- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Zakwasy bez glutenu (3 rodzaje)

Zakwasy bez glutenu

Przygotowałam dla Was zestawienie 3 różnych zakwasów bezglutenowych – gryczano ryżowy, owsiano ryżowy i owsiano gryczany. Wszystkie robiłam w tym samym czasie, z każdego coś upiekłam, dlatego łatwo jest mi je porównać zarówno pod względem trudności wykonania jak i smaku a bardziej kwaskowatości. Poniżej znajdziecie trzy przepisy na zakwasy nez glutenu oraz moje porady, które w trakcie przygotowywania mogą być dla Was pomocne.

 

JAK DŁUGO PRZYGOTOWYWAŁAM ZAKWASY BEZ GLUTENU?

 

TEMPERATURA

 

ROZWARSTWIENIE

 

WZROST I BĄBELKOWANIE

 

PRZECHOWYWANIE I DOKARMIANIE

 

PRZED PIECZENIEM

 

KWASKOWATOŚĆ, SMAK, ZAPACH

 

CZY MIAŁAM JAKIEKOLWIEK TRUDNOŚCI Z KTÓRYMKOLWIEK ZAKWASEM?

 

Zakwasy bez glutenu – przepis ogólny

Składnikami niezbędnymi do zrobienia bezglutenowego zakwasu są:

Dodatkowo potrzebujemy:

 

Zakwasy bez glutenu – przygotowanie

DZIEŃ 1, WIECZÓR

Zakwas owsiano gryczany

Zakwas owsiano ryżowy

Zakwas gryczano ryżowy

 

DZIEŃ 2,3,4, WIECZÓR –  MIESZANIE I DOKARMIANIE

UWAGA – dnia 4 do zakwasu gryczano ryżowego dodałam tylko mąkę gryczaną w ilości 50 g i 50 g wody. Zrobiłam tak, ponieważ zauważyłam, że zakwas tego dnia słabiej pracował.

 

DZIEŃ 5, WIECZÓR

 

Zakwasy bez glutenu – zdjęcia dzień po dniu

Zdjęcia robiłam wieczorową porą telefonem, stąd ich słaba jakość. Pierwszego dnia wieczorem zaczęłam przygotowywać zakwasy.

 

DZIEŃ 2, CZYLI  24 GODZINY PO NASTAWIENIU

Najsłabiej pracuje zakwas gryczano ryżowy, najmocniej owsiano gryczany.

 

 

 

 

       

DZIEŃ 3, CZYLI  48 GODZIN PO NASTAWIENIU

DZIEŃ 4, CZYLI  72 GODZINY PO NASTAWIENIU

Zakwas gryczano ryżowy pracuje najsłabiej, dlatego dodałam do niego tylko mąkę gryczaną.

DZIEŃ 5, CZYLI  96 GODZINY PO NASTAWIENIU

Tego dnia z zakwasu gryczano ryżowego zabrałam 3 łyżki i nastawiłam zaczyn na chleb. Następnie wszystkie zakwasy standardowo dokarmiłam.

DZIEŃ 6, CZYLI  120 GODZIN PO NASTAWIENIU