Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
BiszkoptoweCiasta z owocamiCiastoOkazjeTortyUrodziny

Tort malinowy z białą czekoladą

Sylwia 15/05/2023
Sylwia 15/05/2023
Tort malinowy z białą czekoladą

Tort malinowy z białą czekoladą

 

Na wstępnie chciałam napisać, żebyście nie przerazili się ilością treści w tym poście. Jest długo, ale chciałam wszystko dokładnie opisać. Według mnie tort malinowy z białą czekoladą nie należy do bardzo skomplikowanych, ale jest niewątpliwie czasochłonny. U mnie biszkopt kakaowy przełożony masą malinową z owocami liofilizowanymi oraz masą z białą czekoladą. Tort zdecydowanie nie należy do lekkich, ponieważ wszystkie masy oparte są na kremówce i serku mascarpone. Będzie ciut lżejszy jeśli masę malinowa zrobicie na bazie świeżych lub mrożonych malin.

Wielkość. Biszkopt piekłam z rancie o wysokości 12 cm, średnicę ustawiłam na 19 cm. Nie polecam biszkoptu piec w zwykłej blaszce o średnicy 20 cm, gdyż z podanego przepisu wychodzi wysoki, ok 8 cm. Możecie ewentualnie upiec go w większej tortownicy np 25 cm, przekroić na pół i przełożyć jedną z wybranych mas. Końcowa wysokość ciasta bez dekoracji to ok 11 cm.

Masa z białą czekoladą wyszła przepyszna. Taka kremowa, gładka ale dosyć słodka. Dlatego ja wcisnęłam do niej kwaśne maliny, żeby zrównoważyć tę słodycz. Według mnie masy tej u mnie było trochę za dużo, dlatego w przepisie odrobinę zmniejszyłam jej ilośc.

Masę malinową możecie zrobić na dwa sposoby. Jak u mnie z malinami liofilizowanymi (wyszła pyszna, kwaskowata) lub na bazie świeżych lub mrożonych owoców. Poniżej opisałam przygotowanie zarówno pierwszej jak i drugiej wersji.

Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam wypiek/danie widoczne na zdjęciach. 

 

Tort malinowy z białą czekoladą – składniki i przygotowanie

Składniki na tort o średnicy 19 cm

Biszkopt 

  • 6 jajek M lub 7 mniejszych (żółtka i białka osobno)
  • 100 g cukru
  • 25 g gorzkiego kakao (Decomoreno)
  • 40 g mąki owsianej (Elovena)
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g mąki ryżowej (biała Pięć Przemian)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa malinowa z owocami liofilizowanymi

  • 150 g zimnego serka mascarpone
  • 300 g zimnej kremówki 30%
  • 40 g cukru pudru
  • 30 g proszku z liofilizowanych malin bez pestek

 

Wersja ze świeżym lub mrożonymi owocami

  • 250-300 g malin świeżych lub mrożonych
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g zimnej kremówki 30% lub 36%
  • 9 g żelatyny + 20 g zimnej wody
  • cukier puder do smaku

 

Masa z białą czekoladą

  • 110 g białej czekolady (Milka)
  • 190 g kremówki 30-36%
  • 140 g zimnego  serka mascarpone
  • ok 20 świeżych malin

 

Wierzch

  • 600 g zimnej kremówki
  • 2 śmietan fix (opcjonalnie)
  • 2-3 płaskie łyżki cukru pudru

 

Nasączenie 

  • 140 g przegotowanej chłodnej wody
  • sok z cytryny tyle aby powstał lekko kwaśny 

 

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt

 

  • Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Opcjonalnie jeśli obawiacie się, że ciasto wycieknie z rantu spód owińcie papierem do pieczenia.  Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół.
  • W misce łączymy wszystkie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia.
  • Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać. Po około 1-2 minutach stopniowo dodajemy cukier. Białka ubijamy do uzyskania sztywnej, gładkiej piany. Aby mieć pewność, że cukier się rozpuścił należy odrobinę piany wziąć między palce.
  • Do ubitych białek stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze z 2-3 minuty. Wyłączmy mikser.
  • Dodajemy mieszankę suchych składników (polecam przesiać przez sitko) i mieszamy delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną. Ciasto po wymieszaniu nadal powinno być puszyste.  Następnie ciasto przelewany do rantu i wyrównujemy.
  • Biszkopty pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone wyciągamy i odkładamy do całkowitego ostygnięcia. Przed wyciągnięciem z piekarnika polecam sprawdzić czy biszkopt jest wypieczony, za pomocą np patyczka bambusowego – wbijamy w środek, jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. 
  • Zimny biszkopt wyciągamy z rantu – przed wyciągnięciem boki obkrójcie nożem do masła. Kładziemy do góry nogami i powoli ściągamy papier ze spodu.
  • Za pomocą noża stunowego dzielimy go na trzy części. Ja wcześniej wyrównałam jeszcze górę, ścięłam ją, ponieważ była lekko wybrzuszona. 
  • Jeden blat układamy na spodzie rantu/blachy i nasączamy ok 50 g płynu.

Masa malinowa wersja z owocami liofilizowanymi

  • Maliny liofilizowane mielimy na pył. Następnie przesiewamy przez sito, aby pozbyć się pestek. Po przesianiu malin ma zostać 30 gramów, dlatego zmielić należy więcej, ok 50-60 gramów. 
  • Do misy miksera wlewy zimną kremówkę, dodajemy mascarpone, cukier puder i ubijamy na sztywno. Pamiętajcie, żeby nie przepić masy, bo zważona będzie płynna. Do ubitej śmietany dodajemy maliny i krótko mieszamy, tylko do połączania się składników. 
  • Gotowa masę przekładamy na nasączony blat biszkoptu. Ja odrobinę różnej masy zostawiłam do dekoracji wierzchu, ale możecie wyłożyć całą. 
  • Na malinową masę kładziemy drugi blat biszkoptu, delikatnie dociskamy i nasączamy 45-50 g płynu.

Malinowa masa wersja ze świeżymi lub mrożonymi malinami

  • Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, żeby napęczniała.
  • Maliny, cukier oraz sok z cytryny umieszczamy w rondelku zaczynamy podgrzewać. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 2-3 minuty. Następnie, aby pozbyć się pestek przecieramy owoce przez sitko.
  • Gładką masę ponownie umieszczamy w rondelku i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z gazu i do gorących malin dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści (nie gotujemy) a następnie odstawiamy masę do całkowitego ostygnięcia. Masa nie może być ciepła, musi mieć temperaturę pokojową, może delikatnie gęstnieć.
  • Zimną kremówkę  umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno. Uważajcie, żeby nie przedobrzyć z obrotami, ponieważ masa może się zważyć.
  • Zmniejszamy obroty o połowę i wlewamy mus malinowy. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Próbujemy i jeśli okażę się, że masa jest za kwaśna, dodajemy cukru pudru.
  • Jeśli masa jest bardzo rzadka to wkładamy ją na 30-90 minut do lodówki. Jeśli ma konsystencję gęstszego jogurtu to od razu przelewamy ją na nasączony biszkopt.
  • Następnie kładziemy drugi blat biszkoptu, delikatnie dociskamy, wyrównujemy i na koniec nasączamy. Wkładamy do lodówki na czas robienia drugiej masy. 

Masa z białą czekoladą – polecam zacząć robić dużo wcześniej

  • Kremówkę umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia, dodajemy do niej czekoladę połamana na mniejsze kawałki. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki, żeby kremówka porządnie się schłodziła. Minimum 3-4 godziny albo najlepiej na całą noc. 

  • Zimną kremówkę umieszczamy w misie miksera wraz z chłodnym serkiem mascarpone. Ubijamy na sztywno. Gotową masę przekładamy na nasączony biszkopt. Ja rozłożyłam 3/4 masy, następnie powciskałam w masę świeże maliny ok 20 sztuk, a pozostałą częścią masy zakryłam owoce. Masę wyrównujemy.

  • Kładziemy ostatni blat biszkoptu, delikatnie dociskamy i nasączamy. 
  • Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Wierzch

  • Kremówkę ubijamy z śmietanfixem oraz cukrem pudrem. Około 1/3 masy wykładamy na tort tworząc warstwę okruszkową.  Warstwę tę należy rozkładać delikatnie i powoli, żeby nie uszkodzić biszkoptu. Nie musi ona być równa, jej zadaniem jest zebranie okruszków. Tort z pierwszą warstwą wkładamy do lodówki na minumum 30 minut. Ubitą kremówkę, którą obecnie nie używamy również wkładamy do lodówki. 
  • Po tym czasie pozostałą masę rozkładamy na torcie. 
  • Dekorujemy owocami, kremem, ciasteczkami czy innymi dodatkami. 

Smacznego 🙂

 

 

Tort malinowy z białą czekoladą

 

 

biała czekoladakakaokremówkamalinymascarpone
2 komentarze 0
Poprzedni post
Chleb ryżowo jaglany
następny post
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Muffiny jogurtowe kakaowe z malinami

05/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Zakwas bezglutenowy na żurek

21/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

2 komentarze

Agata 16/05/2023 - 17:34

Wspaniały!

Odpowiedz
Sylwia 16/05/2023 - 20:56

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca