- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Tort malinowy z białą czekoladą

Tort malinowy z białą czekoladą

 

Na wstępnie chciałam napisać, żebyście nie przerazili się ilością treści w tym poście. Jest długo, ale chciałam wszystko dokładnie opisać. Według mnie tort malinowy z białą czekoladą nie należy do bardzo skomplikowanych, ale jest niewątpliwie czasochłonny. U mnie biszkopt kakaowy przełożony masą malinową z owocami liofilizowanymi oraz masą z białą czekoladą. Tort zdecydowanie nie należy do lekkich, ponieważ wszystkie masy oparte są na kremówce i serku mascarpone. Będzie ciut lżejszy jeśli masę malinowa zrobicie na bazie świeżych lub mrożonych malin.

Wielkość. Biszkopt piekłam z rancie o wysokości 12 cm, średnicę ustawiłam na 19 cm. Nie polecam biszkoptu piec w zwykłej blaszce o średnicy 20 cm, gdyż z podanego przepisu wychodzi wysoki, ok 8 cm. Możecie ewentualnie upiec go w większej tortownicy np 25 cm, przekroić na pół i przełożyć jedną z wybranych mas. Końcowa wysokość ciasta bez dekoracji to ok 11 cm.

Masa z białą czekoladą wyszła przepyszna. Taka kremowa, gładka ale dosyć słodka. Dlatego ja wcisnęłam do niej kwaśne maliny, żeby zrównoważyć tę słodycz. Według mnie masy tej u mnie było trochę za dużo, dlatego w przepisie odrobinę zmniejszyłam jej ilośc.

Masę malinową możecie zrobić na dwa sposoby. Jak u mnie z malinami liofilizowanymi (wyszła pyszna, kwaskowata) lub na bazie świeżych lub mrożonych owoców. Poniżej opisałam przygotowanie zarówno pierwszej jak i drugiej wersji.

Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam wypiek/danie widoczne na zdjęciach. 

 

Tort malinowy z białą czekoladą – składniki i przygotowanie

Składniki na tort o średnicy 19 cm

Biszkopt 

 

Masa malinowa z owocami liofilizowanymi

 

Wersja ze świeżym lub mrożonymi owocami

 

Masa z białą czekoladą

 

Wierzch

 

Nasączenie 

 

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt

 

Masa malinowa wersja z owocami liofilizowanymi

Malinowa masa wersja ze świeżymi lub mrożonymi malinami

Masa z białą czekoladą – polecam zacząć robić dużo wcześniej

Wierzch

Smacznego 🙂