Ulubione naleśniki bez glutenu
Prosiliście o przepis na moje ulubione naleśniki bez glutenu, takie które robię najczęściej, więc oto on. Naleśniki owsiano ryżowe z dodatkiem skrobi ziemniaczanej, to zdecydowany faworyt wśród naleśników u mnie w domu. Nie łamią się, dobrze się przewracają, są elastyczne i bardzo neutralne w smaku. Smakują zarówno z dżemem jak i ze słonymi dodatkami.
Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam danie widoczne na zdjęciach. Od czasu do czasu postaram się dodać również link do konkretnego produktu, żeby osoby, które od niedawna są na diecie bezglutenowej wiedziały dokładnie o jakim produkcie pisze.
Pozostałe przepisy na naleśniki, jakie znajdziecie na blogu:
Ulubione naleśniki bez glutenu
Składniki na około 12-15 naleśników
- 3 jajka
- 200 g mąki bezglutenowej np
- 80 g mąki owsianej bez glutenu np Elovena lub Pięć Przemian
- 50 g mąki ryżowej np Pięć Przemian , Naturavena
- 70 g skrobi ziemniaczanej
- 400 g mleka
- szczypta soli i cukru
- 2 łyżki roztopionego masła (u mnie najczęściej klarowane)
PRZYGOTOWANIE
- Przygotowujemy wszystkie składniki, mleko według mnie najlepiej odmierzyć w osobnej miseczce.
- W misce roztrzepujemy jajka. Następnie dodajemy wszystkie mąki, szczyptę soli, cukru i około 100 g mleka. Mieszamy za pomocą miksera lub rózgi kuchennej do momentu uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
- Następnie wlewamy pozostałą część mleka, roztopione masło i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe odstawiamy na około 30 minut – na początku ciasto będzie bardzo płynne, dlatego należy je odstawić.
- Po 30 minutach ciasto ponownie mieszamy, gdyż mąka osiada na dnie miski. Ciasto powinno być gęstsze od początkowego.
- Porcję ciasta wlewamy na nagrzaną patelnię, smażymy z każdej strony do uzyskania lekko brązowego koloru. Smażyć należy na średniej mocy.
- Każdorazowo przed nabraniem ciasta na chochlę należy je wymieszać, gdyż mąka szybko osadza się na spodzie miski.
Smacznego 🙂
32 komentarze
Pyszne naleśniki 👌, jak dla mnie pyszniejsze niż na mące pszennej którą staram się wyeliminować. Przepis zostaje ze mną na zawsze 😃 ☺️
Mega się cieszę, że naleśniki smakują 🙂
Pyszne naleśniki 👌, jak dla mnie pyszniejsze niż na mące pszennej którą staram się wyeliminować. Przepis zostaje ze mną na zawsze 😃
Dziękuję za ten przepis. i za ten blog! To moje pierwsze bezglutenowe naleśniki, wyszły bardzo dobrze, elastyczne i smaczne. Dziecko zjadło ze smakiem, a obawiałam się reakcji. 🙂
Bardzo się cieszę, że naleśniki smakowały.
Hej , to ja tylko dodam że z gotowej mieszanki bezglutenowej nie wyjdą. Trzeba jej dać dużo więcej . Owsiana lub kukurydziana is the must jeśli chodzi o proporcje z przepisu.
można je mrozić ? czy się nie nadają?
Nie wiem. Nigdy nie mroziłam naleśników
Najlepsze bezglutenowe naleśniki. Przeczytałam komentarz i postanowilam przetestowac.Placki smazylam na poczatku grudnia.Swieze to niebo w gebie.Mrozilam pojedynczo rozdzielajac arkuszami pocietego papieru do pieczenia.Proba I po 2 tyg-takie jsk w dniu pieczenia,po1 mcu bez zmian,po 2,3 mcach stracily nieco na elastyczności i stały się lekko suche,bardziej suche w 4 miesiacu,nie mniej w dalszym ciagu nadaja sie do spozycia,nie traca walorow smakowych ani estetycznych.Przepis doskonaly
Ohoho jak usmażyłam to weszłam skomentować i się okazuje, że ciasto powinno odczekać. Moje nie czekało a i tak wyszły pyszka. Polecam 🩷
Bo ogólnie ciasto bg nie musi odczekać jak pszenne, ale ja często i tak zostawiam na kilkanaście minut, bo mąka owsiana w tym czasie bardziej chłonie płyny i czasami trzeba dolać trochę więcej mleka.
Cieszę się, że naleśniki smakowały 🙂
Najlepsze naleśniki, jakie zrobiłam. Lepsze niż na mące pszennej. Bardzo dziękuję za przepis 🙂
Ogromnie się cieszę, że smakują 🙂
Przepyszne naleśniki, jestem zachwycona😄
Witam, zrobiłam te naleśniki bo muszę być na diecie bezglutenowj i chciałam zjeść coś innego, zachęciły mnie pozytywne komentarze, zrobiłam podwójna porcję ale z màki kukurydzianej , ryżowej oraz ziemniaczanej a także mleka i wody gazowanej i powiem są cudne , pyszne , mięciutkie ! Polecam ps. Moja rodzina wciągnęła je od ręki ! Yorki były pierwsze 🤪🥰🤗
Ooo dobrze wiedzieć, że z mąką kukurydzianą naleśniki też dobre wychodzą 🙂 bardzo dziękuje za podzieleniem się informacją o zamiennikach 🙂
Dziękuję za ten przepis. Już kolejny raz korzystam i naleśniki są wspaniałe! Bardziej mi nawet smakują niż kiedyś te z glutenem 🙂
Proszę bardzo 🙂 Ja dziękuje za komentarz 🙂 I ogromnie się cieszę, że naleśniki tak wielu osobom smakują 🙂
Przepyszne naleśniki!!! Zamiast zwykłego mleka daję migdałowe lub z orzechów nerkowca i wychodzą fenomenalne. Dziękuję za przepis ❤️
Dziękuje za komentarz z opinią. Mega się cieszę, że naleśniki smakują 🙂
poszukuję naleśników które będą elastyczne bezglutenowe i bez mąki. robiłam z tego przepisu zamieniając mleko na mleko migdałowe jednak naleśniki nie były elastyczne. czy ma Pani jakąś radę co można dodać/zmienić zeby uzyskać idealną konstystencję ?
Hmm…dziwne, bo na mleku zwykłym naleśniki wychodzą elastyczne jak pszenne. A jakiej mąki owsianej używasz? Niektóre firmy np Bezgluten o wiele mocniej chłoną płyny, ciasto wychodzi gęstsze i w konsekwencji naleśniki mogą być bardziej kruche. W takim przypadku należy dodać więcej napoju. Ogólnie gęstość ciasta ma przypominać ciasto na naleśniki pszenne – coś jak olej.
Elastyczności do naleśników dodają skrobię, więc można ciut więcej tej mąki dodać.
Super przepis, zastąpiłam mąkę owsiana – kukurydziana, dałam odrobione mniej mleka – użyłam migdałowego i dolałam do ciasta olej roślinny zamiast masła.
Wyszły przepyszne, to mój pierwszy przepis z tej strony i na pewno nie ostatni 😉
Mega się cieszę, że naleśniki smakowały 🙂 Dobrze, że zmniejszyłaś ilość mleka – mąka kukurydziana zdecydowanie słabiej pochłania płyty niż owsiana. Dziękuję za informacje o zamiennikach.
Te naleśniki są rewelacyjne. Zawsze wychodzą 😊 Raczkuje w temacie diety bezglutenowej i ten blog jest dla mnie inspiracją
Ogromnie się cieszę, że naleśniki smakują. Mam dzieje, że inne przepisy z bloga również przypadną Ci do smaku.
Pozdrawiam
Hej Sylwia, naleśniki PYSZNE 🙂
Ja dodałam mąki jaglanej (akurat nie miałam zmielonej ryżowej, a nie chciałam hałasować :)).
Dzięki za wszystkie Twoje przepisy.
Pozdr,
Hej Emilia 🙂
Super, że naleśniki smakują. Jakiej firmy mąkę jaglaną używasz? Szukam dobrej, która nie jest gorzka.
Pozdrawiam
Czy mąkę owsianą mogę zamienić na jaglaną lub mix bezglutenowy?
Hej.
Jaglana tak. Gotowy miks nie bardzo, ponieważ mąki te najczęściej mają sporo skrobi w składzie, a tej jest już sporo w przepisie. Po drugie miksy mają zagęszczacze, które spowodują, że ciasto będzie gęstsze i bardziej gumiaste.
Pozdrawiam
Zrobiłam jako tortille, zamieniłam mąkę ziemniaczaną na tapiokę a owsianą na migdałowa, wyszły super. Chrupiące i smaczne, tak jak należy!
Mega pomysł 🙂 Szkoda, że nie mogę jeść mąki migdałowej, bo chętnie bym spróbowała. No trudno, z mąką owsianą również są super.
Pozdrawiam