Tort wiśniowo śmietankowy
Przepis już od dawna jest na Instagramie i Facebooku, ale tam gorzej wyszukuje się posty, więc dodaje go i tutaj. Tort wiśniowo śmietankowy zrobiłam na bazie biszkoptu kakaowego z masą wiśniową (kwaśniejszą) i śmietankową (słodszą). Biszkopty upiekłam dwa, jeden z mąką owsianą a drugi ryżowy. Zarówno jeden jak i drugi bez problemu przekroiłam na 3 blaty. Finalnie tort składał się z dwóch blatów owsianych i jednego ryżowego. Biszkopty wychodzą na tyle wysokie, że w zwykłej blaszce nie polecam piec. Ja je upiekłam w rancie cukierniczym, średnicę ustawiłam na ok 19 cm.
Producent mąki podany w nawiasie to nie współpraca (jeśli takowa będzie, post zostanie oznaczony). Mąką mące jest nierówna, jedna chłonie płyny mocniej inna słabiej, dlatego postanowiłam podawać mąki, na których uzyskałam wypiek/danie widoczne na zdjęciach.
Tort wiśniowo śmietanowy – składniki i przygotowanie
Składniki na tort 19-20 cm
Biszkopt owsiany
- 6 jajek M/L (żółtka i białka osobno)
- 50 g mąki owsianej (Elovena)
- 40 g skrobi ziemniaczanej (Sano Gluten Free)
- 40 g maki ryżowej (Sano Gluten Free)
- 120 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g gorzkiego kakao (Decomorreno)
Biszkopt ryżowy
- 6 jajek M/L (żółtka i białka osobno)
- 100 g skrobi ziemniaczanej (Sano Gluten Free)
- 50 g maki ryżowej (Sano Gluten Free)
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g gorzkiego kakao (Decomorreno)
Masa wiśniowa
- 300 g wiśni bez pestek (u mnie mrożone, ale mogą być też świeże)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 12 g żelatyny + 30 g zimnej wody
- 300 g zimnej kremówki 30%
- cukier puder opcjonalnie
Masa śmietanowa
- 250 g zimnego serka mascarpone
- 200 g zimnej kremówki 30-36%
- 1 łyżka cukru pudru
- opcjonalnie świeże maliny 15-20 sztuk
Nasączenie
- chłodna przegotowana woda
- sok z cytryny
Wierzch
- kremówka 30-36% ok 400-600 g
- mascarpone opcjonalnie 1 łyżka
- owoce np maliny, borówki…
- czekolada
PRZYGOTOWANIE
- Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Opcjonalnie jeśli obawiacie się, że ciasto wycieknie z rantu spód owińcie papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni grzanie góra dół.
- W misce łączymy wszystkie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia.
- Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać. Po około 1-2 minutach stopniowo dodajemy cukier. Białka ubijamy do uzyskania sztywnej, gładkiej piany. Aby mieć pewność, że cukier się rozpuścił należy odrobinę piany wziąć między palce.
- Do ubitych białek stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze z 2-3 minuty. Wyłączmy mikser.
- Dodajemy mieszankę suchych składników (polecam przesiać przez sitko) i mieszamy delikatnie szpatułką lub rózgą kuchenną. Ciasto po wymieszaniu nadal powinno być puszyste. Następnie ciasto przelewany do rantu i wyrównujemy.
- Biszkopty pieczemy około 35-45 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone wyciągamy i odkładamy do całkowitego ostygnięcia. Przed wyciągnięciem z piekarnika polecam sprawdzić czy biszkopt jest wypieczony, za pomocą np patyczka bambusowego – wbijamy w środek, jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe.
- Zimny biszkopt wyciągamy z rantu – przed wyciągnięciem boki obkrójcie nożem do masła. Kładziemy do góry nogami i powoli ściągamy papier ze spodu.
- Następnie za pomocą noża stunowego dzielimy go na trzy części.
Masa wiśniowa
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut.
- Wiśnie umieszczamy w rondelku wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty na małym ogniu. Następnie miksujemy na mus. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z gazu, dodajemy stężała żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia – nie gotujemy, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Zimną kremówkę ubijamy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy tężejący mus – nie może być ciepły, ani nawet letni. Miksujemy do połączenia składników. Słodzimy w razie potrzeby.
- Gotowa masę przekładamy na nasączony blat biszkoptu.
- Na wiśniową masę kładziemy drugi blat biszkoptu, delikatnie dociskamy i nasączamy.
Masa śmietankowa
- W misie miksera umieszczamy schłodzoną kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Następnie ubijamy na sztywną masę.
- Gotowy krem przekładamy na biszkopt, wyrównujemy. Opcjonalnie w masę wciskamy kilkanaście świeżych malin.
- Kładziemy ostani blat biszkoptu, dociskamy i nasączamy.
- Przełożony tort wkładamy do lodówki na całą noc.
Wierzch
- Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ja do swojej dodałam kopiastą łyżkę serka mascarpone, żeby masa była sztywniejsza.
- Około 1/3 masy wykładamy na tort tworząc warstwę okruszkową. Warstwę tę należy rozkładać delikatnie i powoli, żeby nie uszkodzić biszkoptu. Nie musi ona być równa, gdyż jej zadaniem jest zebranie okruszków.
- Tort z pierwszą warstwą wkładamy do lodówki na minumum 30 minut. Ubitą kremówkę, której obecnie nie używamy również wkładamy do lodówki, żeby nie zrobiła się płynna.
- Po tym czasie pozostałą masę rozkładamy na torcie.
- Dekorujemy np owocami, kremem, ciasteczkami czy innymi dodatkami.
Smacznego 🙂