- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami

Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami

Szybkie i bardzo proste ciasto z truskawkami. Zrobione na trzech łatwo dostępnych mąkach – ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej. Dzięki owocom i jogurtowi ciasto jest wilgotne i nie kruszy się podczas krojenia. Wierzch ciasta obsypany jest kruszonką ale bez nie będzie również dobre, choć trochę mniej słodkie. Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami można zrobić również z innymi owocami, np borówkami, malinami, rabarbarem…

Ucierane ciasto bezglutenowe z truskawkami

Składniki na blachę 18*18 cm

Kruszonka

PRZYGOTOWANIE

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół. Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Kruszonka – wszystkie składniki wsypujemy do miseczki i zagniatamy palcami tak długo, aż powstaną grudki o odpowiedniej dla nas wielkości.
  3. Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko oraz jogurt i krótko mieszamy. Na koniec dodajemy mąki oraz proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Końcowa konsystencja ciasta przypominać ma jogurt naturalny.
  4. Gotowe ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy. Rozkładamy pokrojone truskawki a następnie odsypujemy je kruszonką.
  5. Ciasto pieczemy 30-35 minut lub do suchego patyczka. Ponieważ ciasto lubi się przypiekać nie należy go przytrzymywać zbyt długo w piekarniku. Po 30 minutach proponuję sprawdzać patyczkiem, czy jest już upieczone.
  6. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli będzie za mało słodkie można np posypać cukrem pudrem albo oblać lukrem.

Smacznego 🙂