DRUKUJ DRUKUJ

Ucierane ciasto z borówkami i migdałową kruszonką

Sylwia

Ależ to ucierane ciasto z borówkami i migdałową kruszonką były pyszne. Trochę przypominało mi ciasto na maślance, aczkolwiek to jest bardziej delikatne i puszyste. Dzięki dużej ilości owoców placek jest wilgotny, nie robi się szybko suchy i spokojnie można go przechowywać przez kilka dni. U mnie, nawet trzeciego dnia nadal był bardzo dobry. Ciasto jest delikatne, trochę kruche a przy tym lekko słodkie. Dla mnie to takie połączenie ciasta drożdżowego i kruchego.

Ucierane ciasto z borówkami i migdałową kruszonką jest ciastem bardzo prostym i szybkim. Idealne na deser, do kawy czy na przekąskę. Ciasto można zrobić z innymi owocami, aczkolwiek ja polecam borówki i truskawki. Jeśli po kilku dniach, ciasto okażę się dla Was za suche możecie podać je np z dżemem lub świeżymi owocami.

 

Składniki na blachę 24×24 cm

  • 240g mąki bezglutenowej np
    • 50g mąki chlebowej np Schar mix B
    • 60g mąki owsianej bezglutenowej
    • 70g mąki ryżowej
    • 40g skrobi ziemniaczanej
    • 30g mąki kukurydzianej
  • 120g miękkiego masła
  • 70g słodzika np erytrytol lub cukier
  • 2 jajka i 1 białko
  • 90g jogurtu naturalnego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1/4 łyżeczki sody

 

Dodatkowo do kruszonki

  • 50g twardego masła
  • 1 żółtko
  • 50g płatków migdałowych
  • 80g mąki bezglutenowej (u mnie mieszanka ryżowej, kukurydzianej i chlebowej)
  • 50g słodzika u mnie erytrytol
  • 400g owoców (u mnie 100g truskawek i 300g borówek)

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Włączyć piekarnik, grzanie góra dół 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Owoce umyć i lekko osuszyć.
  2. W jednej misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. W drugiej utrzeć masło ze słodzikiem. Stopniowo dodawać jajka. Następnie dodać jogurt, sok z limonki i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mieszankę mąk, wymieszać. Przełożyć na blachę i wyrównać. Udekorować owocami a następnie zrobić kruszonkę.
  4. Kruszonka – wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać najlepiej ręką. Posypać nią owoce.
  5. Ciasto włożyć do piekarnika i piec 30-35 minut.

Smacznego 🙂

 

Ucierane ciasto z borówkami i migdałową kruszonką

 

Ucierane ciasto z borówkami i migdałową kruszonką

Zobacz również

2 komentarze

Jolanta 26/11/2022 - 15:45

Czy z mrożonymi borówkami uda się?

Odpowiedz
Sylwia 26/11/2022 - 16:06

Tak, można dać mrożone owoce.

Odpowiedz

Skomentuj