DRUKUJ DRUKUJ

Ulubione naleśniki bez glutenu

Sylwia

Ulubione naleśniki bez glutenu

Prosiliście o przepis na moje ulubione naleśniki bez glutenu, takie które robię najczęściej, więc oto on. Naleśniki owsiano ryżowe z dodatkiem skrobi ziemniaczanej, to zdecydowany faworyt wśród naleśników u mnie w domu. Nie łamią się, dobrze się przewracają, są elastyczne i bardzo neutralne w smaku. Smakują zarówno z dżemem jak i ze słonymi dodatkami.

Pozostałe przepisy na naleśniki, jakie znajdziecie na blogu:

 

Ulubione naleśniki bez glutenu

Składniki na około 12-15 naleśników

  • 3 jajka
  • 200 g mąki bezglutenowej np
    • 80 g mąki owsianej bez glutenu
    • 50 g mąki ryżowej
    • 70 g skrobi ziemniaczanej
  • 400 g mleka
  • szczypta soli i cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła

PRZYGOTOWANIE

  • Przygotowujemy wszystkie składniki, mleko według mnie najlepiej odmierzyć w osobnej miseczce.

 

  • W misce roztrzepujemy jajka. Następnie dodajemy wszystkie mąki, szczyptę soli, cukru i około 100 g mleka. Mieszamy za pomocą miksera lub rózgi kuchennej do momentu uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.

 

  • Następnie wlewamy pozostałą część mleka, roztopione masło i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe odstawiamy na około 30 minut – na początku ciasto będzie bardzo płynne, dlatego należy je odstawić.

  • Po 30 minutach ciasto ponownie mieszamy, gdyż mąka osiada na dnie miski. Ciasto powinno być gęstsze od początkowego.

Ulubione naleśniki bez glutenu

  • Porcję ciasta wlewamy na nagrzaną patelnię, smażymy z każdej strony do uzyskania lekko brązowego koloru. Smażyć należy na średniej mocy.

Ulubione naleśniki bez glutenu

  • Każdorazowo przed nabraniem ciasta na chochlę należy je wymieszać, gdyż mąka szybko osadza się na spodzie miski. 

Smacznego 🙂

 

Ulubione naleśniki bez glutenu

 

ulubione nalesniki bez glutenu

Zobacz również

4 komentarze

Asia 26/09/2022 - 20:13

Czy mąkę owsianą mogę zamienić na jaglaną lub mix bezglutenowy?

Odpowiedz
Sylwia 26/09/2022 - 21:22

Hej.
Jaglana tak. Gotowy miks nie bardzo, ponieważ mąki te najczęściej mają sporo skrobi w składzie, a tej jest już sporo w przepisie. Po drugie miksy mają zagęszczacze, które spowodują, że ciasto będzie gęstsze i bardziej gumiaste.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Alina 28/08/2022 - 16:27

Zrobiłam jako tortille, zamieniłam mąkę ziemniaczaną na tapiokę a owsianą na migdałowa, wyszły super. Chrupiące i smaczne, tak jak należy!

Odpowiedz
Sylwia 29/08/2022 - 21:10

Mega pomysł 🙂 Szkoda, że nie mogę jeść mąki migdałowej, bo chętnie bym spróbowała. No trudno, z mąką owsianą również są super.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj