Chleb z małą ilością drożdży
Chleb ten możecie zrobić na dwa sposoby – z normalną lub minimalną ilością drożdży. Wychodzą podobnie, różni je tylko (oprócz ilości drożdży) czas wyrastania. Chleb z większą ilością drożdży wyrasta godzinę, może dwie w przypadku niższej temperatury. Natomiast chleb z małą ilością drożdży najlepiej zostawić do wyrośnięcia na całą noc, gdyż chleb ten wyrasta 5-8 godzin.
Składniki. W zależności od tego jakich mąk użyjecie (chodzi o producentów) chleb będzie różnił się kolorem oraz konsystencją. To samo tyczy się łusek babki jajowatej. Niestety mąka mące nie jest równa. Jedna mocniej chłonie płyny, druga słabiej. Jedna jest jaśniejsza, druga ciemniejsza – tak samo jest z łuskami. W nawiasach podałam Wam na jakich mąkach i łuskach ja pracowałam. Jeden chleb wyszedł mi jaśniejszy (piekłam go na mąkach, które są wymienione jako pierwsze) a drugi ciemniejszy (mąki wymienione jako drugie).
Ilość wody. Na początku radzę wlać mniejszą ilość, czyli 500 g. Jeśli po 30-40 minutach ciasto będzie za suche, należy dodać pozostałą ilość. Końcowa konsystencja ciasta ma był lekko klejąca, miękka.
Chleb może wyrastać w specjalnym koszu lub na sitku, które należy wyłożyć ściereczką. U mnie najlepiej sprawdza się sitko, które jest trochę mniejsze niż gar. Chleb dzięki temu jest wyższy. Garnek ma 22 cm a sitko 20 cm.
Chleb z małą ilością drożdży – składniki i przygotowanie
Składniki na chleb o średnicy 20-22 cm
- 150 g mąki owsianej (Elovena, Pięć Przemian)
- 150 g mąki gryczanej (Probio, Sano Gluten Free)
- 100 g skrobi ziemniaczanej (Sano Gluten Free)
- 50 g maki kukurydzianej (Probio, Sano Gluten Free)
- 20 g łusek babki jajowatej (Witpak, Pięć Przemian)
- 10 g soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 3 g drożdży świeżych lub 1 g suchych (lub 20 g świeżych / 7 g suchych)
- 500-530 g letniej wody
PRZYGOTOWANIE
- W misce łączymy wszystkie mąki. Wodę odmierzamy.
- Jeśli dodajemy drożdże świeże najpierw robimy zaczyn, czyli drożdże łączmy z małą ilością wody, mieszanki mąk oraz cukrem. Odstawiamy na 10-15 minut.
- Jeśli pracujemy z drożdżami suchymi to dodajemy je od razu do mąk. Wsypujemy również łuski, sól, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy wodę (czytaj wyżej moje rady o ilości wody) i wszystko dokładnie mieszamy przez około 5 minut. Na początku ciasto będzie rzadkie. Nie martwcie się tym, gdyż po pewnym czasie zgęstnieje.
- Wymieszane ciasto odstawiamy na 30-40 minut aby zgęstniało.
- Na matę lub stolnicę wysypujemy trochę mąki np gryczanej i kładziemy na nią ciasto, które powinno być zwarte, miękkie i lekko klejące się do rąk. Jeśli jest zbyt twarde można dodać trochę wody – ja dodałam 20-30g. Jeśli natomiast bardzo klei się do rąk, jest lejące to należy wgnieść w nie trochę mąki.
- Ciasto spłaszczamy, żeby powstał niewielki placek który następnie składamy na pół, jeszcze raz na pół i ponownie na pół – ciasto należy złożyć 3-4 razy (można więcej) – w ten sposób napowietrzamy chleb.
- Sitko lub durszlak (może być również specjalny koszyk do wyrastania) wykładamy ściereczką, którą mocno obsypujemy mąką (u mnie mąka gryczana). Następnie ciasto układamy na ściereczce. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od ilości drożdży. U mnie przy małej ilości była to cała noc.
- Do zimnego piekarnika wkładamy garnek żeliwny i ustawiamy 230 stopni, funkcja góra dół. Garnek porządnie nagrzewamy – u mnie min 30 minut od momentu osiągnięcia 230 st.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy do garnka, nacinamy, przykrywamy i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy w 230 stopniach grzanie góra dół przez 30-35 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni, ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze ok 15-20 minut.
- Studzimy na kratce. Kroimy letni lub całkowicie wystudzony.
Smacznego 🙂
4 komentarze
To jest najlepszy chleb bg jaki jedliśmy, do tego banalnie prosty i smakuje jak zwykły chleb prawie. Polecam zrobić go na wodzie gazowanej, wychodzi jeszcze pulchiejszy.
Mega się cieszę, że chleb smakował. Super pomysł z wodą gazowaną, wypróbuje na pewno. Dziękuje za komentarz.
Dopiero co pisałam komentarz pod tortillami, a już tutaj. To znaczy, że Twoim przepisom nie idzie się oprzeć 🤷🏻♀️ dziś rano upiekłam chlebek. Wyrastał całą noc. Użyłam mąki gryczanej, ale jasnej, w sumie nie wiedziałam, którą mam użyć bo mam w domu i pełnoziarnistą i właśnie jasną, ale wybór był idealny. Chleb jest mięciutki, po prostu pyszny. 😋 Dziękuję za kolejne smakowitości!
Super 🙂 Ja tez dodałam jasną. Przy pełnoziarnistej prawdopodobnie trzeba dodać więcej wody, bo takie mąki przeważnie mocniej chłoną płyny.