Zakwas bezglutenowy na żurek
Wiecie, że przygotowanie zakwasu jest badanie proste. Wystarczy woda, mąki, dodatki jak czosnek czy ziele angielskie, 7 dni i gotowe 🙂 Podobnie jak przy zakwasie na chleb należy uważać, żeby rzeczy, które używamy do jego przygotowania były czyste, inaczej zakwas może spleśnieć.
Dodatki. U mnie w ilości podanej poniżej, ale możecie skomponować własny zestaw. Jeśli chcecie aby Wasz zakwas miał mocniejszy posmak czosnku, dodajcie więcej ząbków np 6 sztuk. Ziaren ziela angielskiego czy listków laurowych również można dodać więcej, według Waszego gustu smakowego. Wiem, że niektórzy do zakwasu dodają np majeranek czy goździki, ja nie przepadam za tymi dodatkami, więc je pominęłam. Majeranek lubię dodać do gotowej już zupy.
Przechowywanie. Gotowy zakwas możecie od razu wykorzystać do przygotowania żurku. Jeśli jednak zupy jeszcze gotować nie chcecie, zakwas należy przechowywać w lodówce w zakręconym słoiku lub butelce. W taki sposób może być przechowywany nawet 2 tygodnie.
Pleśń. Najczęstsza przyczyną pojawienia się pleśni jest zanieczyszczenie zakwasu podczas mieszania (brudna łyżka) lub przygotowywania (niedokładnie umyty słoik). Ale przyczyna może być też inna. Mi za pierwszym razem spleśniała mąką, która znajdowała się na bokach słoika. Do 3 dni na wierzchu zakwasu utrzymywała się piana z mąką, która następnie opadła. Pozostałej mąki podczas mieszania nie zgarnęłam i tak dnia 4 lub 5 pojawiła się pleść. Dlatego podczas mieszania starajcie się, zbierać mąkę z boków, oby nie zostało jej tam zbyt dużo.
Mąki. U mnie ryżowa i gryczana, ale zakwas można zrobić również na innych. Można dodać owsianą, jaglaną… Można zakwas przygotować tylko na jednym rodzaju np tylko gryczanej lub ryżowej. W przypadku samej ryżowej podejrzewam, że zakwas będzie bardzo kwaśny, przynajmniej zakwas na chleb z tej mąki jest mega kwaśny.
Żurek. Zakwas z poniższego przepisu wystarczy do zrobienia 1,5-2,5 litra żurku. Wszystko zależy jak kwaśny zakwas otrzymacie i jak kwaśną zupę lubicie. Dlatego gotując żurek zacznijcie od małej ilości bulionu/wywaru. Ja proponuje od proporcji 1:1 czyli 500 ml zakwasu i 500 ml bulionu. W razie konieczności bulion zawsze można dolać. U mnie ostatecznie dodałam 800 ml wywaru. Żurek proponuje ugotować 1-2 dni wcześniej, gdyż według mnie najlepiej smakuje nie w dniu gotowania a dnia następnego.
Zakwas bezglutenowy na żurek – składniki i przygotowanie
Składniki
- 500 g przegotowanej, letniej wody
- 3 pełne łyżki mąki gryczanej (BrainMax)
- 3 pełne łyżki maki ryżowej (Incola)
Dodatki
- 3 duże ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
PRZYGOTOWANIE
- Do słoika wlewamy letnią, przegotowaną wodę. Dodajemy mąkę oraz obrany czosnek, listki laurowe i ziarna ziela angielskiego. Wszystko mieszamy drewnianą łyżka. Następnie przykrywamy ściereczką, gazą lub ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce – u mnie stał na blacie kuchennym daleko od okna. Słoiki nie zakręcamy, ponieważ musi mieć dostęp do powietrza.
- Przyjemniej raz dziennie mieszamy go drewnianą łyżką. Ja mieszkałam dwa razy – rano i wieczorem.
- Przez pierwsze 2-3 dni na wierzchu zakwasu utrzymywała mi się piana z mąką. Potem opadła na dno i na górze zostały tylko dodatki. Kiedy mąka opadnie ważne, żeby z boków słoika ściągnąć podczas mieszania pozostałą mąkę. Ja za pierwszym razem tego nie zrobiłam i tam właśnie utworzyła się pleśń.
- Trzeciego dnia zakwas był już lekko kwaśny. Natomiast gotowy był dnia 6.
- Po 6 lub 7 dniach (polecam 7 dnia) zakwas przelewamy przez sitko, aby pozbyć się dodatków. Albo od razu przygotowujemy z niego żurek albo wkładamy do lodówki.
Smacznego 🙂