- Kuchnia bez glutenu - https://kuchniabezglutenu.pl -

Babka marmurkowa bez glutenu

Babka marmurkowa bez glutenu

Nie będę ukrywała, skład tej babki jest podobny do tej, którą piekłam rok temu Bezglutenowa babka marmurkowa. Zmieniłam tylko kilka składników, no i upiekłam ją w innej formie. Babka marmurkowa bez glutenu wyszła niska ale bardzo smaczna. Delikatnie słodka (jeśli ktoś lubi, można dodać więcej cukru) puszysta i wilgotna.

Blacha. Ciasto piekłam w formie na babkę (z kominem)  o średnicy ok 21-22 cm i pojemności 1,8 litra. Babka wyszła niska, tak na około 8 cm wysokości. Jeśli chcecie wyższą, musicie zwiększyć ilość składników, a co za tym idzie czas pieczenia ulegnie wydłużeniu.

Świeżość. Pierwszego dnia najlepsza, drugiego dobra (czytaj, dało się zjeść bez popijania) , trzeciego w miarę ok (czytaj,dżem ratował sytuację, bez popicia było ciężej). Babkę polecam przechowywać w szczelnym opakowaniu lub większym woreczku foliowym.

 

Babka marmurkowa bez glutenu

Składniki na niską babkę w formie o średnicy 21-22 cm

 

PRZYGOTOWANIE

Smacznego 🙂

*nie polecam smarować blachy płynnym olejem np słonecznikowym. Przy maśle babka super odkleiła się od boków, natomiast przy oleju płynnego ciasto przykleiło się.