone

Torcik porzeczkowy z mascarpone

Miało być zwykłe ciasto porzeczkowe, ale biszkopt wyrósł tak wysoki, że finalnie wyszedł z tego mały tort. Ciasto jest mocno kakaowe i delikatnie słodkie. Jeśli lubicie słodsze wypieki, do masy dodajcie więcej cukru pudru. Torcik porzeczkowy z mascarpone możecie zrobić jako zwykłe, niższe ciasto. W tym przypadku biszkopt polecam upiec na większej blaszce np tortownicy 24-25 cm lub prostokątnej 20×25 cm. Przy większej formie do masy polecam dodać 100 g kremówki, żeby było jej trochę więcej.

 

Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam wypiek/danie widoczne na zdjęciach. 

 

Torcik porzeczkowy z mascarpone – składniki i przygotowanie

 

Składniki na tortownicę 21cm

Biszkopt

Masa

Nasączenie

Dodatkowo

 

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt

 

 

Masa śmietanowa

Smacznego 🙂