Ulubione naleśniki bez glutenu
Prosiliście o przepis na moje ulubione naleśniki bez glutenu, takie które robię najczęściej, więc oto on. Naleśniki owsiano ryżowe z dodatkiem skrobi ziemniaczanej, to zdecydowany faworyt wśród naleśników u mnie w domu. Nie łamią się, dobrze się przewracają, są elastyczne i bardzo neutralne w smaku. Smakują zarówno z dżemem jak i ze słonymi dodatkami.
Pozostałe przepisy na naleśniki, jakie znajdziecie na blogu:
Ulubione naleśniki bez glutenu
Składniki na około 12-15 naleśników
- 3 jajka
- 200 g mąki bezglutenowej np
- 80 g mąki owsianej bez glutenu
- 50 g mąki ryżowej
- 70 g skrobi ziemniaczanej
- 400 g mleka
- szczypta soli i cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
PRZYGOTOWANIE
- Przygotowujemy wszystkie składniki, mleko według mnie najlepiej odmierzyć w osobnej miseczce.
- W misce roztrzepujemy jajka. Następnie dodajemy wszystkie mąki, szczyptę soli, cukru i około 100 g mleka. Mieszamy za pomocą miksera lub rózgi kuchennej do momentu uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
- Następnie wlewamy pozostałą część mleka, roztopione masło i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe odstawiamy na około 30 minut – na początku ciasto będzie bardzo płynne, dlatego należy je odstawić.
- Po 30 minutach ciasto ponownie mieszamy, gdyż mąka osiada na dnie miski. Ciasto powinno być gęstsze od początkowego.
- Porcję ciasta wlewamy na nagrzaną patelnię, smażymy z każdej strony do uzyskania lekko brązowego koloru. Smażyć należy na średniej mocy.
- Każdorazowo przed nabraniem ciasta na chochlę należy je wymieszać, gdyż mąka szybko osadza się na spodzie miski.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Te naleśniki są rewelacyjne. Zawsze wychodzą 😊 Raczkuje w temacie diety bezglutenowej i ten blog jest dla mnie inspiracją
Ogromnie się cieszę, że naleśniki smakują. Mam dzieje, że inne przepisy z bloga również przypadną Ci do smaku.
Pozdrawiam
Hej Sylwia, naleśniki PYSZNE 🙂
Ja dodałam mąki jaglanej (akurat nie miałam zmielonej ryżowej, a nie chciałam hałasować :)).
Dzięki za wszystkie Twoje przepisy.
Pozdr,
Hej Emilia 🙂
Super, że naleśniki smakują. Jakiej firmy mąkę jaglaną używasz? Szukam dobrej, która nie jest gorzka.
Pozdrawiam
Czy mąkę owsianą mogę zamienić na jaglaną lub mix bezglutenowy?
Hej.
Jaglana tak. Gotowy miks nie bardzo, ponieważ mąki te najczęściej mają sporo skrobi w składzie, a tej jest już sporo w przepisie. Po drugie miksy mają zagęszczacze, które spowodują, że ciasto będzie gęstsze i bardziej gumiaste.
Pozdrawiam
Zrobiłam jako tortille, zamieniłam mąkę ziemniaczaną na tapiokę a owsianą na migdałowa, wyszły super. Chrupiące i smaczne, tak jak należy!
Mega pomysł 🙂 Szkoda, że nie mogę jeść mąki migdałowej, bo chętnie bym spróbowała. No trudno, z mąką owsianą również są super.
Pozdrawiam