Twarogowe placuszki z owocami bez glutenu
Bardzo szybkie w przygotowaniu twarogowe placuszki z owocami bez glutenu. U mnie z dodatkiem malin i jagód, ale można je zrobić również z innymi owocami np borówkami, jabłkami, truskawkami… Jeśli chcecie dodać owoce mrożone, radzę dodać zamrożone.
Placuszki nie należą do tych mega pulchnych, delikatnych. Są raczej takie bardziej konkretne, cięższe, a to przez to, że w składzie jest sporo twarogu. Jeśli szukacie lżejszych to te na serku homogenizowanym do nich należą. Ja do swoich nie dodałam cukru, ponieważ wolę posłodzić je na talerzu np syropem klonowym albo dżemem. Jeśli lubicie słodkie placki, dodajcie łyżkę albo dwie cukru. Przed obecny nabiał placuszki w smaku są lekko kwaskowate.
Twarogowe placuszki z owocami bez glutenu
Składniki na 1 porcję
- 100 g twarogu – u mnie półtłusty niemielony
- 1 jajko
- 30 g miękkiego masła
- 50 g jogurtu naturalnego
- 30 g mąki ryżowej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g świeżych owoców np malin, jagód… umytych i lekko osuszonych
PRZYGOTOWANIE
- Twaróg ugniatamy widelcem, do momentu pozbycia się dużych grudek. Dodajemy pozostałe mokre składniki (jogurt, masło, jajko) i dokładnie mieszamy.
- Następnie wsypujemy składniki suche i mieszamy do momentu połączenia się składników.
- Na koniec dodajemy świeże owoce (maliny polecam przekroić na pół) i delikatnie, żeby nie rozgnieść owoców mieszamy, najlepiej szpatułką.
- Smażymy na suchej patelni na małym ogniu.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Dodałam tym razem cynamon i cukier z wanilią – jeszcze większa PYCHOTA 🙂
A przy okazji zaczęłam się zastanawiać co by się stało, gdyby nie dodać masła do ciasta, tylko smażyć na tłuszczu? Czy byłyby dobre, czy jednak twarde, zbite itd? Czasem nie od razu mam miękkie masło, a gdy roztapiam w garnuszku, to wtedy masło jest płynne…
Z cynamonem też jadłam, pycha 🙂 Bez masła mogą być bardziej zbite, twarde. Jeśli nie masz miękkiego to możesz rozpuścić w rondelku i dodać płynne. Tylko najlepiej jeśli nie będzie gorące, ciepłe może być.
Ojejej przerzucimy oczywiście. Cóż za błąd 😒
I proszek do pieczenia.
Wybaczcie 🥹
Hej Sylwio,
pragnę donieść, że placuszki są PRZEPYSZNE! 😋 Chyba teraz na te przeżucimy się haha.
Dotychczas robiłam przepis z serkiem homo.
Troszkę pomieszałam z mąką jaglaną. Z sera 230g, czyli około x2,5 więcej składników wyszło mi 12 placków (po 4 na patelnię).
Dodałam też proszę do pieczenia bezglutenowy.
Przyznam, że gęsta masa trochę mnie zaskoczyła, ale na patelni się pięknie roztapiają, powiększają i rosną na puchate.
MNIAMI I POLECAM 👍🏻
Dziękuję za ten przepis!🙏
Ogromnie się cieszę 🙂 Przyznam, że te placuszki to jedne z moich ulubionych 🙂 Szybkie, proste i do tego mają sporo białka 🙂
Z jednej porcji ile wychodzi placuszków?
Zależy od wielkości placuszków. Max 10 przy średnich.