Ależ to ucierane ciasto z borówkami i migdałową kruszonką były pyszne. Trochę przypominało mi ciasto na maślance, aczkolwiek to jest bardziej delikatne i puszyste. Dzięki dużej ilości owoców placek jest wilgotny, nie robi się szybko suchy i spokojnie można go przechowywać przez kilka dni. U mnie, nawet trzeciego dnia nadal był bardzo dobry. Ciasto jest delikatne, trochę kruche a przy tym lekko słodkie. Dla mnie to takie połączenie ciasta drożdżowego i kruchego.
Ucierane ciasto z borówkami i migdałową kruszonką jest ciastem bardzo prostym i szybkim. Idealne na deser, do kawy czy na przekąskę. Ciasto można zrobić z innymi owocami, aczkolwiek ja polecam borówki i truskawki. Jeśli po kilku dniach, ciasto okażę się dla Was za suche możecie podać je np z dżemem lub świeżymi owocami.
Składniki na blachę 24×24 cm
- 240g mąki bezglutenowej np
- 50g mąki chlebowej np Schar mix B
- 60g mąki owsianej bezglutenowej
- 70g mąki ryżowej
- 40g skrobi ziemniaczanej
- 30g mąki kukurydzianej
- 120g miękkiego masła
- 70g słodzika np erytrytol lub cukier
- 2 jajka i 1 białko
- 90g jogurtu naturalnego
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- 1/4 łyżeczki sody
Dodatkowo do kruszonki
- 50g twardego masła
- 1 żółtko
- 50g płatków migdałowych
- 80g mąki bezglutenowej (u mnie mieszanka ryżowej, kukurydzianej i chlebowej)
- 50g słodzika u mnie erytrytol
- 400g owoców (u mnie 100g truskawek i 300g borówek)
PRZYGOTOWANIE
- Włączyć piekarnik, grzanie góra dół 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Owoce umyć i lekko osuszyć.
- W jednej misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i sodą.
- W drugiej utrzeć masło ze słodzikiem. Stopniowo dodawać jajka. Następnie dodać jogurt, sok z limonki i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mieszankę mąk, wymieszać. Przełożyć na blachę i wyrównać. Udekorować owocami a następnie zrobić kruszonkę.
- Kruszonka – wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać najlepiej ręką. Posypać nią owoce.
- Ciasto włożyć do piekarnika i piec 30-35 minut.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
czy zamiast Mix b Schar wyjdzie z mąką Mehl Farine Schara?
Co prawda nie piekłam na tej mące ale wydaje mi się, że tak.
Dziękuje za odpowiedź. Właśnie się piecze, zobaczymy jaki będzie efekt. Bo wcześniej robiłam zgodnie z przepisem i ciasto rewelacja, to już mój 3 raz 🙂
Super maślane! Jest pyszne :))
Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje 🙂 Dziękuje za komentarz 🙂
Czy z mrożonymi borówkami uda się?
Tak, można dać mrożone owoce.