- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Zakwas bezglutenowy gryczano ryżowy

Zakwas bezglutenowy gryczano ryżowy. Zanim zaczniecie go robić, chciałabym abyście przeczytali moje wskazówki i porady. Mam nadzieję, że dzięki nim nie będziecie mieli problemu ze zrobieniem tego zakwasu.  Jeśli będziecie mieli jakieś pytania, piszcie w komentarzu lub na Instagramie.

Bezglutenowy chleb na zakwasie gryczano ryżowym

 

POTRZEBNE MATERIAŁY I SKŁADNIKI

 

JAK DŁUGO TRWA PRZYGOTOWANIE ZAKWASU?

 

TEMPERATURA

 

ROZWARSTWIENIE

 

WZROST I BĄBELKOWANIE

 

ILOŚĆ ZAKWASU

 

PRZECHOWYWANIE I DOKARMIANIE

 

PRZED PIECZENIEM

 

KWASKOWATOŚĆ, SMAK, ZAPACH

 

WYKONANIE

Dzień pierwszy wieczór

Dzień drugi rano: wymieszanie i dokarmienie

Dzień trzeci rano: wymieszanie i dokarmienie

Dzień czwarty rano: wymieszanie i dokarmienie

Dzień piąty rano: wymieszanie i dokarmienie

Dzień szósty rano: pieczenie chleba

 

Mam nadzieję , że napisałam o wszystkim. W razie czego pytajcie, postaram się pomóc.

 

ZAKWAS DZIEŃ 3

 DZIEŃ 5

 

ZAKWAS PRZECHOWYWANY W LODÓWCE