6,1K
Babka marmurkowa bezglutenowa
Dwukolorowa babka marmurkowa bezglutenowa na śmietanie lub jogurcie. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Po ostudzeniu można pozostawić ją bez dodatków (jak u mnie) albo np oblać lukrem, polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem.
Śmietana czy jogurt? Robiłam babkę i na gęstej śmietanie 18% i na jogurcie naturalnym 3,5%. Według mnie lepsza jest na śmietanie, gdyż babka jest bardziej wilgotna. Na jogurcie wychodzi taka, standardowa babka.
Babka marmurkowa bezglutenowa
Składniki na formę 20×10 cm
- 2 jajka
- 170 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 80 g roztopionego masła
- 50 g cukru (można więcej)
- 170 g mąki bezglutenowej np
- 80 g mąki ryżowej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g maki kukurydzianej
- 20 g mąki owsianej bez glutenu lub mąki kukurydzanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 1 pełna łyżeczka kakao + 1-2 łyżeczki śmietany/jogurtu
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik ustawiamy na 170 stopni, grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Jajko roztrzepujemy w misce. Dodajemy przestudzone, roztopione masło oraz cukier i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę lub jogurt i ponownie, krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników.
- W osobnej misce łączymy pozostałe suche składniki (bez kakao), a następnie wsypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto nie powinno mieć grudek.
- Około 120-150 g jasnego ciasta odlewamy do osobnej miseczki. Dodajemy do niego pełną łyżeczkę kakao oraz 1-2 łyżeczki jogurtu lub śmietany, mieszamy. Kakaowe ciasto powinno mieć konsystencję zbliżoną do jasnego, może być ciut gęstsze ale nie za bardzo. Jeśli będzie gęste, opadnie za szybko i może zrobić się zakalec.
- Na spód blachy wylewamy całe jasne ciasto a następnie łyżeczka po łyżeczce układamy ciasto kakaowe.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40-45 minut lub do suchego patyczka.
- Chłodne ciasto obsypujemy cukrem pudrem, oblewamy lukrem lub czekoladą. Można również pozostawić bez dodatków.
Smacznego 🙂
16 komentarzy
Jeśli chodzi o kcal ?
Nie wiem. Nie liczę kalorii w moich wypiekach.
Czy zamiast mąki kukurydzianej i owsianej mogę dać więcej ziemniaczanej? Tj. 80g ryżowej i 90g ziemniaczanej? Czy mam w domu jeszcze mąkę orkiszową, kokosową i gryczaną, a także mix bezglutenowy Schar. Będę wdzięczna za odpowiedź 🙂
W takich proporcjach raczej nie. Ja bym dała ok 50 g ziemniaczanej i ok 120 g ryżowej. Można też zamiast kukurydzianej i owsianej dać gryczaną, ale będzie ona wyczuwalna w cieście.
Babka udała się, używałam jogurtu 3%. Jedynie co, to jest dwuwarstwowa, bo ciemne ciasto nie opadło w ogóle. Całość trzyma się razem i nie kruszy. Dodałam 60g cukru i jak dla mnie mogłoby być ciut słodsze. Następnym razem dodam też jakiś aromat.
Ciemna warstwa nie opadła, bo prawdopodobnie jasne ciasto był ciut gęstsze niż kakaowe. Ale nie powinno mieć to wpływu na smak. Następnym razem można np nakładać ciasto naprzemiennie jak w ciasto zebra lub jak teraz warstwowo i na koniec zamieszać ciasto patyczkiem bambusowym – kilka razy, żeby warstwy się trochę wymieszały.
My lubimy ciasta mało słodkie, dlatego tylko 50 g cukru, ale oczywiście może dodać go więcej.
Jeśli chodzi o aromat to można tę babkę zrobić cytrynową – dodać skórkę z cytryny i sok z połówki. Albo pomarańczową. U mnie kręcą nosem nawet na naturalne aromaty, więc nie dodaje.
Pozdrawiam.
Ciasto wyszło za gęste .. Nie wiem czy coś z tego będzie
I jak babka? Udała się?
Bardzo fajny przepis. Babka miękka, nie kruszy sie. Polecam!
Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂 Dziękuje za komentarz. Pozdrawiam
Czy śmietana 30% będzie też odpowiednia ? Pozdrawiam, Monika.
Tak, może być taka śmietana. Żeby ciasto nie było bardziej tłuste można dać oleju 10-15 gramów mniej.
Pozdrawiam
Przepyszna!
Przepis szybki i nie skomplikowany, a babka puszysta i przepyszna ❤
Kolejny pyszny przepis, babka wyszła idealna, jak że sklepu a nawet lepsza 😘
Super 🙂 cieszę się i życzę smacznego w takim razie 🙂