- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Tort wiśniowo śmietankowy

Tort wiśniowo śmietankowy

Przepis już od dawna jest na Instagramie i Facebooku, ale tam gorzej wyszukuje się posty, więc dodaje go i tutaj. Tort wiśniowo śmietankowy zrobiłam na bazie biszkoptu kakaowego z masą wiśniową (kwaśniejszą) i śmietankową (słodszą). Biszkopty upiekłam dwa, jeden z mąką owsianą a drugi ryżowy. Zarówno jeden jak i drugi bez problemu przekroiłam na 3 blaty. Finalnie tort składał się z dwóch blatów owsianych i jednego ryżowego. Biszkopty wychodzą na tyle wysokie, że w zwykłej blaszce nie polecam piec. Ja je upiekłam w rancie cukierniczym, średnicę ustawiłam na ok 19 cm. 

Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam wypiek/danie widoczne na zdjęciach. 

 

Tort wiśniowo śmietanowy – składniki i przygotowanie

Składniki na tort 19-20 cm

Biszkopt owsiany

Biszkopt ryżowy

Masa wiśniowa

Masa śmietanowa

Nasączenie

Wierzch

 

PRZYGOTOWANIE

Po lewej RYŻOWY po prawej OWSIANY

Masa wiśniowa

Masa śmietankowa

Wierzch 

Smacznego 🙂