Twarogowe placuszki z owocami bez glutenu
Bardzo szybkie w przygotowaniu twarogowe placuszki z owocami bez glutenu. U mnie z dodatkiem malin i jagód, ale można je zrobić również z innymi owocami np borówkami, jabłkami, truskawkami… Jeśli chcecie dodać owoce mrożone, radzę dodać zamrożone.
Placuszki nie należą do tych mega pulchnych, delikatnych. Są raczej takie bardziej konkretne, cięższe, a to przez to, że w składzie jest sporo twarogu. Jeśli szukacie lżejszych to te na serku homogenizowanym do nich należą. Ja do swoich nie dodałam cukru, ponieważ wolę posłodzić je na talerzu np syropem klonowym albo dżemem. Jeśli lubicie słodkie placki, dodajcie łyżkę albo dwie cukru. Przed obecny nabiał placuszki w smaku są lekko kwaskowate.
Twarogowe placuszki z owocami bez glutenu
Składniki na 1 porcję
- 100 g twarogu – u mnie półtłusty niemielony
- 1 jajko
- 30 g miękkiego masła
- 50 g jogurtu naturalnego
- 30 g mąki ryżowej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g świeżych owoców np malin, jagód… umytych i lekko osuszonych
PRZYGOTOWANIE
- Twaróg ugniatamy widelcem, do momentu pozbycia się dużych grudek. Dodajemy pozostałe mokre składniki (jogurt, masło, jajko) i dokładnie mieszamy.
- Następnie wsypujemy składniki suche i mieszamy do momentu połączenia się składników.
- Na koniec dodajemy świeże owoce (maliny polecam przekroić na pół) i delikatnie, żeby nie rozgnieść owoców mieszamy, najlepiej szpatułką.
- Smażymy na suchej patelni na małym ogniu.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Z jednej porcji ile wychodzi placuszków?
Zależy od wielkości placuszków. Max 10 przy średnich.