Ulubione naleśniki bez glutenu
Prosiliście o przepis na moje ulubione naleśniki bez glutenu, takie które robię najczęściej, więc oto on. Naleśniki owsiano ryżowe z dodatkiem skrobi ziemniaczanej, to zdecydowany faworyt wśród naleśników u mnie w domu. Nie łamią się, dobrze się przewracają, są elastyczne i bardzo neutralne w smaku. Smakują zarówno z dżemem jak i ze słonymi dodatkami.
Zachęcam do zajrzenia rownież na mój Instagram – kuchnia.bez.glutenu. Oprócz przepisów staram się dodawać filmiki z przygotowywania dań/wypieków.
Pozostałe przepisy na naleśniki, jakie znajdziecie na blogu:
Ulubione naleśniki bez glutenu
Składniki na około 12-15 naleśników
- 3 jajka
- 200 g mąki bezglutenowej np
- 80 g mąki owsianej bez glutenu
- 50 g mąki ryżowej
- 70 g skrobi ziemniaczanej
- 400 g mleka
- szczypta soli i cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
PRZYGOTOWANIE
- Przygotowujemy wszystkie składniki, mleko według mnie najlepiej odmierzyć w osobnej miseczce.
- W misce roztrzepujemy jajka. Następnie dodajemy wszystkie mąki, szczyptę soli, cukru i około 100 g mleka. Mieszamy za pomocą miksera lub rózgi kuchennej do momentu uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
- Następnie wlewamy pozostałą część mleka, roztopione masło i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe odstawiamy na około 30 minut – na początku ciasto będzie bardzo płynne, dlatego należy je odstawić.
- Po 30 minutach ciasto ponownie mieszamy, gdyż mąka osiada na dnie miski. Ciasto powinno być gęstsze od początkowego.
- Porcję ciasta wlewamy na nagrzaną patelnię, smażymy z każdej strony do uzyskania lekko brązowego koloru. Smażyć należy na średniej mocy.
- Każdorazowo przed nabraniem ciasta na chochlę należy je wymieszać, gdyż mąka szybko osadza się na spodzie miski.
Smacznego 🙂
16 komentarzy
Dziękuję za ten przepis. Już kolejny raz korzystam i naleśniki są wspaniałe! Bardziej mi nawet smakują niż kiedyś te z glutenem 🙂
Proszę bardzo 🙂 Ja dziękuje za komentarz 🙂 I ogromnie się cieszę, że naleśniki tak wielu osobom smakują 🙂
Przepyszne naleśniki!!! Zamiast zwykłego mleka daję migdałowe lub z orzechów nerkowca i wychodzą fenomenalne. Dziękuję za przepis ❤️
Dziękuje za komentarz z opinią. Mega się cieszę, że naleśniki smakują 🙂
poszukuję naleśników które będą elastyczne bezglutenowe i bez mąki. robiłam z tego przepisu zamieniając mleko na mleko migdałowe jednak naleśniki nie były elastyczne. czy ma Pani jakąś radę co można dodać/zmienić zeby uzyskać idealną konstystencję ?
Hmm…dziwne, bo na mleku zwykłym naleśniki wychodzą elastyczne jak pszenne. A jakiej mąki owsianej używasz? Niektóre firmy np Bezgluten o wiele mocniej chłoną płyny, ciasto wychodzi gęstsze i w konsekwencji naleśniki mogą być bardziej kruche. W takim przypadku należy dodać więcej napoju. Ogólnie gęstość ciasta ma przypominać ciasto na naleśniki pszenne – coś jak olej.
Elastyczności do naleśników dodają skrobię, więc można ciut więcej tej mąki dodać.
Super przepis, zastąpiłam mąkę owsiana – kukurydziana, dałam odrobione mniej mleka – użyłam migdałowego i dolałam do ciasta olej roślinny zamiast masła.
Wyszły przepyszne, to mój pierwszy przepis z tej strony i na pewno nie ostatni 😉
Mega się cieszę, że naleśniki smakowały 🙂 Dobrze, że zmniejszyłaś ilość mleka – mąka kukurydziana zdecydowanie słabiej pochłania płyty niż owsiana. Dziękuję za informacje o zamiennikach.
Te naleśniki są rewelacyjne. Zawsze wychodzą 😊 Raczkuje w temacie diety bezglutenowej i ten blog jest dla mnie inspiracją
Ogromnie się cieszę, że naleśniki smakują. Mam dzieje, że inne przepisy z bloga również przypadną Ci do smaku.
Pozdrawiam
Hej Sylwia, naleśniki PYSZNE 🙂
Ja dodałam mąki jaglanej (akurat nie miałam zmielonej ryżowej, a nie chciałam hałasować :)).
Dzięki za wszystkie Twoje przepisy.
Pozdr,
Hej Emilia 🙂
Super, że naleśniki smakują. Jakiej firmy mąkę jaglaną używasz? Szukam dobrej, która nie jest gorzka.
Pozdrawiam
Czy mąkę owsianą mogę zamienić na jaglaną lub mix bezglutenowy?
Hej.
Jaglana tak. Gotowy miks nie bardzo, ponieważ mąki te najczęściej mają sporo skrobi w składzie, a tej jest już sporo w przepisie. Po drugie miksy mają zagęszczacze, które spowodują, że ciasto będzie gęstsze i bardziej gumiaste.
Pozdrawiam
Zrobiłam jako tortille, zamieniłam mąkę ziemniaczaną na tapiokę a owsianą na migdałowa, wyszły super. Chrupiące i smaczne, tak jak należy!
Mega pomysł 🙂 Szkoda, że nie mogę jeść mąki migdałowej, bo chętnie bym spróbowała. No trudno, z mąką owsianą również są super.
Pozdrawiam