DRUKUJ DRUKUJ

Babka marmurkowa bezglutenowa

Sylwia

Babka marmurkowa bezglutenowa

Dwukolorowa babka marmurkowa bezglutenowa na śmietanie lub jogurcie. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Po ostudzeniu można pozostawić ją bez dodatków (jak u mnie) albo np oblać lukrem, polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem.

Śmietana czy jogurt? Robiłam babkę i na gęstej śmietanie 18% i na jogurcie naturalnym 3,5%. Według mnie lepsza jest na śmietanie, gdyż babka jest bardziej wilgotna. Na jogurcie wychodzi taka, standardowa babka.

 

Babka marmurkowa bezglutenowa

Składniki na formę 20×10 cm

  • 2 jajka
  • 170 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 80 g roztopionego masła
  • 50 g cukru (można więcej)
  • 170 g mąki bezglutenowej np
    • 80 g mąki ryżowej
    • 40 g skrobi ziemniaczanej
    • 30 g maki kukurydzianej
    • 20 g mąki owsianej bez glutenu lub mąki kukurydzanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1 pełna łyżeczka kakao + 1-2 łyżeczki śmietany/jogurtu

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik ustawiamy na 170 stopni, grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Jajko roztrzepujemy w misce. Dodajemy przestudzone, roztopione masło oraz cukier i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę lub jogurt i ponownie, krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników.
  • W osobnej misce łączymy pozostałe suche składniki (bez kakao), a następnie wsypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto nie powinno mieć grudek.
  • Około 120-150 g jasnego ciasta odlewamy do osobnej miseczki. Dodajemy do niego pełną łyżeczkę kakao oraz 1-2 łyżeczki jogurtu lub śmietany, mieszamy. Kakaowe ciasto powinno mieć konsystencję zbliżoną do jasnego, może być ciut gęstsze ale nie za bardzo. Jeśli będzie gęste, opadnie za szybko i może zrobić się zakalec.
  • Na spód blachy wylewamy całe jasne ciasto a następnie łyżeczka po łyżeczce układamy ciasto kakaowe.

  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40-45 minut lub do suchego patyczka.
  • Chłodne ciasto obsypujemy cukrem pudrem, oblewamy lukrem lub czekoladą. Można również pozostawić bez dodatków.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowa babka marmurkowa

Bezglutenowa babka marmurkowa

Zobacz również

8 komentarzy

Iwona 09/06/2022 - 13:08

Bardzo fajny przepis. Babka miękka, nie kruszy sie. Polecam!

Odpowiedz
Sylwia 09/06/2022 - 14:33

Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂 Dziękuje za komentarz. Pozdrawiam

Odpowiedz
Monika 02/04/2022 - 12:39

Czy śmietana 30% będzie też odpowiednia ? Pozdrawiam, Monika.

Odpowiedz
Sylwia 02/04/2022 - 15:08

Tak, może być taka śmietana. Żeby ciasto nie było bardziej tłuste można dać oleju 10-15 gramów mniej.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Wiktoria 20/04/2021 - 08:40

Przepyszna!

Odpowiedz
Luiza 29/03/2021 - 19:19

Przepis szybki i nie skomplikowany, a babka puszysta i przepyszna ❤

Odpowiedz
Ania 13/03/2021 - 22:21

Kolejny pyszny przepis, babka wyszła idealna, jak że sklepu a nawet lepsza 😘

Odpowiedz
Sylwia 14/03/2021 - 11:16

Super 🙂 cieszę się i życzę smacznego w takim razie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj