- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Ucierane ciasto z borówkami i migdałową kruszonką

Ależ to ucierane ciasto z borówkami i migdałową kruszonką były pyszne. Trochę przypominało mi ciasto na maślance, aczkolwiek to jest bardziej delikatne i puszyste. Dzięki dużej ilości owoców placek jest wilgotny, nie robi się szybko suchy i spokojnie można go przechowywać przez kilka dni. U mnie, nawet trzeciego dnia nadal był bardzo dobry. Ciasto jest delikatne, trochę kruche a przy tym lekko słodkie. Dla mnie to takie połączenie ciasta drożdżowego i kruchego.

Ucierane ciasto z borówkami i migdałową kruszonką jest ciastem bardzo prostym i szybkim. Idealne na deser, do kawy czy na przekąskę. Ciasto można zrobić z innymi owocami, aczkolwiek ja polecam borówki i truskawki. Jeśli po kilku dniach, ciasto okażę się dla Was za suche możecie podać je np z dżemem lub świeżymi owocami.

 

Składniki na blachę 24×24 cm

 

Dodatkowo do kruszonki

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Włączyć piekarnik, grzanie góra dół 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Owoce umyć i lekko osuszyć.
  2. W jednej misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. W drugiej utrzeć masło ze słodzikiem. Stopniowo dodawać jajka. Następnie dodać jogurt, sok z limonki i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mieszankę mąk, wymieszać. Przełożyć na blachę i wyrównać. Udekorować owocami a następnie zrobić kruszonkę.
  4. Kruszonka – wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać najlepiej ręką. Posypać nią owoce.
  5. Ciasto włożyć do piekarnika i piec 30-35 minut.

Smacznego 🙂